Skip to main content

Στο 1/3 η αξία της Folli Follie στο νέο ισολογισμό

Από την έντυπη έκδοση

Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]

Στην τελική ευθεία έχουν περάσει οι διαδικασίες για τη δημοσίευση του αναδιατυπωμένου ισολογισμού 2017 της Folli Follie που θα αποτυπώσει την πραγματική εικόνα του μεγέθους της, το οποίο απέχει παρασάγγας από το αρχικώς δηλωθέν, ήτοι καθαρή αξία πωλήσεων 1,4 δισ. ευρώ και κέρδη μετά από φόρους 217 εκατ. ευρώ σε ενοποιημένη βάση και 147 εκατ. ευρώ πωλήσεις και ζημιές μετά από φόρους 29,2 εκατ. ευρώ για τη μητρική εταιρεία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Επιτροπή Ελέγχου της εταιρείας έχει ήδη ενημερωθεί για το πόρισμα των ορκωτών ελεγκτών της PwC και μελετά το σχετικό υλικό, ενώ το θέμα απασχόλησε -όπως είναι φυσικό- και τη συνεδρίαση του χθεσινού διοικητικού συμβουλίου.

Τα νέα στοιχεία

Στο «διά ταύτα», τα αναδιατυπωμένα στοιχεία φέρονται να συρρικνώνουν δραματικά το μέγεθος της άλλοτε κραταιάς εταιρείας, αφού εμφανίζεται ζημιογόνα και με αξία πωλήσεων κάτω από το 30% της αξίας που ανέφερε ο αρχικός ισολογισμός της.

Η έκθεση, αν και δεν αναδεικνύει ξεκάθαρα την κατάσταση στην Ασία, σε συνέχεια του πορίσματος της Alvarez & Marsal που αποκάλυψε τα «φουσκωμένα» κατά 1 δισ. δολάρια και άλλες αποκλίσεις από τους δημοσιευμένους λογαριασμούς, καταδεικνύει διαστάσεις του σκανδάλου που διερευνά η Δικαιοσύνη και το οποίο θα μείνει στην ιστορία, έχοντας στηθεί μεθοδευμένα επί σειρά ετών.

Τα τελευταία 24ωρα διαρρέουν ποικίλες πληροφορίες για το ύψος των αποκλίσεων στα στοιχεία, ακόμη και για τον όγκο της έκθεσης της PwC που προβλέπεται τριπλάσιος από αυτόν στις αμφισβητούμενες οικονομικές καταστάσεις που βεβαίωναν στις 25 Απριλίου του 2018 τα εκτελεστικά μέλη του τότε διοικητικού συμβουλίου της FF Δημήτρης Κουτσολιούτσος, Γιώργος Κουτσολιούτσος και Εμμανουήλ Ζαχαρίου, ενώ μια μέρα μετά, στις 26 Απριλίου 2018, ο ορκωτός ελεγκτής Γεώργιος Βαρθαλίτης και η εταιρεία ορκωτών ελεγκτών Ecovis βεβαίωναν ότι η ετήσια έκθεση του διοικητικού συμβουλίου απεικόνιζε κατά τρόπο αληθή τις πληροφορίες που απαιτούνται. Αυτή η γνώμη ανεκλήθη πέρυσι τέτοιο καιρό (16/7/2018).

Έτσι αναμένονται με ενδιαφέρον οι επίσημες ανακοινώσεις το αργότερο την προσεχή Δευτέρα, 15 Ιουλίου. Εξάλλου, η εταιρεία έχει δεσμευθεί από κοινού με τον ελεγκτικό οίκο για τήρηση του χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης του έργου του οικονομικού επανελέγχου.

Τα επόμενα βήματα

Οι αναδιατυπωμένες οικονομικές καταστάσεις αναμένεται να συνοδεύονται από αρνητική γνώμη των ελεγκτών της PwC, ενώ προφανώς τις τελευταίες ώρες ενημερώνονται για την έκθεση ελέγχου τα στελέχη της διοίκησης της Folli Follie και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Το τελευταίο πρέπει να εγκρίνει την έκθεση και τα αναδιατυπωμένα οικονομικά στοιχεία, προκειμένου η διαδικασία να περάσει στο επόμενο βήμα που είναι η σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης.

Η έγκριση των νέων οικονομικών καταστάσεων από το σώμα των μετόχων είναι προαπαιτούμενο για την εκ νέου προσέγγιση από την εταιρεία λύσης μέσω του Πτωχευτικού Κώδικα. Προφανώς στο μεσοδιάστημα θα ενημερωθούν οι χρηματοοικονομικοί πιστωτές της Folli Follie που πρέπει να συναινέσουν σε ένα νέο, επικαιροποιημένο term sheet.

Αυτό θα συμπληρώσει τις βασικές προϋποθέσεις για την κατάθεση στο Πρωτοδικείο Αθηνών ενός business plan διάσωσης στο πλαίσιο του άρθρου 106β-δ του ΠτΚ, το οποίο πάντως, αν και φαντάζει δύσκολο εγχείρημα, βασίζεται εν πολλοίς στο χαρτοφυλάκιο των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας και στα ακίνητα που διαθέτει, συμπεριλαμβανομένων των δεσμευμένων, καθώς το χαρτοφυλάκιο σημάτων έχει «αποψιλωθεί» και τα ιδιόκτητα brands -λόγω της ζημιάς στη φήμη της εταιρείας- δύσκολα θα προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον.