Skip to main content

Επιστροφή κεφαλαίου 14,9 εκατ. της Chipita

Από την έντυπη έκδοση 

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected] 

Απόφαση για επιστροφή κεφαλαίου ύψους 14,9 εκατ. ευρώ καλούνται να λάβουν οι μέτοχοι της Chipita κατά την επικείμενη Τακτική Γενική Συνέλευση, η οποία έχει προγραμματιστεί για την 24η Ιουνίου.

Η επιστροφή κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί μέσω της μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου κατά 14,9 εκατ. ευρώ, με μείωση της ονομαστικής αξίας των μετοχών κατά δεκαπέντε λεπτά ανά μετοχή. Σημειώνεται ότι το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας διαμορφώνεται σήμερα σε 54.918.688 ευρώ και διαιρείται σε 99.852.160 κοινές ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας 0,55 ευρώ εκάστη. 

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη απόφαση επιστροφής κεφαλαίου, επίσης 14,9 εκατ. ευρώ, για τους μετόχους της Chipita είχε ληφθεί και στην περσινή γενική συνέλευση.

Θετική πορεία
Η εξέλιξη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τη θετική πορεία της εταιρείας, η οποία όπως πρόσφατα ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, βρίσκεται σε επαφές με ενδιαφερόμενους επενδυτές με επιδίωξη την περαιτέρω παραγωγική της επέκταση σε νέες αγορές. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι χώρες της Άπω Ανατολής, ενώ το ενδιαφέρον φέρεται να ατονεί για την κινεζική αγορά.  Η φιλοσοφία της Chipita σε επίπεδο διεθνών συνεργασιών κινείται στην κατεύθυνση του μοντέλου των joint venture, όπως το πιο πρόσφατο παράδειγμα στην Ινδία μέσω της Britchip Foods Limited, η οποία αποτελεί τη σύμπραξη του ελληνικού ομίλου με την ινδική Britannia Industries. 

Σε σχέση με την αμερικανική αγορά, παρά τις καλές επιδόσεις που εμφανίζει η πορεία της Chipita, οι δυνατότητες περαιτέρω διείσδυσης φαίνεται να είναι ισχυρές και προς τούτο δεν αποκλείεται σε βάθος χρόνου να εξεταστεί και το ενδεχόμενο δημιουργίας παραγωγικής μονάδας. 

Σημειώνεται ότι η Chipita έχει παραγωγική παρουσία στο Μεξικό, με τις πωλήσεις πέρυσι του ομίλου επί αμερικανικού εδάφους να διαμορφώνονται σε περίπου 29 εκατ. δολάρια. 

Υπενθυμίζεται ότι η Chipita λειτουργεί μέσω στρατηγικών συνεργασιών σε συνολικά πέντε διαφορετικές χώρες με δέκα εργοστασιακές μονάδες και 36 γραμμές παραγωγής με έδρα στην Αίγυπτο, στη Σαουδική Αραβία, στην Ινδία, στη Μαλαισία και στο Μεξικό. Παράλληλα διαθέτει εφτά ιδιόκτητες μονάδες παραγωγής σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία και Τουρκία.