Skip to main content

Ένα ή και δύο… click πίσω για τα εμπορικά καταστήματα

Από την έντυπη έκδοση

 Των Σοφίας Εμμανουήλ και Φάνη Ζώη

Ο χαρακτηρισμός της Αττικής ως «κόκκινης» περιφέρειας που εισηγούνται οι ειδικοί μετά τη χθεσινή συνεδρίαση τους, η μετάλλαξη του ιού, οι αναφερόμενες ως άσκοπες μετακινήσεις καταναλωτών και η πτώση της θερμοκρασίας αποτελούν ορισμένες από τις νέες μεταβλητές που μπαίνουν στα μαθηματικά μοντέλα των λοιμωξιολόγων και προσθέτουν ρίσκο στις αποφάσεις για τη λειτουργία του λιανεμπορίου.

Ορισμένα δεδομένα έχουν χτυπήσει «καμπανάκι» στους κύκλους των ειδικών για έλευση νέου κύματος πανδημίας, εγείροντας ανησυχίες στην αγορά για πιθανή επιστροφή σε καθεστώς αυστηρότερων μέτρων λειτουργίας των καταστημάτων, κάτι που μετά και τη χθεσινή εισήγηση φαντάζει βέβαιο.

Αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα τόσο για την αγορά όσο και για τα γυμνάσια και λύκεια, για τα οποία επανεξετάζεται το άνοιγμα που είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα. Με την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην αγορά η μόνη βεβαιότητα είναι η …αβεβαιότητα. Ακούγεται δε από χείλη επιστημόνων ως πιθανή η επαναφορά του υβριδικού μοντέλου click away στην Αττική -υπό συνθήκες- και θέσπιση του μοντέλου αγορών με ραντεβού στην υπόλοιπη αγορά. Αν και οι επιχειρηματίες δηλώνουν σεβασμό στις εισηγήσεις των ειδικών, εκφράζουν δυσφορία για τη σύνδεση της επανεκκίνησης του λιανεμπορίου με την αύξηση των κρουσμάτων, δεδομένου ότι αυτό το διάστημα λειτουργούν και τα σχολεία, ενώ δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι τελικά δεν πρόσθεσε ιικό φορτίο η συνεύρεση και οι μετακινήσεις οικογενειών την περίοδο των Χριστουγέννων. Μάλιστα, τονίζουν ότι τα μέτρα προστασίας τηρήθηκαν στο ακέραιο.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στη «Ν» ο Δημήτρης Κωλέττας, Managing Director της Attrattivo, αξίζουν συγχαρητήρια στο προσωπικό όλων των αλυσίδων αλλά και των malls για τον υποδειγματικό τρόπο με τον οποίο επιτήρησαν τα μέτρα. Επίσης, αντικρούει τους ισχυρισμούς περί συγχρωτισμού με ένα επιπλέον επιχείρημα, το γεγονός ότι η επισκεψιμότητα στα καταστήματα είναι μειωμένη 50% σε σχέση με πέρυσι.

Μετά τις προσδοκίες…

Εν τω μεταξύ, την ώρα που ο εμπορικός κόσμος, στην πλειονότητά του, δηλώνει ικανοποίηση για τις εισπράξεις μετά την επανεκκίνηση, τα σενάρια περί αυστηροποίησης των μέτρων λειτουργίας της αγοράς προκαλούν εύλογες ανησυχίες σε όλο το φάσμα του λιανεμπορίου, μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι τα έσοδα κινούνται στο ήμισυ σχεδόν των αντίστοιχων περσινών, ενώ με βάση τις εκτιμήσεις η δεύτερη εβδομάδα των εκπτώσεων δεν αποδίδει όσο η πρώτη. Ωστόσο, η επανεκκίνηση καλλιέργησε προσδοκίες για ρευστοποίηση αποθεμάτων και τόνωση της ρευστότητας για μικρές επιχειρήσεις που είχαν βρεθεί στο απόλυτο αδιέξοδο. Ας σημειωθεί επίσης ότι πολλοί έμποροι αναγκάστηκαν να πληρώσουν μετρητοίς για επιταγές που έληγαν, υπό την πίεση των πιστωτών τους, που δεν αρκούνταν στις υποσχέσεις για αναστολή εξόφλησης – μέτρο που θεσμοθετήθηκε μόλις χθες. Εάν αναγκαστούν να ξανακλείσουν τα καταστήματά τους θα βρεθούν σε δεινή θέση.

Η επιστολή του ΕΣΑ

Με αφορμή την έντονη φημολογία περί νέων περιορισμών, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ) σε επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι «πριν προχωρήσουμε σε οποιοδήποτε περιορισμό λειτουργίας της αγοράς, αναμένουμε από την κυβέρνηση να εξαντλήσει την αυστηρότητά της ισότιμα και στους υπόλοιπους κλάδους, αυστηροποιώντας και ελέγχοντας περισσότερο όλους τους λόγους μετακίνησης, συμπεριλαμβανομένων των αγορών, με αυστηρότερο χρονικό ή γεωγραφικό κριτήριο». Ο κ. Καφούνης επισημαίνει ότι «το εμπόριο είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας, ο κλάδος που αποτελείται από χιλιάδες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, ο οποίος συντηρεί εκατομμύρια οικογένειες και έχει επιδείξει απόλυτη υπευθυνότητα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του εν μέσω της υγειονομικής κρίσης». Υπενθύμισε επίσης ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός έχουν δηλώσει ότι το λιανεμπόριο είναι ο ασφαλέστερος κλάδος της ελληνικής οικονομίας.

Υπό το πρίσμα των παραπάνω ο ΕΣΑ τονίζει ότι ο εμπορικός κόσμος δεν είναι δυνατόν «να ανεχτεί ειδικούς επιστήμονες και μη να ανακοινώνουν από τα τηλεπαράθυρα τρόπους λειτουργίας των καταστημάτων, οδηγώντας την εμπορική κοινότητα σε νευρική κρίση. Οι υγειονομικοί, τη γνώμη των οποίων σεβόμαστε απόλυτα, προτείνουν υγειονομικά πρωτόκολλα, οι έμποροι προτείνουν τις βέλτιστες λύσεις για τη λειτουργία της αγοράς και εσείς, η κυβέρνηση, αποφασίζετε και αναλαμβάνετε την ευθύνη».

«Δεν θα ξανα- λειτουργήσουν»

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του ΕΣΑ για τις επιδόσεις της αγοράς κατά την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας της, την οποία δημοσίευσε πρώτη η «Ν», ένας στους δύο επιχειρηματίες δηλώνει ότι δεν θα μπορέσει να επαναλειτουργήσει την επιχείρησή του σε περίπτωση που επιβληθεί ένα νέο lockdown. Παράλληλα, 7 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, καθώς δεν μπορούν να καλύψουν τις οφειλές τους που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία, έστω κι εάν έχουν ενταχθεί σε μέτρα στήριξης.