Από την έντυπη έκδοση
Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]
Σε νέα φάση εισέρχεται η τηλεπικοινωνιακή αγορά με την έναρξη της παροχής υπηρεσιών υψηλών ταχυτήτων σύνδεσης στο Διαδίκτυο, βασιζόμενων στα δίκτυα νέας γενιάς (NGA) που υλοποιούνται από ΟΤΕ, Vodafone και Wind στο πλαίσιο του σχετικού κανονισμού της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων).
Την αρχή έκαναν χθες η Wind και η Cosmote ανακοινώνοντας νέα πακέτα υπηρεσιών που περιλαμβάνουν σταθερή τηλεφωνία και σύνδεση στο internet με ταχύτητες 100 και 200 Mbps. Τις επόμενες μέρες θα γίνουν οι αντίστοιχες ανακοινώσεις και από τη Vodafone, ενώ θεωρητικά υπηρεσίες νέας γενιάς δύναται να παρέχουν η Cyta και η Forthnet, αγοράζοντας χονδρική από τους προαναφερόμενους παρόχους.
Αρχικά διαθεσιμότητα NGA δικτύων υπάρχει στο περίπου 20% των τηλεφωνικών γραμμών (περίπου 800.000 συνδέσεις) και για τον λόγο αυτό όποιος ενδιαφέρεται χρειάζεται να διερευνά αν καλύπτεται η περιοχή του μέσα από τις ιστοσελίδες των παρόχων. Τα NGA επεκτείνονται σταδιακά και όπως είπε χθες ο Αντώνης Τζωρτζακάκης, γενικός διευθυντής Σταθερής Τηλεφωνίας και B2B της Wind το φθινόπωρο του 2019 που ολοκληρώνεται ο κύκλος αυτός των επενδύσεων των τριών παρόχων θα έχει καλυφθεί με NGA (κυρίως οπτική ίνα έως τις υπαίθριες καμπίνες και ένα μικρότερο τμήμα έως τα κτήρια) περίπου το 70% των συνολικών συνδέσεων της χώρας.
Το μεγάλο στοίχημα ωστόσο είναι η ανταπόκριση των καταναλωτών που θα κληθούν να διαθέσουν ένα επιπλέον ποσό από αυτό που δίνουν σήμερα για να έχουν υψηλότερες ταχύτητες. Η Wind π.χ. διαθέτει τα 100 Mpbs (σε συνδυασμό με τη σταθερή τηλεφωνία) στα 42 ευρώ μηνιαίως και τα 200 Mpbs στα 62 ευρώ, ενώ η Cosmote με 49,5 ευρώ και 59,5 ευρώ αντίστοιχα. Μια μέση τιμή για το ADSL που κυριαρχεί σήμερα και δίνει πραγματικές ταχύτητες που δεν ξεπερνούν τα 10 Mpbs (ονομαστικές έως 24 Mpbs) είναι τα 25 ευρώ (πάντα συνδυαστικά με σταθερή), ενώ μια μέση τιμή για το VDSL (μέχρι 50 Mpbs) είναι τα 35 ευρώ μηνιαίως.
Όπως εκτίμησε χθες ο κ. Τζωρτζακάκης σε πρώτη φάση το ενδιαφέρον που αναμένεται να εκδηλωθεί θα είναι από επιχειρήσεις και συγκεκριμένα, όπως είπε, η αναλογία που αναμένεται είναι 3 προς 1 (τρεις επιχειρήσεις – ένα οικιακός καταναλωτής). Ο ίδιος απέφυγε να αναφερθεί στον εμπορικό στόχο που έχει η Wind αναφορικά με τις υπηρεσίες NGA. Ερωτώμενος ωστόσο για το σύνολο της αγοράς σημείωσε πως θα πρόκειται για θετική εξέλιξη αν στο τέλος του 2019 το 35% των ευρυζωνικών γραμμών της χώρας έχει αναβαθμιστεί σε 100 Mpbs. Ο ίδιος δήλωσε «ουδέτερος» ως προς το αν θα λειτουργήσει βοηθητικά η επιδότηση της ζήτησης που σχεδιάζεται από τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων με τη διάθεση κοινοτικών κονδυλίων συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ, λέγοντας πως ακόμα δεν είναι σαφές πώς ακριβώς θα λειτουργήσει.
Η Cosmote παράλληλα με τα πακέτα υπηρεσιών της προς τους οικιακούς πελάτες ανακοίνωσε και τρία νέα για επιχειρήσεις, καθώς και ότι οι προσφορές της για τα προγράμματα με ταχύτητες 30Mbps και άνω συνοδεύονται με εγγύηση πραγματικής ταχύτητας. Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση «οι συνδρομητές μπορούν να γνωρίζουν την πραγματική ταχύτητα της σύνδεσής τους, πριν από την αγορά της, και βάσει αυτής να επιλέγουν το καταλληλότερο πρόγραμμα για εκείνους. Σε περίπτωση που η πραγματική ταχύτητα δεν είναι αυτή για την οποία ενημερώθηκε ο συνδρομητής αρχικά, τότε θα μπορεί να μεταβεί στο πρόγραμμα της αμέσως μικρότερης ταχύτητας χωρίς καμία επιπλέον χρέωση».