Skip to main content

Folli Follie: Αγώνας δρόμου να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα

Από την έντυπη έκδοση

Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]

Με στόχο να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί για την έκδοση πιστοποιητικού ελέγχου της οικονομικής χρήσης 2017 στη Folli Follie εργάζονται τα συνεργεία της PwC και τα στελέχη της εισηγμένης, αν και στη διαδικασία αναδύονται συνεχώς εμπόδια, δημιουργώντας εύλογη αβεβαιότητα για το κατά πόσον οι αναμορφωμένες οικονομικές καταστάσεις θα είναι έτοιμες μέχρι τις 15 Ιουλίου.

Εν προκειμένω, προ ημερών (την περασμένη Παρασκευή συγκεκριμένα) η FF Group, ανταποκρινόμενη σε σχετικό αίτημα των ελεγκτών της PwC, συγκέντρωσε και τους απέστειλε έναν ογκωδέστατο φάκελο δεδομένων με ισολογισμούς θυγατρικών και άλλα οικονομικά στοιχεία, στο πλαίσιο της διαδικασίας συνεχούς ροής πληροφοριών. Από τα εν λόγω έγγραφα, ωστόσο, έλειπαν κρίσιμα στοιχεία, τα οποία -με βάση πηγές της εταιρείας- προβλέπεται να αποσταλούν προσεχώς, σε επόμενη δόση.

Το θετικό σενάριο

Με βάση το θετικό σενάριο, τα προβλήματα σχετίζονται με την πολυπλοκότητα της διαδικασίας, η οποία εξελίσσεται ταυτόχρονα στη δραστηριότητα της Folli Follie στην Ελλάδα, αλλά και στις θυγατρικές του ομίλου, ειδικά στην Ασία όπου εδρεύει η «αμαρτωλή» FF Group Sourcing, που πρωταγωνίστησε -όπως έδειξε το πόρισμα της Alvarez & Marsal, αλλά και η εισαγγελική έρευνα- στο μεγάλο σκάνδαλο παραποίησης οικονομικών στοιχείων.

Αν και φαντάζει δύσκολο να ολοκληρωθεί η έκδοση πιστοποιητικού μέχρι τις 15 Ιουλίου, εκτιμάται ότι αυτό είναι εφικτό με καθυστέρηση ίσως κάποιων ημερών, αλλά πριν από το τέλος του μήνα. Με βάση αυτόν τον στόχο εργάζονται τα τοπικά συνεργεία του ελεγκτικού οίκου, όπως μας μεταφέρουν αρμόδια στελέχη. Η Folli Follie, εξάλλου, με τον αναδιατυπωμένο ισολογισμό έχει μια τελευταία ευκαιρία να αιτηθεί εκ νέου προστασία, στο πλαίσιο του άρθρου 106 β-δ του πτωχευτικού νόμου με σχέδιο εξυγίανσης.

Το αρνητικό σενάριο 

Με βάση το αρνητικό σενάριο, η εταιρεία συνεχίζει να «ροκανίζει» τον χρόνο, επιμηκύνοντας την αγωνία των εργαζομένων σε ένα περιβάλλον ρευστό εν όψει εθνικών εκλογών και σειράς αλλαγών που φθάνουν μέχρι το δικαστικό σώμα. Εμφανίζει, επίσης, αδυναμία να παραχωρήσει τα στοιχεία που απαιτούνται για την απομείωση στοιχείων του ενεργητικού θυγατρικών εταιρειών, λόγω των προβλημάτων στην ασιατική αγορά.

Ως αποτέλεσμα, το πολυπληθές συνεργείο των ελεγκτών θα παραδώσει ημιτελές έργο, χωρίς να είναι σε θέση να υπογράψει πιστοποιητικό ελέγχου. Και στην περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί το έργο επανελέγχου των οικονομικών καταστάσεων 2017 της FF Group, προφανώς δεν θα αρχίσει και ο έκτακτος διαχειριστικός έλεγχος στην εταιρεία, τον οποίο είχε ζητήσει από τις δικαστικές αρχές πέρυσι τον Ιούνιο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (βάσει της περίπτωσης β’ της παρ. 1 του άρθρου 40 του κ.ν. 2190/1920).