Skip to main content

Στα 3,511 δισ. ευρώ οι δαπάνες υγείας του ΕΟΠΥΥ για το 2019

Από την έντυπη έκδοση

Της Ανθής Αγγελοπούλου
[email protected]

Σε 3,511 δισ. ευρώ εκτιμάται για το 2019 το συνολικό ποσό των δαπανών υγείας του ΕΟΠΥΥ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απάντηση του ΕΟΠΥΥ στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο αναφορικά με τις λειτουργικές δαπάνες του, οι ταμειακές εκροές του Οργανισμού για το 9μηνο του 2019 για λειτουργικές δαπάνες ανέρχονται (συμπεριλαμβανομένων φόρων) σε 44.772.601 ευρώ.

Η εκτίμηση των ταμειακών εκροών που θα αφορούν λειτουργικές δαπάνες για το σύνολο του 2019 αναμένεται να ανέλθει σε 60 εκατ. ευρώ. Ενώ, βάσει της υπ’ αρ. Β1, Β2/οικ. 101439 Απόφασης ΦΕΚ 153 τ. Β΄/30/01/2019 όπου κατανέμονται τα όρια έτους 2019 για τη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ, τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη και τη δαπάνη για παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας από τον ΕΟΠΥΥ, οι Παροχές Ασθενείας μπορούν να ανέλθουν σε ανώτατο όριο το 1,510 δισ. ευρώ. Τέλος, όπως αναφέρει ο ΕΟΠΥΥ, το συνολικό ποσό των δαπανών υγείας για το 2019 εκτιμάται σε 3,511 δισ. ευρώ, περίπου, με τα 60 εκατ. ευρώ των λειτουργικών δαπανών να αντιστοιχούν σε ποσοστό μόλις 1,7% των συνολικών δαπανών υγείας για το 2019.

Το clawback

Σε σύσκεψη που είχαν στις 30 Οκτωβρίου οι φορείς ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ειδικά οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί, τα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα, καθώς και τα πολυϊατρεία αποφάσισαν να δράσουν αναλόγως, αφού ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι σε θέση να τους δώσει αυτή τη στιγμή συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα βελτίωσης των οικονομικών δεδομένων, με την κατάργηση του clawback ή τον περιορισμό του. Γι’ αυτό ανακοίνωσαν προειδοποιητική απεργία μέσα στον Νοέμβριο, ζητώντας συγκεκριμένες ημερομηνίες κατάργησης του «ληστρικού», όπως το χαρακτηρίζουν, clawback και την αύξηση των πόρων του ΕΟΠΥΥ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Μετά τη σύσκεψή τους συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Βασίλη Πλαγιανάκο και την αντιπρόεδρο Θεανώ Καρποδίνη, η οποία αναγνώρισε την ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για τους φορείς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και δεσμεύτηκε ότι θα γίνει ανακατανομή των πόρων του ΕΟΠΥΥ και αύξηση των κονδυλίων για τις διαγνωστικές εξετάσεις στο τέλος του χρόνου, οπότε και θα είναι ξεκάθαρα τα οικονομικά δεδομένα του Οργανισμού. Επίσης, δήλωσε στους εκπροσώπους του κλάδου ότι θα γίνει προσπάθεια ενίσχυσης των πόρων για τις διαγνωστικές εξετάσεις μέσω κονδυλίων από την Πρόνοια και το μεταναστευτικό. Όπως επεσήμανε η κ. Καρποδίνη στο προεδρείο του ΠΙΣ και το Συντονιστικό όργανο, στόχος είναι τα επόμενα τρία χρόνια να καταργηθεί πλήρως το clawback.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι του ΠΙΣ ζήτησαν από την κ. Καρποδίνη να μειωθούν οι λειτουργικές δαπάνες του ΕΟΠΥΥ που φθάνουν τα 800 εκατ. ευρώ με 1.500 υπαλλήλους που εργάζονται στον Οργανισμό και να ενισχυθούν οι γιατροί. Όπως ανέφερε ο ΠΙΣ, ο ΕΟΠΥΥ για χιλιάδες συμβεβλημένους ιατρούς, εργαστήρια και πολυϊατρεία που καλύπτουν βασικές ανάγκες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας καταβάλλει μόλις το 1/3 του ποσού που αντιστοιχεί στις λειτουργικές δαπάνες του ΕΟΠΥΥ. Ενώ, για διαγνωστικές εξετάσεις δίνονται 393 εκατ. ευρώ και για ιατρικές επισκέψεις 93 εκατ. ευρώ, την ώρα που ο κλάδος καλύπτει το 90% των αναγκών του πληθυσμού.