Skip to main content

Δικαίωση για την Κέκροψ ύστερα από 31 χρόνια

Από την έντυπη έκδοση 

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]
 
Υπέρ της Κέκροψ, εταιρεία real estate, έληξε χθες με την τελεσίδικη απόφαση της Δικαιοσύνης η δικαστική διαμάχη με το ελληνικό Δημόσιο για την κυριότητα 194 στρεμμάτων στην περιοχή Τουρκοβούνια (λατομεία Ψυχικού) έπειτα από 31 ολόκληρα χρόνια. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, «το Τριμελές Εφετείο Αθηνών (Τμήμα Β’), μετά την με αριθμό 589/2018 απόφαση του Αρείου Πάγου, εξέδωσε την με αριθμό 3039/2019 απόφαση με την οποία δέχθηκε κατ’ ουσίαν την έφεση και απέρριψε την αγωγή του ελληνικού Δημοσίου, ενώ δέχθηκε και τις πρόσθετες υπέρ της εταιρείας παρεμβάσεις».

Η Κέκροψ, στην οποία μέτοχος μέχρι και πέρυσι ήταν και ο πρώην εκδότης Σταύρος Ψυχάρης (το ποσοστό του πέρασε στην Alpha Bank, η οποία σήμερα ελέγχει το 6,69% της εταιρείας), έχει βασικούς μετόχους τον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα, με επικεφαλής και βασικό μέτοχο τον Γιώργο Περιστέρη με ποσοστό 37,22% και τον όμιλο Ιντρακόμ του Σωκράτη Κόκκαλη με 34,315%. Διευθύνων σύμβουλος της Κέκροψ είναι ο Πέτρος Σουρέτης (διευθύνων σύμβουλος και στην Ιντρακάτ). Έπειτα από αυτήν την εξέλιξη εκτιμάται ότι η αξία του ενεργητικού της Κέκροψ θα αυξηθεί σημαντικά, δεδομένου ότι η εταιρεία έχει προβεί στην πλήρη απομείωση του ακινήτου από το ενεργητικό της, καθώς και ότι η εν λόγω έκταση βρίσκεται σε μία από τις ακριβότερες περιοχές της Αθήνας, το Παλαιό Ψυχικό, την ώρα που η αγορά ακινήτων δείχνει σημάδια θετικότερης πορείας.

Το χρονικό της υπόθεσης
Το ιστορικό της δικαστικής διαμάχης ξεκινά με την αγωγή που άσκησε το ελληνικό Δημόσιο ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών την 1η Δεκεμβρίου 1988, με την οποία διεκδικούσε την έκταση στην περιοχή Τουρκοβουνίων. Επί της αγωγής αυτής εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 5722/1997 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία απορρίφθηκε η αγωγή του ελληνικού Δημοσίου. Κατά της αποφάσεως αυτής το ελληνικό Δημόσιο άσκησε έφεση ενώπιον του Εφετείου Αθηνών, η συζήτηση της οποίας έγινε στις 24 Νοεμβρίου 1998. Η υπόθεση εκδικάστηκε την 29η Νοεμβρίου 2011. Το Εφετείο με την υπ’ αριθμ. 2887/2012 απόφασή του ανέβαλε την έκδοση οριστικής αποφάσεως και υποσχέθηκε συμπληρωματική απόδειξη.

Μετά την κατάθεση της νέας πραγματογνωμοσύνης, η υπόθεση συζητήθηκε στις 8 Απριλίου 2014 και εξεδόθη η με αριθμό 3401/2014 απόφαση του Εφετείου Αθηνών, η οποία δέχθηκε την αγωγή του ελληνικού Δημοσίου. Η Κέκροψ κατέθεσε αίτηση αναίρεσης κατά της νέας απόφασης ενώπιον του Αρείου Πάγου, η οποία συζητήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2016.

Στη συνέχεια εξεδόθη η υπ. αριθμ. 589/2018 απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία έκανε δεκτή την ασκηθείσα από την Κέκροψ αίτηση αναίρεσης της υπ’ αριθ. 3401/2014 απόφασης του Εφετείου Αθηνών κατά του ελληνικού Δημοσίου. Ειδικότερα, αναίρεσε την εις βάρος της εταιρείας εφετειακή απόφαση, γιατί, κατά παράβαση του άρθρου 281 του Αστικού Κώδικα, είχε απορρίψει ως μη νόμιμη την ένσταση καταχρηστικής ασκήσεως του δικαιώματος κυριότητας του ελληνικού Δημοσίου, με την οποία η Κέκροψ επικαλείτο ότι το ελληνικό Δημόσιο επί τουλάχιστον 70 χρόνια ρητά αναγνώριζε την κυριότητά της με σειρά δηλωτικών πράξεων. Ως εκ τούτου η υπόθεση συζητήθηκε στο Τριμελές Εφετείο Αθηνών για ουσιαστική κρίση, σύμφωνα με τις δεσμευτικές για το Εφετείο κρίσεις του Αρείου Πάγου στις 4 Δεκεμβρίου 2018 και η απόφαση που έγινε χθες γνωστή θεωρείται η τελική.

Το σχέδιο αξιοποίησης
Αν και δεν είναι γνωστό τι μέρος από την έκταση των 194 στρεμμάτων στα Τουρκοβούνια δύναται εν τέλει να αξιοποιηθεί, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως και η ίδια η Κέκροψ έχει ενημερώσει με ανακοινώσεις της, τμήμα 185 στρεμμάτων της έκτασης κηρύχθηκε αναδασωτέο με την υπ’ αριθμ. 678/09.03.1998 απόφαση του γ.γ. της Περιφέρειας Αττικής. Η αίτηση της Κέκροψ για την ακύρωση της ως άνω απόφασης απερρίφθη με την υπ’ αριθμ. 2763/2006 απόφαση του ΣτΕ. Αυτό σημαίνει πιθανότατα ότι η προς αξιοποίηση έκταση είναι περίπου εννέα στρέμματα. Στον σχεδιασμό της Κέκροψ περιλαμβάνεται η ανάπλαση της περιοχής και η κατασκευή πολυτελών κατοικιών, ωστόσο, όπως εκτιμάται, η εταιρεία θα έχει ακόμη αρκετή γραφειοκρατία να υπερβεί.