Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Σακκά
[email protected]
Ιδιαίτερα θετική αποδείχτηκε η προηγούμενη χρήση για τη φαρμακοβιομηχανία Boehringer Ingelheim Ελλάς, η οποία ολοκληρώνει φέτος ένα επενδυτικό πρόγραμμα 31 εκατ. ευρώ σε πάγιο για νέο εξοπλισμό, το οποίο σταδιακά αποδίδει. Η εταιρεία πέρυσι πέτυχε ισχυρή άνοδο εξαγωγών, γεγονός που τόνωσε τις συνολικές πωλήσεις, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 6% στα 240 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση εκτιμά ότι η άνοδος των πωλήσεων θα συνεχιστεί και φέτος με ρυθμό της τάξης του 5%. Σημαντική ήταν πέρυσι και η άνοδος των κερδών στα 5,72 εκατ. ευρώ έναντι 2,83 εκατ. ευρώ.
Από το σύνολο των πωλήσεων, τα 165 εκατ. ευρώ αφορούν σε παραγόμενα προϊόντα και τα 75 σε εισαγωγές για το 2017, ενώ το 2016 τα αντίστοιχα στοιχεία ήταν 137 εκατ. ευρώ και 90 εκατ. ευρώ. Από το δε συνολικό κύκλο εργασιών τα 93 εκατ. ευρώ μόνο αφορούν την ελληνική αγορά, δηλαδή το 38,7%, ενώ το 2016 το ποσοστό των εγχώριων πωλήσεων ήταν περίπου 49%. Σε απόλυτα μεγέθη οι εξαγωγές αυξήθηκαν στα 147,3 εκατ. ευρώ, έναντι 114,1 εκατ. ευρώ. Οι εξαγωγές σε ποσοστό άνω του 95% απευθύνονται στην ευρωπαϊκή αγορά.
Σύμφωνα με τη διοίκηση, το εργοστάσιο που διατηρεί η εταιρεία στο Κορωπί βρίσκεται σε καλή παραγωγική δραστηριότητα, με τις προοπτικές για το μέλλον να είναι αισιόδοξες. Η νέα επένδυση ύψους 31 εκατ. ευρώ έχει στο μεγαλύτερο μέρος της ολοκληρωθεί και αφορά μηχανολογικό εξοπλισμό και κτιριακές εγκαταστάσεις. Με την ολοκλήρωσή της αναμένεται δε να συμβάλει περαιτέρω στην αύξηση της παραγωγής. Σημειώνεται ότι η επένδυση έχει χρηματοδοτηθεί με ίδια κεφάλαια.
Βασική στόχευση της διοίκησης είναι η διατήρηση της εξαγωγικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με την περαιτέρω βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας, η εισαγωγή νέων ογκολογικών και αναπνευστικών φαρμάκων στην Ελλάδα, η αύξηση των μεριδίων αγοράς σε θεραπευτικές κατηγορίες όπως ο διαβήτης, τα αναπνευστικά και η ογκολογία, καθώς και η διατήρηση των μεριδίων σε ώριμες κατηγορίες όπως τα καρδιολογικά και τα αναπνευστικά.
Οι προκλήσεις του 2018
Σύμφωνα με τη διοίκηση, οι προκλήσεις που υπάρχουν για το 2018 είναι ο αυξημένος πιστωτικός κίνδυνος στα φαρμακεία και στις φαρμακαποθήκες σαν αποτέλεσμα της μειωμένης χρηματοδότησης της ιδιωτικής αγοράς από τον ΕΟΠΥΥ, η αύξηση του ανταγωνισμού, τα αυξημένα rebates και clawback, η «κατεύθυνση» της συνταγογράφησης προς τα γενόσημα, η περαιτέρω μείωση του κρατικού προϋπολογισμού για τη νοσοκομειακή και την εξωνοσοκομειακή δημόσια φαρμακευτική δαπάνη και τέλος οι μειώσεις των τιμών των φαρμάκων.
Η Boehringer Ingelheim Ελλάς δραστηριοποιείται στη χώρα μας πάνω από μισό αιώνα και είναι η μόνη θυγατρική πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας που έχει ιδρύσει και λειτουργεί παραγωγική μονάδα στη χώρα. Η μητρική εταιρεία έχει πρόσφατα χαρακτηριστεί ως μια από τις 100 πιο καινοτόμες εταιρείες στον κόσμο, ενώ ανακοίνωσε την πριμοδότηση των ερευνητικών της διεργασιών με το ποσό των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό εξαιρετικά σημαντικό για μια εταιρεία μη εισηγμένη στο χρηματιστήριο. Από το ποσό αυτό, 5 δισεκατομμύρια προορίζονται για έρευνα R&D προκλινικού σταδίου, εκ των οποίων το ένα τρίτο προορίζεται για να καλύψει συνεργασίες με εξωτερικούς συνεργάτες.
Η Boehringer Ingelheim Ελλάς συγκαταλέγεται στις θυγατρικές εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα κλινικών ερευνών της μητρικής, έχοντας επενδύσει πάνω από 11,5 εκατομμύρια ευρώ την τελευταία πενταετία. Στα πλάνα της εταιρείας περιλαμβάνεται και η παραγωγή καινοτόμων φαρμάκων της στο ελληνικό εργοστάσιο. Για τον λόγο αυτό και με αρχή τα αντιδιαβητικά της φάρμακα η εταιρεία προχώρησε σε αναδιαμόρφωση της παραγωγικής μονάδας της μέσα από αλλεπάλληλες επενδύσεις. Έτσι, το εργοστάσιο στο Κορωπί, πέρα από την επέκταση και τον συγχρονισμό του, μετατρέπεται σε ένα στρατηγικής σημασίας εργοστάσιο για την Boehringer Ingelheim. Πρώτο δείγμα της στρατηγικής σημαντικότητάς του είναι η κάλυψη του 70% της παγκόσμιας αγοράς με τα καινοτόμα αντιδιαβητικά της φάρμακα.