Skip to main content

Σ. Αναστασόπουλος: Σύντομο το διάστημα προσαρμογής στη νέα νομοθεσία για τη διαχείριση πληροφοριών

Του Γιάννη Κανουπάκη
[email protected]

Ασφαλώς μας χρειάζεται ένα ρυθμιστικό περιβάλλον, χρειάζονται αρχές μέσα στις οποίες θα πρέπει να δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις. Ο «υπερθετικός βαθμός», όμως, η τάχιστη εξέλιξη αυτού του περιβάλλοντος, που, δεν ρυθμίζει απλώς τις αρχές, αλλά, περιορίζει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο οι ίδιες οι επιχειρήσεις θα λειτουργούν, οδηγούν στο να αφαιρείται ένα μέρος της ευελιξίας, της εφευρετικότητάς τους. Βεβαίως, ο νόμος είναι νόμος και καλούμαστε, σήμερα, να τον εφαρμόσουμε, το δε, διάστημα προσαρμογής είναι σύντομο. Αυτά τόνισε ο Πρόεδρος του Ελληνο – Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, χαιρετίζοντας την εκδήλωση για τον ευρωπαϊκό Κανονισμό 2016/679 GENERALDATAPROTECTIONREGULATION, που, τίθεται σε υποχρεωτική εφαρμογή για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις 25 Μαΐου 2018, διαμορφώνοντας ένα ενιαίο νομικό πλαίσιο και καταργώντας την υφιστάμενη νομοθεσία.

Η εκδήλωση που διοργανώνει το Επιμελητήριο στο ξενοδοχείο Intercontinental, της Αθήνας, με χορηγό επικοινωνίας τη Ναυτεμπορική και τον ιστότοπό της naftemporiki.gr, στοχεύει στην παρουσίαση όλου του φάσματος προετοιμασίας για τη νέα εποχή στην προστασία των δεδομένων σε νομικό και τεχνολογικό επίπεδο.

Ειδικότερα, ο GDPR αφορά όλες τις επιχειρήσεις, ιδιωτικές και δημόσιες, εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν τα δεδομένα αφορούν Ευρωπαίους πολίτες. Οι επιχειρήσεις καλούνται να επανεξετάσουν όλες τις διαδικασίες διαχείρισης των πληροφοριών, να εναρμονιστούν με τη νέα νομοθεσία και να προσαρμόσουν τα πληροφοριακά τους συστήματα. Η διαδικασία δεν είναι απλή και τα πρόστιμα για μη συμμόρφωση πολύ αυστηρά.

Ο κ. Κ. Μενουδακος Πρόεδρος, Αρχή Προστασίας Δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, επ. Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, χαρακτηρίζοντας πολύ επίκαιρο το θέμα, υπογράμμισε την ανάγκη προετοιμασίας όλων και κυρίως των επιχειρήσεων στο νέο κανονισμό,  στόχος του οποίου είναι η διαμόρφωση ενός ισχυρότερου συνθετικού πλαισίου, με ομοιόμορφη εφαρμογή. Γι’ αυτό, άλλωστε, είναι κανονισμός και όχι οδηγία, που, επιδιώκει σε ένα μεταβαλλόμενο τεχνολογικά περιβάλλον, να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, καθόσον υπάρχει ραγδαία εξέλιξη της ροής δεδομένων, αύξηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έξυπνων εφαρμογών, συσκευών κλπ.

Όπως είπε ο κ.Μενουδάκος, οι Ευρωπαίοι πρέπει να έχουν καλύτερο έλεγχο των προσωπικών δεδομένων τους, το, δε, ρυθμιστικό περιβάλλον αναμένεται να καταστεί σαφέστερο για τις επιχειρήσεις, ως προϋπόθεση ανάπτυξης και άσκησης επενδυτικών δραστηριοτήτων. Ο εν λόγω κανονισμός διευρύνει τα δικαιώματα ως προς τα προσωπικά δεδομένα, αυξάνοντας τις υποχρεώσεις των υπευθύνων της επεξεργασίας τους. Ο κ.Μενουδάκος έκανε γνωστό πως έχει ζητηθεί να δημιουργηθεί ομάδα εργασίας, πέραν της ήδη υπάρχουσας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής στο υπ. Δικαιοσύνης, ώστε να συζητηθούν προτάσεις στο πλαίσιο της προσαρμογής του ελληνικού δικαίου στις απαιτήσεις του κανονισμού.