Skip to main content

Προσδοκίες για έντονο ενδιαφέρον στις έρευνες υδρογονανθράκων

Από την έντυπη έκδοση
Του Κώστα Δεληγιάννη
[email protected]

Θετικά μηνύματα από τη διεθνή πετρελαϊκή αγορά έχει «εισπράξει» τους τελευταίους μήνες η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), όπως σημειώνει στη «Ν» ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ Γιάννης Μπασιάς, με συνέπεια να δηλώνει αισιόδοξος πως θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον για την έρευνα υδρογονανθράκων στα δύο θαλάσσια μπλοκ στην Κρήτη και το ένα μπλοκ στο Ιόνιο, πέρα από τις εταιρείες που με τις αιτήσεις τους δρομολόγησαν τους δύο διεθνείς διαγωνισμούς.

Μάλιστα, η δημοσίευση των δύο προκηρύξεων στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «είναι θέμα εβδομάδων ή ακόμη και ημερών», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής προτάσεων.

Όσον αφορά τις δύο θαλάσσιες περιοχές νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης, που έχουν έκταση περίπου 19.960 και 20.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, είναι βέβαιο πως θα δώσει το «παρών» η κοινοπραξία των Total-ExxonMobil-ΕΛΠΕ, η οποία με την αίτησή της προκάλεσε τον σχετικό διαγωνισμό.

Το ίδιο ισχύει και με την Energean Oil & Gas για το θαλάσσιο μπλοκ βόρεια της Κεφαλλονιάς και δυτικά της Λευκάδας, έκτασης περίπου 6.671 τετραγωνικών χιλιομέτρων, αφού με το δικό της αίτημα ξεκίνησε η διαδικασία της προκήρυξης για το Ιόνιο.

Η ΕΔΕΥ ολοκλήρωσε την απαραίτητη προεργασία στις 18 Ιουλίου, ανοίγοντας τον δρόμο ώστε το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας να προχωρήσει τον Αύγουστο στην προκήρυξη των δύο διεθνών διαγωνισμών και να αποστείλει τις σχετικές διακηρύξεις για δημοσίευση στην εφημερίδα της Ε.Ε. Με τη δημοσίευση, που βρίσκεται στην τελική ευθεία, θα ανοίξει το «παράθυρο» των 90 ημερών για την κατάθεση προτάσεων για τα τρία θαλάσσια μπλοκ από υποψήφιους. Υποψήφιοι που, με βάση τις κρούσεις που έχει δεχθεί η ΕΔΕΥ το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ο κ. Μπασιάς εκτιμά πως δεν θα είναι μόνον οι Total-ExxonMobil-ΕΛΠΕ και η Energean.

Παρ’ όλο που ο κ. Μπασιάς δεν θέλει να αναφέρει συγκεκριμένα παραδείγματα επιχειρήσεων που θεωρεί πιθανές να δώσουν το «παρών» στους διαγωνισμούς, μιλά πάντως για μεγάλους «παίκτες» του κλάδου. «Σημαντικός λόγος είναι πως οι τρεις περιοχές είναι αρκετά απαιτητικές, προϋποθέτοντας πως οι εταιρείες που θα ενδιαφερθούν θα πρέπει να έχουν εμπειρία σε θαλάσσια περιβάλλοντα με μεγάλα βάθη. Αυτό επίσης σημαίνει πως σε κάθε φάση των ερευνών, ξεκινώντας από τις σεισμικές έρευνες και φθάνοντας μέχρι τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις, θα χρειαστούν επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ» τονίζει.

Έτσι, η αξιοποίηση τέτοιων παραχωρήσεων μοιάζει με έναν πραγματικό «οικονομικό μαραθώνιο», στο τέλος του οποίου μπορούν να φθάσουν μόνον επιχειρηματικοί κολοσσοί που μπορούν να διαθέσουν σημαντικά κονδύλια.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η ανακάλυψη του κοιτάσματος «Ζορ» στην Αίγυπτο έχει αλλάξει τα δεδομένα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, προσελκύοντας το ενδιαφέρον επενδυτών για έρευνες σε περιοχές με παρόμοια γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά (ασβεστολιθικά πετρώματα), όπως συμβαίνει και με τις τρεις παραχωρήσεις στην Κρήτη και το Ιόνιο. Επιπλέον, έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια οι τεχνολογίες ερευνών και εξορύξεων σε τέτοια ασβεστολιθικά συστήματα.

«Στο ενδιαφέρον έχει συμβάλει και η δουλειά που κάναμε στην ΕΔΕΥ με την επεξεργασία των γεωφυσικών δεδομένων, δημιουργώντας μοντέλα κοιτασμάτων και τεκτονικών δομών που δεν έχουν να ζηλέψουν την ερμηνεία των ίδιων πληροφοριών από τη βιομηχανία.

Επειδή προερχόμαστε από την πετρελαϊκή βιομηχανία, μιλάμε τη γλώσσα της» προσθέτει ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ.   
Με την ολοκλήρωση της φάσης υποβολής προτάσεων, που θα διαρκέσει 90 ημέρες, η ΕΔΕΥ θα αξιολογήσει τις προτάσεις που θα υποβληθούν και θα διαπραγματευθεί με τους συμμετέχοντες.

Όσον αφορά την ανάθεση των τριών μπλοκ, δεν αναμένεται να γίνει πριν από τον επόμενο Φεβρουάριο.