Skip to main content

Οκτώ νέα μέλη στο ελληνικό οικοσύστημα των διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών

της Λέττας Καλαμαρά

Παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες σε τροχιά ανάπτυξης βρίσκεται ο κλάδος της Διαστημικής στην Ελλάδα με την ένταξη 8 νέων μελών στο δυναμικό του si-Cluster. 

Το si-Cluster, η πρωτοβουλία για τον κλάδο των διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών στη χώρα, που συντονίζει το Corallia [www.corallia.org], αριθμεί πλέον συνολικά 48 μέλη, με σημαντική επέκταση σε νέους εξειδικευμένους τομείς της διαστημικής βιομηχανίας ενισχύοντας την ελληνική αλυσίδα αξίας. Η σημαντική διεύρυνση του οικοσυστήματος, τόσο ως προς τα ποιοτικά όσο και ως προς τα ποσοτικά της χαρακτηριστικά, επιτρέπει την ακόμα πιο ισχυρή εκπροσώπηση της Ελλάδας σε ένα αρκετά σημαντικό τμήμα της αλυσίδας αξίας των διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών.

Οι τεχνολογικοί πόλοι στους οποίους εστιάζει το si-Cluster, και στους οποίους ειδικεύονται συνολικά πλέον τα μέλη του, αναλύονται σήμερα στους εξής πέντε εξειδικευμένους τομείς: Μικροηλεκτρονική, Προηγμένα Υλικά και Δομές, Ρομποτική, Λειτουργία Διαστημικών Υποδομών και Εφαρμογές Τηλεπισκόπησης. Προκειμένου οι τομείς αυτοί να ισχυροποιηθούν περισσότερο, έχουν δημιουργηθεί 13 ομάδες εργασίας (Special Interest Groups) οι οποίες καλύπτουν το σύνολο σχεδόν των θεματικών ενοτήτων της διαστημικής. Οι ομάδες αυτές μελλοντικά θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων τομέων ειδίκευσης για το si-Cluster, καλύπτοντας σταδιακά το σύνολο της Αλυσίδας Αξίας Διαστήματος.

Προσφέροντας μεγάλο φάσμα upstream, midstream και downstream τεχνολογιών για το Διάστημα, τα μέλη του si-Cluster λειτουργούν σε ένα δομημένο πλαίσιο ισχυρών ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων, όπου ενεργοποιείται η Τριπλή Έλικα προς όφελος του συνολικού οικοσυστήματος διαστημικής της χώρας, με τη συνεργασία της βιομηχανίας, της ακαδημαϊκής, της ερευνητικής κοινότητας και δημόσιων/θεσμικών φορέων.

Αναλυτικά οι νέες εταιρείες-μέλη είναι οι εξής:

•       Akronic: νεοφυής εταιρεία, υψηλής τεχνολογίας, που προσφέρει υπηρεσίες μικροηλεκτρονικής σχεδίασης για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων κυκλωμάτων ειδικού σκοπού, που συνδυάζουν υψηλή ποιότητα, υψηλή απόδοση, χαμηλή ισχύ και χαμηλό κόστος.
•       FEAC Engineering: δραστήρια εταιρεία μηχανικών, που ειδικεύεται στην ανάπτυξη προϊόντων και κατασκευών μέσω της ηλεκτρο-μηχανολογικής προσομοίωσης (multi-physics simulations), η οποία εκκολάφθηκε από το πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης egg-enter•grow•go, που υλοποιεί η Eurobank σε συνεργασία με το Corallia.
•       Geomatics: ταχύτατα αναπτυσσόμενη εταιρεία έρευνας και ανάπτυξης εφαρμογών η οποία προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, που καλύπτει τους τομείς συλλογής, επεξεργασίας και διαχείρισης γεωχωρικών πληροφοριών.
•       GET: δραστηριοποιείται με επιτυχία στην ανάπτυξη και παροχή προϊόντων, εφαρμογών και υπηρεσιών γεωπληροφορικής με πελάτες σε όλο τον κόσμο, με σημαντική εξειδίκευση στα συστήματα διαχείρισης και διάχυσης δορυφορικών και γεωγραφικών δεδομένων βασισμένα σε λύσεις ανοικτού κώδικα.
•       Innora: εξειδικευμένη εταιρεία ρομποτικής και αυτοματισμών, με ιστορικό υλοποίησης εξαιρετικά σύνθετων και απαιτητικών έργων ρομποτικής σε αντίξοες συνθήκες (υποθαλάσσιες εφαρμογές, πυρηνικοί αντιδραστήρες, κ.λπ.).
•       I.S.T: παρέχει προηγμένες υπηρεσίες σχεδιασμού, βιομηχανοποίησης, παραγωγής, εργαστηριακών ελέγχων και δοκιμών καινοτόμων προϊόντων, με ειδίκευση στις μεταλλικές κατασκευές και στον εξοπλισμό MGSE (Mechanical Ground Support Equipment) για αεροδιαστημικές εφαρμογές.
•       NoesisTechnologies: εστιάζει στον τομέα της μικροηλεκτρονικής, με πρωταρχική αποστολή τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη προϊόντων πυριτίου πνευματικής ιδιοκτησίας, τα λεγόμενα Silicon IP Cores, ειδικά για τηλεπικοινωνιακές εφαρμογές και με εμπειρία στο χώρο της Διαστημικής.
•       Weasic Microelectronics: νεοσύστατη εταιρεία με κύριο σκοπό την υλοποίηση και εμπορική εκμετάλλευση τεχνολογικών καινοτομιών και ερευνητικών αποτελεσμάτων στην περιοχή των αναλογικών ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, με έμφαση στις τηλεπικοινωνίες και στην πλοήγηση, για τη βιομηχανία επίγειων και διαστημικών τηλεπικοινωνιών, αυτοκινήτων και των αεροσκαφών.