Skip to main content

Άλλαξε χέρια το 43% του μ/κ της Μεβγάλ

Από την έντυπη έκδοση

Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Kοντά στην ολοκλήρωσή της βρίσκεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Μεβγάλ κατά 10 εκατ. ευρώ, με ενίσχυση της συμμετοχής της Δέλτα Τροφίμων και της πλευράς Μαίρης Χατζάκου στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Με ενδιαφέρον, ωστόσο, αναμένεται η στάση που θα τηρήσουν οι πιστώτριες τράπεζες έναντι της νέας πλεύσης της εταιρείας, με δεδομένο μάλιστα -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν»- ότι από την πλευρά των funds Bartons και Sankaty ασκούνται πιέσεις για αναδιάρθρωση του δανεισμού της Μεβγάλ με τη δική τους συμμετοχή, όπως προέβλεπε το σχετικό προηγούμενο business plan της εταιρείας, που οι τράπεζες είχαν αποδεχθεί, αλλά απέρριψαν οι μέτοχοι της εταιρείας στη γ.σ. της 1ης Ιουνίου, η οποία και αποφάσισε την ΑΜΚ κατά 10 εκατ. ευρώ από τους παλιούς μετόχους.

Όπως επιβεβαίωσε στη «Ν» ο Πέτρος Παπαδάκης, το δικό του ποσοστό (πλευρά Παπαδάκη – Χατζηθεοδώρου, 43% πριν από την αύξηση) έχει ήδη εξαγοραστεί έναντι 4,5 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες φέρουν την κα Χατζάκου να έχει συνεισφέρει τα 3,8 εκατ. ευρώ μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και τη Δέλτα τα 700.000 ευρώ, με τα ποσά αυτά να αναμένεται στη συνέχεια να συνυπολογιστούν στο μοίρασμα των αδιάθετων μετοχών της εταιρείας, ώστε οι δύο πλευρές να καταλήξουν με ισομερή μετοχικά μερίδια, της τάξης του 43%-44%, όπως είχε αρχικά προαναγγελθεί.

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι η πλευρά Χατζάκου έχει γνωστοποιήσει ότι θα καλύψει τα 7 από τα 10 εκατ. της ΑΜΚ και η Δέλτα -που επί του παρόντος φαίνεται να έχει το 57,8% της Μεβγάλ- τα υπόλοιπα 3 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα, τόσο με τον κ. Παπαδάκη όσο και με την κα Χατζάκου, η πλευρά Συμεωνίδη, ενώ είχε εκφράσει μετά τη γ.σ. της 1ης Ιουνίου πρόθεση συμμετοχής στην ΑΜΚ, μέχρι σήμερα δεν την έχει υλοποιήσει και αμφότεροι εκτιμούν ότι δεν πρόκειται τελικά να υπάρξει συμμετοχή της στην ΑΜΚ. Με αίτημα του κ. Συμεωνίδη, επίσης, αναβλήθηκε για τις 25 Αυγούστου η προγραμματισμένη για τα τέλη Ιουλίου γενική συνέλευση των μετόχων.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την κα Χατζάκου, το δ.σ. της εταιρείας θα συνεδριάσει στα τέλη της επόμενης εβδομάδας (στις 12 ή στις 13 Αυγούστου) προκειμένου να αποφασιστεί το πώς θα γίνει η διάθεση των αδιάθετων μετοχών και να διαμορφωθούν τα επιδιωκόμενα ισομερή μερίδια.

Εφόσον επιβεβαιωθεί η μη συμμετοχή στην ΑΜΚ της πλευράς Συμεωνίδη, που πριν από την αύξηση κατείχε το 27,5% της εταιρείας, το ποσοστό του αναμένεται να μειωθεί μετά την αύξηση στο επίπεδο του 13%-14%.

Μετά την εξαγορά του ποσοστού του κ. Παπαδάκη, αναμένεται επίσης να λήξει και η δικαστική διαμάχη του με τη Δέλτα, η οποία τον είχε μηνύσει για μη τήρηση του παλιού συμφωνητικού τους για εξαγορά του ποσοστού του και ο ίδιος να αποχωρήσει τελείως από την εταιρεία (ακόμα δεν έχει αποχωρήσει).

Στο μεταξύ, πληροφορίες φέρουν τα funds Bartons και Sankaty, με τα οποία η διοίκηση Παπαδάκη είχε επιδιώξει και επιτύχει συμφωνία συμμετοχής στην αναδιάρθρωση της εταιρείας, να επιμένουν στο σχέδιο αυτό, ασκώντας σχετικές πιέσεις στις πιστώτριες τράπεζες της Μεβγάλ, οι οποίες και είχαν εγκρίνει το σχετικό business plan έπειτα από πολύμηνες διαδικασίες, ενώ η Μεβγάλ αντίστοιχα επιζητεί από τις τράπεζες την έγκριση του σχετικού με την ΑΜΚ πενταετούς επιχειρησιακού σχεδίου που τους έχει υποβάλει και τη μετατροπή των βραχυπρόθεσμων δανείων της σε μακροπρόθεσμα.

Το σίγουρο είναι ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, καθώς σύμφωνα με τον ισολογισμό της χρήσης 2015, που έχει αναρτήσει η εταιρεία στην ιστοσελίδα της, το 2015 καταγράφηκε μείωση του ενοποιημένου τζίρου της στα 110,429 εκατ. ευρώ, έναντι 125,817 εκατ. ευρώ το 2014, με αύξηση των προ φόρων ζημιών για τον όμιλο στα 21,658 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 8,439 εκατ. ευρώ το 2014 και με γύρισμα των αποτελεσμάτων προ φόρων, χρηµατοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσµάτων και συνολικών αποσβέσων του ομίλου σε ζημίες ύψους 12,2 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 1,122 εκατ. ευρώ το 2014.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2015 οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου ανέρχονταν σε 70,325 εκατ. ευρώ.