Από την έντυπη έκδοση
Του Σταμάτη Ζησίμου
[email protected]
Πρόσβαση σε μια «δεξαμενή» άμεσης ρευστότητας 1,36 δισ. ευρώ μπορούν να έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας. Η ρευστότητα αυτή εξασφαλίζεται μέσω τριών χρηματοδοτικών εργαλείων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) και των συνεργαζόμενων με αυτήν εμπορικών και συνεταιριστικών τραπεζών και ενός ταμείου το οποίο διαχειρίζεται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF), επίσης σε συνεργασία με εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα.
Τα δύο εκ των τεσσάρων ενεργών χρηματοδοτικών εργαλείων χορηγούν δάνεια επενδυτικού σκοπού και τα άλλα δύο δάνεια κεφαλαίου κίνησης για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία. Κοινό χαρακτηριστικό όλων είναι οι ευνοϊκοί όροι δανειοδότησης, καθώς για δύο παρέχεται εγγύηση στο 80% των δανείων, ενώ τα άλλα δύο είναι χωρίς επιτόκιο για τα δύο πρώτα χρόνια. Τα ενεργά προγράμματα και τα είδη των δανείων που παρέχουν είναι τα εξής:
1 Επιχειρηματική Χρηματοδότηση του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ με δάνεια επενδυτικού σκοπού ύψους από 25 χιλ. έως 1,5 εκατ. ευρώ, χωρίς επιτόκιο για τα δύο πρώτα χρόνια. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 380 εκατ. ευρώ.
2 Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid 19, το οποίο παρέχει δάνεια κεφαλαίου κίνησης ύψους έως 50.000 με εγγύηση της ΕΑΤ στο 80% σε επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως 200.000 ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 460 εκατ. ευρώ.
3 Ταμείο Εγγυοδοσίας Επενδύσεων με δάνεια επενδυτικού σκοπού έως 1,875 εκατ. ευρώ και ύψος εγγύησης στο 80% του δανείου. Ο συνολικός του προϋπολογισμός ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ και διαχειριστής του είναι το EIF.
4 Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας (ΤΑΔΥΜ) με δάνεια κεφαλαίου κίνησης ύψους από 5.000 έως 50.000 ευρώ τα οποία είναι άτοκα για τα δύο πρώτα χρόνια. Ο συνολικός του προϋπολογισμός ανέρχεται στα 20 εκατ. ευρώ.
Η δράση «Επιχειρηματική χρηματοδότηση»
Με το πρόγραμμα επενδυτικών δανείων της δράσης «Επιχειρηματική Χρηματοδότηση» του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) προωθείται η διευκόλυνση της πρόσβασης των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι ενισχύουν την επενδυτική δραστηριότητα της χώρας.
Επιλέξιμες για να υποβάλουν στη συγκεκριμένη δράση είναι οι υπό σύσταση, νεοσύστατες, νέες και υφιστάμενες, πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις των επιλέξιμων οικονομικών κλάδων, που αναπτύσσουν βιώσιμη επιχειρηματική δράση στην ελληνική επικράτεια. Τα χορηγούμενα δάνεια είναι επενδυτικού σκοπού και το ύψος τους μπορεί να κυμαίνεται από 25 χιλ. έως 1,5 εκατ. ευρώ. Η διάρκεια αποπληρωμής είναι 5-10 έτη με δυνατότητα περιόδου χάριτος έως 36 μήνες, ενώ τα δάνεια είναι άτοκα για τα δύο πρώτα χρόνια. Τα δάνεια αφορούν είτε ανεξάρτητα είτε επενδυτικά σχέδια που εντάχθηκαν σε προγράμματα κρατικής ενίσχυσης και δεν έχουν υλοποιηθεί.
Οι συνεργαζόμενες τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι οι: Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Αττικής, Παγκρήτια Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας και Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας.
Οι πόροι του Ταμείου συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το Ελληνικό Δημόσιο και προέρχονται από τη συνεισφορά πόρων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) και τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ).
Το Ταμείο Ανάπτυξης
Δυτικής Μακεδονίας
Το Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας (ΤΑΔΥΜ) είναι το πρώτο Περιφερειακό χρηματοδοτικό εργαλείο που συστήθηκε με κεφάλαια του Ελληνικού Δημοσίου και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Στόχος του είναι να χορηγηθούν αμέσως δάνεια ύψους περίπου 20 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα να βελτιωθεί η πρόσβαση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της Δυτικής Μακεδονίας στη χρηματοδότηση, με την ενθάρρυνση νέων επενδύσεων.
