Skip to main content

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις «ψαλιδίζουν» τις πληρότητες

Από την έντυπη έκδοση

Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]

Αναντιστοιχία ανάμεσα στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στην Αθήνα και στις πληρότητες των ξενοδοχείων δείχνουν τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) και παρουσίασε χθες στη γενική της συνέλευση. Γεγονός που οφείλεται, σύμφωνα με τους ξενοδόχους, είτε στις βραχυχρόνιες μισθώσεις είτε στην παραξενοδοχία. Σύμφωνα με τα στοιχεία κίνησης και απόδοσης των ξενοδοχείων έως και τον Αύγουστο 2018, προκύπτει αύξηση της πληρότητας στο οκτάμηνο της τάξης του 2,2% και της μέσης τιμής δωματίου κατά 8,5%.

Ωστόσο, σε σύγκριση με τα δεδομένα προηγούμενων ετών, η πτώση της πληρότητας των ξενοδοχειακών μονάδων επί τρεις μήνες και μάλιστα αιχμής (Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο, κατά -0,2%, -1,4% και -0,5% αντίστοιχα) και η μεγάλη απόκλιση μεταξύ διεθνών τουριστικών αφίξεων και πληρότητας ξενοδοχείων γεννούν προβληματισμό για τη διαμονή των επισκεπτών στην πόλη.

Πιο συγκεκριμένα ενώ οι αεροπορικές αφίξεις έως και τον Ιούλιο 2018 δείχνουν αύξηση κατά 21,8%, η πληρότητα των ξενοδοχείων την ίδια περίοδο δεν ξεπερνά σε αύξηση το 3,6%. Ο προβληματισμός ενισχύεται όταν με βάση τα επίσημα στοιχεία ΞΕΕ, η δυναμικότητα της Αθήνας δεν έχει μεταβληθεί εντυπωσιακά τα τελευταία 4 χρόνια παρά μόνο κατά 3 νέες ξενοδοχειακές μονάδες και 648 επιπλέον δωμάτια, που αντιστοιχούν σε 2.016 κλίνες.

Σημειώνεται ωστόσο ότι φέτος έχουν αυξηθεί σημαντικά και οι αφίξεις επιβατών transit (οι οποίοι δεν βγαίνουν καθόλου στην πόλη και φεύγουν άμεσα για άλλους προορισμούς).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΞΑΑΑ και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρο Βασιλικό, «είναι σαφές πως είτε τα καταλύματα “οικονομίας διαμοιρασμού” είτε τα τύπου “οικονομίας διαμοιρασμού” είτε η “παραξενοδοχία” απορροφούν μεγάλο πλέον ποσοστό επισκεπτών. Τα στοιχεία που αφορούν τα καταλύματα αυτά, δυστυχώς, δεν έχουν καταγραφεί ακόμη επισήμως, ενώ ισχύουν όλα όσα γνωρίζουμε περί αθέμιτου ανταγωνισμού, περί διαφευγόντων κερδών από φόρους κ.ά. από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Ταυτόχρονα η αθηναϊκή ξενοδοχία βιώνει υπερφορολόγηση των ξενοδοχείων, ενώ η Αθήνα δεν έχει καταφέρει να επιλύσει ακόμη τα χρόνια προβλήματα δυσλειτουργίας της».

Ικανοποίηση επισκεπτών

Τη δυνατότητα της Αθήνας -παρά τα πολλά της προβλήματα- να αποτελεί διαχρονικά μια «δυνατή εμπειρία» για τους επισκέπτες, κατέγραψε η φετινή 14η Έρευνα ΕΞΑΑΑ και GBR Consulting «Περί Ικανοποίησης Επισκεπτών και Απόδοσης Ξενοδοχείων Αττικής 2018», που παρουσιάστηκε χθες. Στην έρευνα συμμετείχαν περί τους 1.500 επισκέπτες – ένοικοι ξενοδοχείων όλων των κατηγοριών, οι οποίοι βαθμολόγησαν την εμπειρία της Αθήνας με 7,9/10, ενώ το ποσοστό των τουριστών που θα σύστηνε την Αθήνα σε άλλους φτάνει το 96% το 2018.