Μέσω έκτακτης συνάντησης με στελέχη της Folli Follie στα γραφεία της, η Επιτροπή Κεφαλαιαγορά επιχειρεί να “ελέγξει” τις εξελίξεις στον όμιλο, την ώρα που ο βασικός της μέτοχος, ο οποίος ελέγχεται για βαρύτατα αδικήματα, διεκδικεί τον έλεγχό της.
Η εποπτική αρχή είχε ήδη κινητοποιηθεί, σε συνέχεια της αποπομπής/εξώθησης σε παραίτηση του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας (όπου διατηρούσε εσχάτως ρόλο μη εκτελεστικού μέλους). Η σημερινή συνάντηση έγινε με φόντο το αίτημα του Δημήτρη Κουτσολιούτσου να ζητήσει αλλαγές στο Διοικητικό Συμβούλιο της Folli Follie, σε μια κρίσιμη συγκυρία για την βιωσιμότητα της εταιρείας.
Εν προκειμένω το ενδιαφέρον εστιάζεται τόσο στις κρίσιμες ισορροπίες δυνάμεων αναφορικά με τη σύνθεση του Δ.Σ. της εταιρείας ενόψει της οριστικοποίησης της συμφωνίας εξυγίανσης με τους ομολογιούχους πιστωτές όσο και στην αποκάλυψη στοιχείων για την συμπλήρωση του παζλ αναφορικά με το εύρος του σκανδάλου στον γνωστό όμιλο. Ας σημειωθεί ότι είναι σε εξέλιξη ο τακτικός έλεγχος για τις εταιρικές και ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις 2018 της FFG, που έχουν αναλάβει στελέχη της ελεγκτικής εταιρείας PwC από τον περασμένο Οκτώβριο. Κανείς δεν επιθυμεί να επαναληφθεί το φαινόμενο των πολλών αστερίσκων του ισολογισμού του 2017, με έγγραφα που δεν προσκομίστηκαν και τις ευθύνες να γίνονται μπαλάκι από τα στελέχη της διοίκησης στα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου κι από κει σε μεσαία στελέχη και υπηρεσιακούς παράγοντες.
Υπό το πρίσμα των παραπάνω και ενόψει της συνέλευσης της 20ής Φεβρουαρίου αναμένεται ισχυρή εποπτεία της εισηγμένης και νέες πρωτοβουλίες των αρχών. Εξάλλου, εποπτικές, οικονομικές και δικαστικές αρχές φέρονται να έχουν προτεραιοποιήσει τον συντονισμό τους για την ανάληψη όλων των αναγκαίων μέτρων και την εξάντληση των πιθανοτήτων εξεύρεσης βιώσιμης λύσης στην υπόθεση, την ώρα που ο βασικός μέτοχος με τη συμπεριφορά του περισσότερο την “υπονομεύει” παρά την διευκολύνει.
Εξάλλου, η προσπάθεια του κ. Κουτσολιούτσου να εκμεταλλευθεί το γεγονός ότι μπορεί να «ελέγξει» τη γενική συνέλευση της 20ής Φεβρουαρίου (ως μέτοχος του 35,06%) εγείρει ποικίλους κινδύνους, από νέες καθυστερήσεις μέχρι ανακοπή των διαπραγματεύσεων με τους ομολογιούχους, στο «παρά πέντε» της σύγκλισης των γενικών συνελεύσεων των τελευταίων για την επικύρωση της επιδιωκόμενης συμφωνίας, εξέλιξη που θα σημάνει την αντίστροφη μέτρηση για την πτώχευση!
Σ. Εμμανουήλ