Skip to main content

Περιπλέκεται το «κουβάρι» της Folli Follie

Από την έντυπη έκδοση

Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]

Πληθαίνουν τα μέτωπα που καλείται να διαχειριστεί το επιτελείο της Folli Follie Group (FF Group) -συμφωνία με ομολογιούχους/ τράπεζες, κούρεμα απαιτήσεων, νέα διοίκηση, σχέδιο αναδιάρθρωσης, στρατηγικός επενδυτής, ρευστότητα (ενδιάμεση/νέα χρηματοδότηση), νέα προληπτικά μέτρα- με τις τελευταίες εξελίξεις να περιπλέκουν περισσότερο, παρά να δίνουν κάποιο θετικό τόνο στην όλη υπόθεση.  

Oι συνθήκες για εξεύρεση λύσης είναι πιεστικές και αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται πώς η εισηγμένη θα μπορούσε να αποτρέψει το ντόμινο εξελίξεων που δρομολογεί η καταγγελία του Schuldschein 31 εκατ. ευρώ της θυγατρικής της FF Group Finance Luxembourg II SA. Πρόκειται για το μέρος ενός δανείου έναντι ομολογιών συνολικού ύψους 51 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 20 εκατ. ευρώ είχαν καταγγελθεί τον Αύγουστο. Η οφειλή των 31 εκατ. ευρώ κατέστη αμέσως ληξιπρόθεσμη και απαιτητή συνιστώντας πιστωτικό γεγονός για τα ομόλογα της εταιρείας, ύψους 249,5 εκατ. ευρώ και 150 εκατ. ελβετικών φράγκων (ή 131,2 εκατ. ευρώ με σημερινή ισοτιμία).

Και οι δύο εκδόσεις, λήξης Ιούλιο 2019 και Νοέμβριο 2021, περιήλθαν σε καθεστώς default και ως εκ τούτου δεν θα αποπληρωθούν κατά τα προβλεπόμενα στις σχετικές συμβάσεις ενώ -αν και διαπραγματεύονται σε σταθερή τιμή- η αξία τους έχει υποβαθμιστεί. Μάλιστα αν λάβουμε υπόψη ότι τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας σήμερα είναι το χαρτοφυλάκιο σημάτων και η φήμη της (με την τελευταία να χάνει συνεχώς την «λάμψη» άλλων εποχών), οι σύμβουλοι της FF Group είναι σε μειονεκτική θέση στις διαπραγματεύσεις καθώς πρέπει να πείσουν τους ομολογιούχους ότι μπορούν να προσβλέπουν σε μελλοντικές αποδόσεις εάν μετατρέψουν τις απαιτήσεις τους σε μετοχές της εισηγμένης.  

Αν και δεν πρέπει να αποκλείσουμε μια συμφωνία στο «παραπέντε» – με τη μεσολάβηση δυνητικού επενδυτή (η Fosun δεν φαίνεται διατεθειμένη να πάρει άλλο ρίσκο), πιθανής νέας διοίκησης και των διοργανωτών των ομολόγων  (Credit Suisse, UBS και Deutsche Bank, Morgan Stanley) – η «αποζημίωση» για κάθε τύπου πιστωτές, σε κάθε σενάριο, δεν πρέπει να αναμένεται νωρίτερα από 3-5 χρόνια, όπως εκτιμούν έμπειρα στελέχη της αγοράς. 

Η ροή των δανεικών

Eπίσης «φως» δεν φαίνεται προς το παρόν και από τις εν εξελίξει έρευνες, με ενδεικτικά τα πιο πρόσφατα στοιχεία του πορίσματος της ΕΛΤΕ, από τα οποία δεν προκύπτουν μεν ίχνη υπεξαίρεσης, γίνεται σαφές δε ότι η εταιρεία εμφάνισε τζίρο που δεν τιμολογούσε. Για παράδειγμα η Folli Follie Group Sourcing φέρεται να κατέβαλε στην Thana Prasertsian προκαταβολές 259,4 εκατ. δολ. το 2017 και 125,45 εκατ. δολ. το 2016, ενώ η Landocean Industrial Limited εμφανίζεται να δανείστηκε 122 εκατ. δολ. από τη Folli Follie Group Sourcing το 2016 χωρίς περαιτέρω στοιχεία και μάλιστα χωρίς να εντοπίζονται έδρα και δραστηριότητα ούτε για την Thana Prasertsian ούτε για τη Landocean Industrial Limited (στοιχεία ΕΛΤΕ και Alvarez & Marsal).

Ένα σενάριο που ερμηνεύει τις παραπάνω δοσοληψίες είναι η ροή του χρήματος από τη Folli Follie Group Sourcing για παραγωγή προϊόντων προς τοπικές, κινεζικές εταιρείες, οι οποίες μπορεί να είχαν και τον ρόλο μεσάζοντα, παραχωρώντας μέρος των παραγγελιών εν είδει φασόν σε άλλες εταιρείες. Στην αλυσίδα αυτή εκδηλώνεται αδυναμία επιβεβαίωσης στοιχείων, όπως έδρα, ΑΦΜ, δραστηριότητα, εργαζόμενοι κ.ο.κ. Άρα πιθανολογείται ότι κάποιες από τις εταιρείες που συμμετείχαν σ’ αυτή τη διαδρομή ήταν εταιρείες-φαντάσματα, κάποιες έκλεισαν και πιθανόν φορολογικές αρχές άλλων χωρών στις οποίες διατηρεί δραστηριότητα ο ελληνικός όμιλος να αναδείξουν πώς πραγματοποιήθηκε αυτός ο «μαύρος τζίρος» – διότι τα στοιχεία υποδηλώνουν όχι απλώς «γκρίζα» αλλά «μαύρη αγορά».

Θα πρέπει επίσης να λάβουμε υπ’ όψιν τις τοπικές πρακτικές σχετικά με την τροφοδοσία των χονδρεμπόρων, τις δυσκολίες να εντοπιστούν αποθέματα στην «γκρίζα αγορά» (βλ. «N» 7.6.2018) και να τεκμηριωθούν πωλήσεις χονδρικής. Υπενθυμίζεται ότι στην «αμφισβητούμενη» ως προς τα μεγέθη της εισηγμένης χρήση 2017 οι χονδρικές πωλήσεις κοσμημάτων, ρολογιών και αξεσουάρ (JWA) σύμφωνα με τη F.F. Group ήταν στο 75% του συνόλου των πωλήσεων του ομίλου (1,07 δισ. ευρώ σε σύνολο δηλωθέντων πωλήσεων 1,4 δισ. ευρώ – με το σήμα F.F. στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού να πραγματοποιεί χονδρικές πωλήσεις 874,4 εκατ. ευρώ σε σύνολο καθαρών πωλήσεων στην περιοχή 928 εκατ. ευρώ).