Skip to main content

Κεφάλαια επανεκκίνησης: Στο τραπέζι και η στήριξη του λιανεμπορίου

Περισσότερα από 750 εκατ. ευρώ αναμένεται να διατεθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, μέσω ΕΣΠΑ, για την παροχή κεφαλαίων επανεκκίνησης για εστίαση, γυμναστήρια – παιδότοπους, δικηγόρους και ξενοδοχεία. Στο «τραπέζι» και ένα ακόμα αντίστοιχο πρόγραμμα, για ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων του λιανεμπορίου όπως ένδυση, υπόδηση και εποχικές επιχειρήσεις.

Ιδιαίτερα αυξημένο είναι το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων της εστίασης για το πρόγραμμα επιδότησης κεφαλαίου κίνησης για την προμήθεια πρώτων υλών. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε λιγότερο από ένα 24ωρο από την στιγμή που άνοιξε η πλατφόρμα στο www.ependiseis.gr, 4.800 επιχειρήσεις είχαν υποβάλλει αίτηση.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας το Σάββατο στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει κι ένα πρόγραμμα παροχής κεφαλαίων κίνησης για την στήριξη των επιχειρήσεων ένδυσης, υπόδησης και τις εποχικές επιχειρήσεις. Ωστόσο ακόμα δεν υπάρχει απόφαση καθώς είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είχε προηγηθεί την εβδομάδα που μας πέρασε συνάντηση του κ. Γεωργιάδη με τον πρόεδρο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) κ. Γιώργο Καρανίκα οπότε και τέθηκε το ζήτημα παροχής επιπλέον μέτρων στήριξης του λιανεμπορίου.

Γυμναστήρια-Παιδότοποι

Στις 28 με 30 Μαΐου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την παροχή χρηματοδότησης, με τη μορφή κεφαλαίων επανεκκίνησης, σε γυμναστήρια και παιδότοπους, συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ. Το ύψος της επιδότησης θα κλιμακώνεται ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων αλλά και τα έξοδα της επιχείρησης. Η μείωση του τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019 αναμένεται να αποτελέσει και πάλι τη βάση για τον υπολογισμό του ύψους της επιδότησης η οποία εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται από 4.000 ευρώ έως 17.000 ευρώ. Βασικός στόχος είναι οι συγκεκριμένες κατηγορίες δραστηριοτήτων, οι οποίες έχουν παραμείνει κλειστές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα λόγω της πανδημίας, να μπορέσουν να ξεκινήσουν και πάλι τη λειτουργία τους χωρίς να χαθούν θέσεις εργασίας.

Δικηγόροι

Με προϋπολογισμό ο οποίος θα ανέλθει στα 16 εκατ. ευρώ, το δεύτερο 10ημερο του Ιουνίου εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η δράση για την επιχορήγηση των δικηγόρων, μέσω ΕΣΠΑ. Βασικός στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να δοθεί η δυνατότητα στους δικηγόρους να λάβουν επιδότηση η οποία θα κυμαίνεται από 1.000 ευρώ έως και 2.500 ευρώ για τον εκσυγχρονισμό της ψηφιακής υποδομής των γραφείων τους.

Ξενοδοχεία

Το επόμενο διάστημα αναμένονται και οι ανακοινώσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για το πρόγραμμα στήριξης, μέσω ΕΣΠΑ, για τα ξενοδοχεία – τουριστικά καταλύματα. Το πρόγραμμα, συνολικού ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ θα προβλέπει την παροχή επιδότησης η οποία θα φτάνει πιθανότατα έως τις 400.000 ευρώ.

Ραλλού Αλεξοπούλου