Από την έντυπη έκδοση
Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]
Σε δύο βασικούς λόγους οφείλεται η πτώση της απόδοσης στα ελληνικά ξενοδοχεία, παρά το γεγονός ότι οι αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό δείχνουν αυξημένες. Σε ανάλυσή του, ο SETE Intelligence επισημαίνει ότι, παρά την αύξηση αφίξεων και εσόδων, η απόδοση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων φαίνεται ότι το 2019 είναι μειωμένη σε σχέση με το 2018. Πρόσφατη μελέτη του ITEΠ έδειξε ότι 45% των μονάδων συνεχούς λειτουργίας παρουσίασε μειωμένη πληρότητα, ενώ 1 στα 4 ξενοδοχεία εμφάνισε μείωση στις τιμές του. Παράλληλα, το 46% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας κατέγραψε μείωση στις προκρατήσεις, ενώ το 23% εξ αυτών αναγκάστηκε να μειώσει τις τιμές που προσφέρει για τα Early Bookings.
Επίσης, σύμφωνα με την ΕΞΑΑΑ, με πτώση της τάξης του 3,8% στην πληρότητα και 2,9% στο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο, αλλά και οριακή θετική αλλαγή (1%) στη μέση τιμή δωματίου «έκλεισε» το α’ εξάμηνο του 2019 για τα ξενοδοχεία της Αθήνας.
Οι βασικοί λόγοι
Η απόκλιση μεταξύ μεγεθών εισερχόμενου τουρισμού και απόδοσης των ξενοδοχείων μπορεί να αποδοθεί σε δύο κυρίως λόγους:
- Αφενός, όπως αναφέραμε, η αύξηση των αφίξεων και των εσόδων είναι κατά κύριο λόγο από χώρες εκτός Ε.Ε., δηλαδή εκτός των παραδοσιακών αγορών μας, και δεν κατανέμεται ομοιόμορφα στους διάφορους προορισμούς, αφού κατευθύνεται κατά κύριο λόγο προς την Αθήνα.
- Αφετέρου, η αύξηση προσφοράς κλινών που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια, ειδικά στις υψηλές κατηγορίες, σε συνδυασμό με την αύξηση προσφοράς κλινών βραχυχρόνιας μίσθωσης, υπερβαίνει την αύξηση της ζήτησης, οδηγώντας σε μειωμένες πληρότητες των ξενοδοχείων.
Η πρόταση
Σύμφωνα με τον SETE Intelligence, εν όψει και της παρατηρούμενης κάμψης διεθνώς της ζήτησης τουριστικών υπηρεσιών από τις παραδοσιακές αγορές μας, καθίσταται αναγκαία η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας του ξενοδοχειακού προϊόντος αφενός μέσω της μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων της τιμής που το καθιστούν ακριβότερο σε σχέση με το ξενοδοχειακό προϊόν ανταγωνιστικών χωρών, αφετέρου μέσω της ισότιμης φορολογικής και κανονιστικής αντιμετώπισης με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Όσον αφορά τον προγραμματισμό αεροπορικών θέσεων από το εξωτερικό, παρατηρείται μείωση κατά 1,2 εκατ. ή 6,7%, σε σχέση με πέρυσι των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων σε διεθνείς πτήσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια για τη θερινή σεζόν. Η μέχρι τώρα οριακή αύξηση των αφίξεων υποδηλώνει αυξημένες πληρότητες των αεροπλάνων. Σε ό,τι αφορά τη ζήτηση ξενοδοχειακών υπηρεσιών από το εξωτερικό, σύμφωνα με τα στοιχεία της trivago, τον Ιούνιο του 2019 η κύρια αγορά κρατήσεων για την Ελλάδα ήταν η βρετανική, για τρίτο συνεχή μήνα. Η ιταλική αγορά ανέβηκε στη δεύτερη θέση, ενώ στην τρίτη θέση υποχώρησε η αγορά της Γερμανίας. Στην τέταρτη θέση βρέθηκε για πρώτη φορά το 2019 η αγορά της Τουρκίας, ενώ στην πέμπτη θέση διατηρήθηκε η αμερικανική αγορά. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, μείωση παρουσιάζουν οι τιμές των ελληνικών ξενοδοχείων τον Ιούνιο του 2019, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζουν και οι τιμές των ξενοδοχείων σε κάποιους ανταγωνιστικούς προορισμούς.
Οι διανυκτερεύσεις
Από τα στοιχεία της Έρευνας Κίνησης Καταλυμάτων Ξενοδοχειακού Τύπου και Κάμπινγκ, που διενεργείται από την ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτει ότι κατά το έτος 2018, στο σύνολο των καταλυμάτων (ξενοδοχειακά καταλύματα και κάμπινγκ) παρουσιάζεται αύξηση στις αφίξεις κατά 4,7% και στις διανυκτερεύσεις κατά 2,6% σε σχέση με τα αντίστοιχα στοιχεία του έτους 2017. Συγκεκριμένα, κατά το 2018 παρουσιάζεται αύξηση στις αφίξεις και στις διανυκτερεύσεις των αλλοδαπών κατά 8% και 4,1% αντίστοιχα σε σχέση με το 2017, καθώς επίσης μείωση στις αφίξεις και στις διανυκτερεύσεις των ημεδαπών κατά 3,3% και 5,3% αντίστοιχα. Η συνολική πληρότητα κλινών στα ξενοδοχειακά καταλύματα (πλην κάμπινγκ) το 2018 ανήλθε σε 52,7%, έναντι 51,9% το 2017.
Με ανοδικό ρυθμό οι αεροπορικές αφίξεις στο 6μηνο
Σύμφωνα με τον SETE Intelligence, αύξηση καταγράφεται, σε σχέση με πέρυσι, στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις τόσο τον φετινό Ιούνιο όσο και το πρώτο εξάμηνο του έτους. Αντίθετα με τις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, παρόλο που παρουσιάστηκε αύξηση στην πλειονότητα των μεθοριακών σταθμών, συνεχίστηκε η μείωση των διεθνών οδικών αφίξεων συνολικά και τον Ιούνιο, αν και με ηπιότερο ρυθμό.