Skip to main content

Rebate και clawback 400 εκατ. στο 6μηνο

Από την έντυπη έκδοση

Στα 1.373 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι έκλεισε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 η αξία των αποζημιούμενων εξωνοσοκομειακών φαρμάκων σύμφωνα με την 4η Τροποποίηση του Προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ. Έτσι με δεδομένο το όριο του κλειστού προϋπολογισμού για φάρμακα στα 973 εκατ. ευρώ, η βιομηχανία καλείται να εισφέρει μέσω rebate και clawback 400 εκατ. ευρώ, όπως γράφαμε μάλιστα σε σχετικό σχόλιο στη «Ν» τη Δευτέρα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, με βάση τα δεδομένα αυτά, αλλά και την αναμενόμενη υπέρβαση στα νοσοκομειακά φάρμακα εκτιμάται ότι η βιομηχανία θα κληθεί να επιστρέψει σε ετήσια βάση ένα τεράστιο ποσό σε υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές στον ΕΟΠΠΥ και στα νοσοκομεία, το οποίο πλησιάζει το 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ΠΕΦ, είναι δεδομένο ότι το δυσβάστακτο πλέον clawback είναι, κατά βάση, αποτέλεσμα του καθορισμού του κλειστού προϋπολογισμού για τη φαρμακευτική δαπάνη σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο. Σημειώνεται ότι ο σημερινός τρόπος υπολογισμού του clawback του ΕΟΠΥΥ επιβαρύνει άδικα τη φαρμακοβιομηχανία και με το κέρδος της εφοδιαστικής αλυσίδας. Στο πλαίσιο αυτό το clawback του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να υπολογίζεται με βάση την τιμή παραγωγού (ex-factory) ώστε να αντιστοιχεί στα πραγματικά έσοδα των εταιρειών, ενώ είναι απαραίτητο να τεθεί ένα απόλυτο ανώτατο όριο για το clawback π.χ. όχι πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Παράλληλα, το νέο αυξημένο rebate και οι συνεχείς μονομερείς μειώσεις τιμών που -θα πρέπει να τονιστεί- επικεντρώνονται στα ήδη οικονομικά φάρμακα θέτουν σε κίνδυνο την επάρκεια της φαρμακευτικής αγοράς, ενώ, παράλληλα, απειλούν και τη βιωσιμότητα υγειών φαρμακευτικών επιχειρήσεων με εκατοντάδες εργαζόμενους. Το γεγονός αυτό, πέραν των άλλων, εγείρει και σοβαρά νομικά θέματα, αφού το ρυθμιστικό πλαίσιο υποχρεώνει τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις να λειτουργήσουν σε συνθήκες περιορισμένης οικονομικής ελευθερίας. Το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί είναι κατάφωρα άδικο για τα παλαιά οικονομικά φάρμακα και τα γενόσημα, τα οποία οδηγούνται σε έξοδο από την αγορά ακριβώς τη στιγμή που η παραμονή τους σε αυτή είναι όσο ποτέ άλλοτε απαραίτητη γιατί δημιουργούν κρίσιμες εξοικονομήσεις στο σύστημα Υγείας.

Υπό το παρόν πλαίσιο, σημειώνει η ΠΕΦ, οι φετινοί στόχοι της διείσδυσης των γενοσήμων στο 40% και της μείωσης του clawback κατά 30% είναι αδύνατο να επιτευχθούν. Υπενθυμίζουμε ότι η ΠΕΦ καταθέτει σταθερά τα τελευταία προτάσεις με στόχο τον εξορθολογισμό του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης, τη συγκράτηση του κόστους, αλλά και τη σύνδεση της φαρμακευτικής πολιτικής με την ανάπτυξη με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται σε όρους προστιθέμενης αξίας και προσφοράς στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.