Σημειωτόν η κίνηση του Γενικού Δείκτη στο Χρηματιστήριο, κέρδισε 2,75 μονάδες (0,43%) στην χθεσινή συνεδρίαση και αναζητά καταλύτη για σταθερό βηματισμό πάνω από τις 630 μονάδες σήμερα. Με ανοιχτά μέτωπα σε Αιγαίο, οικονομία και πανδημία οι αναλυτές αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες στην πρόβλεψη…
Χωρίς σαφή κατεύθυνση και τα διεθνή χρηματιστήρια όπου τα πρόσημα είναι μικτά.
Ανεβαίνει ο βαθμός δυσκολίας στην έρευνα για την ανακάλυψη φαρμάκων και εμβολίων για τον Covid-19 καθώς πληροφορίες θέλουν τον ιό να μεταλλάσσεται σε ορισμένα μέρη του κόσμου. Ας σημειωθεί ότι η ανακάλυψη εμβολίου αποτελεί βασικό στοιχείο της οικονομικής πρόβλεψης, καθώς σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της πανδημίας, με τους πλέον συντηρητικούς εμπειρογνώμονες να τοποθετούν το ορόσημο σε ένα χρόνο από σήμερα, δηλαδή στο καλοκαίρι του 2021. Αλλά προς το παρόν όλα τα σενάρια ενέχουν αξιόλογο κίνδυνο.
Όπως τον Δεκέμβριο του 2019, όταν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) εισέπραξε το ετήσιο τοκομερίδιο των Υπό Αίρεση Μετατρέψιμων Ομολογιών ποσού 165,46 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς, η τράπεζα καλείται να καταβάλλει και φέτος τον Δεκέμβριο τους ετήσιους τόκους του CoCos. Ας σημειωθεί ότι κυρίως χάρης στα 165 εκατ. ευρώ του CoCos της Πειραιώς το ΤΧΣ εμφάνισε το 2019 αύξηση 186 εκατ. ευρώ στα ταμειακά του διαθέσιμα συγκριτικά με το 2018. Η αξία των CoCos της Τράπεζας Πειραιώς ανήλθε σε 1,9 δισ. ευρώ την 31/12/2019 έναντι 1,7 δισ. ευρώ την 31/12/2018 σύμφωνα με αποτίμηση που διενεργήθηκε από ανεξάρτητο εκτιμητή.
Εντωμεταξύ, η ξαφνική οικονομική επιβράδυνση λόγω της πανδημίας του Covid-19 απαιτεί επανεξέταση της αποτελεσματικής διαχείρισης των NPE στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με το ΤΧΣ. Η πρόβλεψη των μελλοντικών επιπέδων των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) είναι καίριας σημασίας για τη διαμόρφωση στρατηγικών εξυγίανσης των NPE. Έτσι, το ΤΧΣ έχει αναπτύξει ένα μοντέλο πρόβλεψης NPE προκειμένου να παρέχει εκτιμήσεις για τη μελλοντική εξέλιξη των NPEs του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο της πανδημίας Covid19.
Χρηματοδοτικά εργαλεία χωρίς τη μεσολάβηση τραπεζών, μείωση ΦΠΑ στο 6% και ρυθμίσεις χρεών χρειάζονται μεταξύ άλλων οι επιχειρηματίες της εστίασης για να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους ανοιχτές υπό το καθεστώς των νέων περιορισμών, που δυνητικά θα προκαλέσουν πτώση τζίρου περίπου 20%, επιπλέον των απωλειών που ήδη γράφουν από την αρχή του έτους και ξεπερνούν το 50%. Μάλιστα την απόφαση των επιχειρήσεων Barbarossa (Πάρος) να κλείσουν αυτοβούλως για τη φετινή σεζόν, ακολουθούν και άλλα γνωστά brands της εστίασης, με την τάση να μην αφορά μόνο το νησί της Πάρου – Νάουσα, Παροικιά αλλά και Αντίπαρο – όπου ενεργοποιήθηκαν κατ’ αρχήν πιο αυστηρά μέτρα αποφυγής συγχρωτισμού, αλλά και άλλα νησιά, ακόμη και την Αττική.
Ανοικτά όλες τις Κυριακές του χρόνου τα εμπορικά καταστήματα του ιστορικού κέντρου. Αυτό προβλέπει απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη του Κεντρικού Τομέα Αθηνών, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ. Με τη συγκεκριμένη απόφαση, ο Αντιπεριφερειάρχης ενεργοποιεί το άρθρο 16 νόμου του ν. 4177/2013 παρ. 2, βάσει του οποίου δίνεται η δυνατότητα μετά από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς να επιτρέπεται την προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές, πέραν των Κυριακών την περίοδο από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο που ορίζει ο νόμος. Το μέτρο θα ενεργοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2021. Σήμερα, επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο, εκτός από τη δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου.
Σύμβαση κοινού εμπραγμάτως εξασφαλισμένου ομολογιακού δανείου, ύψους ευρώ 34 εκατ. ευρώ, με συντονίστρια και διαχειρίστρια τράπεζα την Eurobank και με σκοπό την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού, υπέγραψε η Μύλοι Λούλη.
Με πωλήσεις 10,6 εκατ. ευρώ έκλεισε το α’ εξάμηνο για τον όμιλο Ideal παρουσιάζοντας αύξηση κατά 0,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο ενώ εμφάνισε κέρδος 516 χιλ. ευρώ έναντι ζημιάς 234 χιλ. ευρώ πέρυσι. Αύξηση παρουσιάζεται και στα ταμειακά διαθέσιμα κατά 983 χιλ. ευρώ.
naftemporiki.gr