Skip to main content

Οι «προκλήσεις» για τη νέα διοίκηση της ΔΕΠΑ

Από την έντυπη έκδοση

Του Κώστα Δεληγιάννη 
[email protected]

Θέμα ημερών είναι η επίσημη ανάληψη καθηκόντων από τη νέα διοικητική δυαρχία της ΔΕΠΑ, καθώς μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, για την εκλογή του νέου προέδρου καθώς και του διευθύνοντος συμβούλου. Όπως είναι ήδη γνωστό, τη θέση του δ.σ. θα αναλάβει ο Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ενώ του προέδρου ο Γιάννης Παπαδόπουλος.

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος ήταν συνιδρυτής της Attica Ventures, κατέχοντας έως τον Δεκέμβριο του 2017 τη θέση του CEO της επενδυτικής εταιρείας. Από τότε και έως σήμερα, είναι partner της EOS Capital Partners, μιας από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες διαχείρισης private equity funds. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Ξιφαράς είναι αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και έχει πολυετή προϋπηρεσία στον κλάδο του φυσικού αερίου, έχοντας διατελέσει διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ.

Το νέο ηγετικό δίδυμο της εταιρείας θα αντικαταστήσει τον Βελισσάριο Δότση, υφιστάμενο πρόεδρο και δ.σ. της ΔΕΠΑ. Από τις προκλήσεις που θα έχει να αντιμετωπίσει, αναμφισβήτητα η σημαντικότερη θα είναι η υλοποίηση του σχεδίου ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, η κατάρτιση του οποίου βρίσκεται ήδη στα σκαριά από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ. Μάλιστα, όπως δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, το σχέδιο αυτό θα «κλειδώσει» εντός του Οκτωβρίου, ώστε τότε να υποβληθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, αντικαθιστώντας τη διαδικασία που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Τα δίκτυα
Στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης, όπως έχει αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης, έχει ήδη αποφασισθεί να πωληθεί πλειοψηφικό «πακέτο» από τις δραστηριότητες της ΔΕΠΑ στα δίκτυα. Υπενθυμίζεται πως πρόθεση της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν να εκχωρηθεί το 14% των υποδομών, ώστε το Δημόσιο να διατηρήσει τον πλειοψηφικό έλεγχο των δικτύων. Ωστόσο, η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ κρίνει πως η εκχώρηση πλειοψηφικού μεριδίου αποτελεί την πιο πρόσφορη λύση, για να αποκτήσει η ανάπτυξη των υποδομών τη μεγαλύτερη δυνατή ώθηση, από την «είσοδο» του ιδιώτη επενδυτή. Επίσης, εκτιμά πως με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει πολύ πιο έντονο ενδιαφέρον στον διαγωνισμό, ανοίγοντας τον δρόμο για ακόμη μεγαλύτερο έσοδο για το Δημόσιο.

Υπενθυμίζεται πως στον τομέα των δικτύων η ΔΕΠΑ δραστηριοποιείται μέσω του ελέγχου του 100% της ΕΔΑ Αττικής και του 51% της ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας, οι οποίες διαχειρίζονται και αναπτύσσουν τα δίκτυα στις τρεις αντίστοιχες περιφέρειες. Επίσης, 100% θυγατρική της εταιρείας είναι η ΔΕΔΑ, η οποία ήδη δρομολογεί την ανάπτυξη δικτύων στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Όσον αφορά τις εμπορικές δραστηριότητες, από τις οποίες επίσης θα πωληθεί πλειοψηφικό «πακέτο», σύμφωνα με πληροφορίες το τμήμα χονδρεμπορικής θα εκχωρηθεί μαζί με την ΕΠΑ Αττικής (Αέριο Αττικής). Η θυγατρική της ΔΕΠΑ στη λιανική αγορά του φυσικού αερίου, η οποία δραστηριοποιείται πλέον και στην προμήθεια ρεύματος, αναμένεται να αποτελέσει καταλύτη για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στον σχετικό διαγωνισμό, με δεδομένο το ενδιαφέρον που έχουν εκφράσει μεγάλοι εγχώριοι όμιλοι για την απόκτησή της.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες προτεραιότητες του νέου διοικητικού διδύμου της ΔΕΠΑ, ψηλά στη σχετική ατζέντα βρίσκεται και η προσπάθεια για ανάκτηση μεριδίου σε όλες τις κατηγορίες πελατών, σε μία εποχή όπου λόγω της περαιτέρω απελευθέρωσης της αγοράς, η εταιρεία δέχεται έντονες πιέσεις από τους ανταγωνιστές της. Επίσης, οι νέοι επικεφαλής της εταιρείας θα πρέπει να βρουν τρόπο για τη διευθέτηση των χρεών των δύο μεγαλύτερων οφειλετών της εταιρείας, δηλαδή της λιπασματοβιομηχανίας ELFE και της ΕΒΖ (Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης).