Από την έντυπη έκδοση
Του Κώστα Δεληγιάννη
[email protected]
Μετά την αναθεώρηση των τιμολογίων, η νέα διοίκηση της ΔΕΗ στρέφει την προσοχή της στο «μέτωπο» της εισπραξιμότητας, καθώς το επόμενο χρονικό διάστημα θα εξετάσει το υφιστάμενο πρόγραμμα διακανονισμού οφειλών, ώστε να κρίνει κατά πόσο χρειάζεται να προχωρήσει στην τροποποίησή του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπός της επιχείρησης είναι να ελέγξει την αποτελεσματικότητα του προγράμματος, στη βάση της οποίας θα αποφασίσει αν θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι πελάτες της μπορούν να εξοφλούν τα χρέη τους.
Την ίδια στιγμή, στην τελική ευθεία βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η ολοκλήρωση της προετοιμασίας για την τιτλοποίηση μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών της εταιρείας.
Έτσι, μέσα στον Οκτώβριο-Νοέμβριο, αναμένεται να προχωρήσει η διαδικασία για το ένα «πακέτο» οφειλών που θα τιτλοποιηθούν, δηλαδή χρέη τα οποία έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα το ανώτερο έως 60 ημέρες.
Όσον αφορά το πρόγραμμα διακανονισμού, η ΔΕΗ εδώ και περίπου 1,5 χρόνο έχει σταματήσει τον «οριζόντιο» καθορισμό της προκαταβολής και των δόσεων, προσφέροντας πλέον «στοχευμένες» ρυθμίσεις ανά κατηγορίες πελατών, με βάση την καταναλωτική τους συμπεριφορά, το ύψος του μέσου μηνιαίου τους λογαριασμού και τον αριθμό των ανεξόφλητων λογαριασμών.
Έως και αυτή τη στιγμή δεν είναι ξεκάθαρο προς τα πού θα κινούνται οι όποιες παρεμβάσεις, αν τελικά υπάρξουν. Κριτήριο πάντως φαίνεται πως θα είναι αν το σύνολο των καταναλωτών μπορεί αντικειμενικά να αντεπεξέλθει στα ποσά που θα πρέπει να καταβάλλει, ώστε να τηρεί τη ρύθμιση.
Σύσταση δύο SPV
Στην περίπτωση της τιτλοποίησης, όπως είναι γνωστό, η εταιρεία δρομολογεί να συμπεριλάβει στη διαδικασία ένα μεγάλο ποσό των χρεών που έχει συσσωρεύσει, ενδεχομένως αρκετά πάνω και από το 1,5 δισ. ευρώ, με τις εκτιμήσεις να ανεβάζουν στα 400 εκατ. ευρώ τα ποσά που μπορεί να αντλήσει.
Το σχέδιο προβλέπει την εισφορά των οφειλών σε εταιρείες ειδικού σκοπού (SPV), ενώ οι νεότερες πληροφορίες δείχνουν πως θα τηρηθεί ο αρχικός προγραμματισμός, για τη σύσταση δύο SPV, μία για οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες το ανώτερο έως και 60 ημέρες και μία για ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 90 ημερών. Έτσι, εντός του επόμενου τριμήνου αναμένεται να «τρέξει» η διαδικασία για την πρώτη εταιρεία ειδικού σκοπού.
Η ΔΕΗ θα είναι μοναδικός μέτοχος των SPV, που θα αντλήσουν κεφάλαια από επενδυτές (και θα μεταφέρουν στη μητρική εταιρεία), παρέχοντας ως εγγύηση τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Οι επενδυτές θα αποπληρώνονται από τις εταιρείες ειδικού σκοπού με σταθερό επιτόκιο, μέσω των ποσών που θα συγκεντρώνονται από την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Από την άλλη πλευρά, καθώς τα χρέη δεν θα πωληθούν αλλά θα αξιοποιηθούν ως εγγύηση, η διεκδίκηση και η είσπραξή τους θα συνεχίσει να γίνεται από τις υπηρεσίες της ΔΕΗ και την κοινοπραξία που έχει προσλάβει γι’ αυτό τον σκοπό.