Skip to main content

ΔΕΗ: Διελκυστίνδα τιμολογίων με τα λειτουργικά κόστη

Από την έντυπη έκδοση 

Του Κώστα Δεληγιάννη 
[email protected] 

Στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2019 θα αποτυπώνεται το γεγονός ότι τα τιμολόγια χαμηλής τάσης της ΔΕΗ έχουν πάψει εδώ και καιρό να ανταποκρίνονται στα λειτουργικά κόστη της επιχείρησης, τα οποία έχουν επιβαρυνθεί τα τελευταία χρόνια αισθητά από μία σειρά αιτιών, με προεξάρχουσα την κατακόρυφη άνοδο των δικαιωμάτων ρύπων. Αυτό σημειώνει υψηλόβαθμη πηγή της ΔΕΗ, στον απόηχο χθεσινών δημοσιογραφικών πληροφοριών για περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών επιδόσεων της επιχείρησης στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2019, τα οποία οδήγησαν σε βουτιά τη μετοχή της κατά 17,32%. 

Η ίδια πηγή επισημαίνει πως αποτελεί μονόδρομο η αύξηση των τιμολογίων, η οποία μάλιστα θα πρέπει να γίνει άμεσα, όπως θα φανεί με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Κι αυτό γιατί, όπως συμπληρώνει, παρόλο που ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί πλήρως, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως τα EBITDA θα είναι αρνητικά. Σύμφωνα με το στέλεχος της ΔΕΗ, η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά ανησυχητική, καθώς «μεταφράζεται» σε συρρίκνωση της ρευστότητας, που, αν συνεχιστεί, θα οδηγήσει σε ταμειακή ασφυξία. Έτσι, μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες σε όλη την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με δεδομένο ότι ήδη η ΔΕΗ εξοφλεί με τρίμηνη καθυστέρηση τους προμηθευτές και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις της. 

Το στέλεχος της επιχείρησης επισημαίνει πως η μόνη λύση αυτήν τη στιγμή είναι να καταστούν εκ νέου κοστοστρεφή τα τιμολόγια χαμηλής τάσης – κάτι, μάλιστα, που αν και αποτελεί την πιο άμεση λύση, θα χρειαστούν κάποιοι μήνες ώστε το αποτέλεσμά της να αρχίσει να ενισχύει αισθητά τα έσοδα της εταιρείας. Αντίθετα, οποιαδήποτε διαρθρωτική κίνηση δεν θα «απαντήσει» στην επείγουσα, με βάση τα δεδομένα της τρέχουσας συγκυρίας, ανάγκη για βελτίωση των οικονομικών της επιχείρησης. 

Στο ίδιο πλαίσιο, άλλες λύσεις περαιτέρω εξορθολογισμού του κόστους δεν πρόκειται να αλλάξουν δραστικά την εικόνα. Ενδεικτικό είναι πως η μείωση της έκπτωσης συνέπειας στο 10% αναμένεται να επιφέρει ένα επιπλέον ετήσιο έσοδο της τάξης των 60-80 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που μόνο για δικαιώματα ρύπων η ΔΕΗ θα κληθεί φέτος να καταβάλει ένα ποσό της τάξης των 500 εκατ. ευρώ. 

Επίσης, οποιαδήποτε εφάπαξ έκτακτη ανάσα ρευστότητας, όπως η απόδοση από το κράτος ενός ποσού ύψους 200-250 εκατ. ευρώ για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας του έτους 2011, μπορεί να βελτιώσει πρόσκαιρα τα οικονομικά της επιχείρησης, ωστόσο απλώς θα μεταθέσει το πρόβλημα μερικούς μήνες αργότερα, με δεδομένο ότι η ΔΕΗ έχει εξαντλήσει προ πολλού τη δυνατότητα απορρόφησης επιβαρύνσεων (όπως το αυξημένο κόστος CO2), χωρίς να μετακυλίει έστω ένα μέρος τους στους πελάτες της. 

Σημαντικές εκκρεμότητες
Απαντώντας στις δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι οποίες μεταξύ άλλων κάνουν λόγο για ζημίες περί τα 250 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο, σε χθεσινό δελτίο Τύπου της η ΔΕΗ επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα του πρώτου 3μήνου του 2019 δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί, καθώς υφίστανται σημαντικές εκκρεμότητες που τα επηρεάζουν. Επομένως, η ακριβής εικόνα θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες, για να ανακοινωθεί στη συνέχεια. 

Επίσης, υπογραμμίζει πως δεν έχουν καμία βάση στοιχεία και εκτιμήσεις, όπως ότι η ΔΕΗ αναζητεί επειγόντως 300 εκατ. ευρώ ή ότι κινδυνεύει η ασφάλεια εφοδιασμού. Παράλληλα, τονίζει πως η τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Αύγουστο, θα ενισχύσει τη ρευστότητα της ΔΕΗ σημαντικά.  

Πολιτική αντιπαράθεση
Την ίδια ώρα, τα σχετικά δημοσιεύματα προκάλεσαν αντιπαραθέσεις, με τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ., Κωστή Χατζηδάκη, να εξαπολύει δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, αναφέροντας ότι λόγω των ιδεοληψιών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΕΗ από το 2015 μέχρι σήμερα έχει χάσει το 90% της μετοχικής της αξίας στο χρηματιστήριο. Σε δελτίο Τύπου, το ΥΠΕΝ μιλά για συνέχιση για τρίτη συνεχόμενη χρονιά της κινδυνολογίας της Ν.Δ. για το μέλλον της ΔΕΗ, με στόχο να πλήξει προεκλογικά την κυβέρνηση αλλά και να προετοιμάσει το έδαφος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση που επιθυμεί να προωθήσει, άπαξ και εφόσον εκλεγεί.