Μέσω του ΤΑΔΥΜ θα χορηγούνται δάνεια κεφαλαίου κίνησης για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που λειτουργούν στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας, με σκοπό την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών και του συναλλακτικού τους κυκλώματος (π.χ. προμηθευτές, λειτουργικά έξοδα κ.λπ.).
Το Ταμείο συμμετέχει στο κεφάλαιο του δανείου κατά 40% και ταυτόχρονα επιδοτεί το επιτόκιο του δανείου κατά 100% για τα δύο πρώτα έτη του δανείου, ενώ η τράπεζα συμμετέχει στο κεφάλαιο του δανείου κατά 60%. Οι τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Ταμείου Δυτικής Μακεδονίας είναι: Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Αττικής.
Το ύψος κάθε δανείου μπορεί να είναι από 5.000 έως 50.000 ευρώ και καθορίζεται:
* Για υφιστάμενες επιχειρήσεις έως το 25% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης κατά το έτος 2019.
* Για νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις έως το 100% των αναγκών ρευστότητας, όπως αυτές τεκμηριώνονται από αναλυτικό πλάνο, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητας από την ημερομηνία χορήγησης του δανείου και για τους επόμενους 18 μήνες.
Επιτρέπεται η έγκριση ενός μόνο δανείου ανά επιχείρηση, ενώ η διάρκεια του δανείων είναι 2-5 χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου χάριτος που κυμαίνεται από 6 έως 12 μήνες. Το επιτόκιο του δανείου χρηματοδότησης κάθε επιχείρησης καθορίζεται από την τράπεζα σύμφωνα με την ισχύουσα πολιτική της και τους παρακάτω πρόσθετους όρους:
* το τελικό επιτόκιο του δανείου δεν θα υπερβαίνει το 4,8% και θα είναι σταθερό για τα δύο χρόνια που επιδοτείται, μετά τη λήξη της διετούς περιόδου επιδότησης τόκων,
* το επιτόκιο του δανείου συμφωνείται μεταξύ της τράπεζας και της επιχείρησης, μπορεί να είναι κυμαινόμενο ή σταθερό και να ακολουθεί την ισχύουσα πολιτική της τράπεζας και τις συνθήκες της αγοράς και δεν θα έχει απόκλιση ως προς το τμήμα του περιθωρίου (spread) που εφαρμόζεται στην επιχείρηση. Ως εξασφάλιση του δανείου οι συνεργαζόμενες τράπεζες μπορούν να λάβουν ενοχικές ή/και εμπράγματες εξασφαλίσεις, σύμφωνα με την πιστωτική πολιτική τους. Ειδικά, όμως, για τις εμπράγματες εξασφαλίσεις (π.χ. ακίνητο), η αξία της εξασφάλισης δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από το 50% του ποσού του δανείου.
Επισημαίνεται ότι δεν επιτρέπεται η προσημείωση της μόνιμης και μοναδικής κατοικίας του δανειολήπτη. Προϋπόθεση για τη λήψη και τη διατήρηση της επιδότησης επιτοκίου είναι η επιχείρηση να μην εμφανίζει ληξιπρόθεσμες οφειλές από τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση.
Η επιχείρηση οφείλει να διατηρεί τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε κατά την 30ή Απριλίου 2021 βάσει των στοιχείων του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», για τα δύο έτη από την εκταμίευση του δανείου. Η ΕΑΤ θα πραγματοποιεί ηλεκτρονικά τον έλεγχο διατήρησης των εργαζομένων κάθε Ιανουάριο, με τα στοιχεία Δεκεμβρίου του συστήματος «Εργάνη». Για τις επιχειρήσεις που δεν διατηρούν τον αριθμό των εργαζόμενων κατά τον χρόνο ελέγχου θα διακόπτεται εφεξής η καταβολή των επιδοτούμενων τόκων και θα ενημερώνονται ανάλογα οι συνεργαζόμενες τράπεζες. Η επιχείρηση θα έχει την υποχρέωση καταβολής των τόκων του δανείου εφεξής. Για τη διατήρηση του αριθμού εργαζομένων θα εξαιρούνται οι περιπτώσεις συνταξιοδοτήσεων, θανάτων και συμβάσεων έργου.