Skip to main content

Ανοδικά η Novartis παρά τις προκλήσεις

Από την έντυπη έκδοση 

Του Γιώργου Σακκά
[email protected]

Παρά την όποια αρνητική επίπτωση θα μπορούσε να έχει επιφέρει στη συνεργασία της με την ελληνική πολιτεία και το εθνικό σύστημα υγείας η «Υπόθεση Novartis», η ελβετική πολυεθνική εταιρεία φαρμάκων εξακολουθεί να διατηρεί τη δυναμική της. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τα οποία εμπεριέχονται στην Ετήσια Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας 2016-2017, ο όμιλος Novartis στην Ελλάδα πραγματοποίησε πέρυσι καθαρό (χωρίς clawback και rebate) κύκλο εργασιών 329,4 εκατ. ευρώ, έναντι 315,7 εκατ. ευρώ το 2016, με το συνολικό μερίδιο αγοράς της να διαμορφώνεται στο 9,1%. Την ίδια στιγμή τα καθαρά προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν στα 8,88 εκατ. ευρώ, έναντι 13,4 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με την κ. Susanne Kohout, πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλος της Novartis Hellas, «οι δύο τελευταίες χρονιές χαρακτηρίστηκαν από αρκετές προκλήσεις τόσο για την εταιρεία όσο και για τον φαρμακευτικό κλάδο ευρύτερα. Σχετικά με τις αναφορές για τις επιχειρηματικές πρακτικές στην Ελλάδα και τις έρευνες που διεξάγονται από ελληνικές και αμερικανικές αρχές, δηλώνουμε ότι η Novartis συνεχίζει να συνεργάζεται με τις ελληνικές και αμερικανικές αρχές ενώ διεξάγει και τη δική της εσωτερική έρευνα. Ο δημόσιος διάλογος γύρω από την υπόθεση περιλαμβάνει ανακρίβειες, εικασίες, πολιτική αντιπαράθεση, καθώς και αναφορές χωρίς κανένα σεβασμό σε εργαζομένους μας. Θα προστατεύσουμε την εταιρεία και τους ανθρώπους μας με κάθε δυνατότητα που μας δίνουν οι κανόνες δικαίου». 

Όπως αναφέρεται επίσης στον απολογισμό, τη διετία 2016-2017 η Novartis Hellas επέστρεψε στην εθνική οικονομία 293 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 35% των συνολικών εσόδων της, μέσω επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη, μισθοδοσίας, φόρων, clawback & rebates, στήριξης των Ελλήνων προμηθευτών, δωρεών και κοινωνικών προγραμμάτων. 

Ειδικότερα, οι επενδύσεις της εταιρείας για τη διεξαγωγή 114 κλινικών μελετών το 2016 και 93 το 2017 ξεπέρασαν τα 14 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, συνεργάστηκε με ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες για τη διανομή και προώθηση φαρμακευτικών σκευασμάτων, επενδύοντας περί τα 36 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως η εταιρεία έχει αναθέσει παραγωγή μέρους των σκευασμάτων της στη Famar, ενώ έχει και συμφωνίες συν-προώθησης με εταιρείες όπως π.χ. η Elpen, η Pharmathen, η WinMedica κ.ά.

Επιπρόσθετα, η εταιρεία διατήρησε τη δέσμευσή της στην υπεύθυνη λειτουργία της εφοδιαστικής της αλυσίδας, διατηρώντας το ποσοστό των αγορών της από εγχώριους προμηθευτές στο 97,6% για το 2016 και στο 95,7% για το 2017, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της εγχώριας αγοράς. Ειδικότερα το 2017 οι συνολικές αγορές της εταιρείας ανέρχονταν στα 357 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 330 εκατ. ευρώ αφορούν άμεσες αγορές και περί τα 27 εκατ. ευρώ έμμεσες. Αναφορικά με τις άμεσες αγορές, το 99% αφορά αγορές από τη μητρική εταιρεία, ενώ το 1% αγορές (υλικών και υπηρεσιών) από τοπικούς προμηθευτές. Αντίστοιχα, στις έμμεσες αγορές, το 95,7% αφορά εγχώριους προμηθευτές και το 4,3% αφορά αγορές από προμηθευτές εξωτερικού.  

Συζήτηση στο Ποινικό Τμήμα του Α.Π.
Κακώς έπαυσε η ποινική δίωξη κατά τεσσάρων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Novartis Hellas, μεταξύ των οποίων και του Ιταλού πρώην διευθύνοντος συμβούλου της, σύμφωνα με την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αριστέα Θεοδόση, που ζήτησε χθες να αναιρεθεί σχετική απόφαση του Πλημμελειοδικείου Σερρών.

Συγκεκριμένα, χθες συζητήθηκε στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου η αίτηση αναίρεσης κατά της σχετικής απόφασης, με την οποία απηλλάγησαν τα τέσσερα στελέχη της Novartis (μέλη του Δ.Σ.). Κατά τη χθεσινή διαδικασία, ανέπτυξαν τη νομική επιχειρηματολογία τους οι συνήγοροι των κατηγορουμένων, ενώ η εισαγγελέας της έδρας διατύπωσε την παραπάνω πρόταση. Το ανώτατο δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.