Skip to main content

Σε τεντωμένο σχοινί οι προσπάθειες διάσωσης της FF

Από την έντυπη έκδοση 

Των Σοφίας Εμμανουήλ

και Γιώργου Γερακάρη

Την εξάντληση κάθε μέσου που της δίνει πίστωση χρόνου για διαπραγματεύσεις με πιστωτές και δυνητικούς υποστηρικτές του σχεδίου διάσωσής της επιχειρεί η Folli Follie, που σχεδιάζει τη χρήση των διαθέσιμων νομικών εργαλείων της για να αμυνθεί στο «μπλοκάρισμα» της ακίνητης περιουσίας της, μετά την απόρριψη από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών της αίτησής της να αρθεί η σχετική απαγόρευση εκποίησης ή μεταβίβασης.

Ειδικότερα, με ανακοίνωσή της η εταιρεία δηλώνει ότι επιφυλάσσεται να προβεί σε νεότερες νομικές ενέργειες για την άρση των δεσμεύσεων επί των συγκεκριμένων ακινήτων της, με την υπογραφή της συμφωνίας που επιδιώκει με τους πιστωτές της, στο πλαίσιο των οικείων διατάξεων του Πτωχευτικού Κώδικα.  Η εταιρεία παραδόξως συνδέει τις νομικές ενέργειες με την υπογραφή της συμφωνίας. Εξάλλου, η δέσμευση των ακινήτων μελών του Δ.Σ. που ελέγχονται για τους ανακριβείς ισολογισμούς, καθώς και της ίδιας της εισηγμένης δυσχεραίνει περισσότερο τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας. Παρ’ όλα αυτά το επιτελείο της Folli Follie, κόντρα στα «προγνωστικά» που ενισχύουν ολοένα οι δικαστικές εξελίξεις, συντηρεί το σενάριο της συμφωνίας με τους πιστωτές της εταιρείας, αφήνοντας παράλληλα να διαρρεύσουν πληροφορίες για ενέργειες τόνωσης της ρευστότητας μέσω της εκποίησης περιουσιακών στοιχείων στην Κίνα.

Είναι σαφές ότι με δεσμευμένα ακίνητα, καθώς και λογαριασμούς, οι ταμειακές ανάγκες της εταιρείας είναι επιτακτικές και εύλογα η οικογένεια Κουτσολιούτσου επιδιώκει να κερδίσει χρόνο συντηρώντας τη δραστηριότητα όσο είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους. Υπενθυμίζεται ότι τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα της εταιρείας την 1η Νοεμβρίου ήταν 4,5 εκατ. ευρώ, όταν τα υπόλοιπα σε προμηθευτές, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνούσαν τα 20 εκατ. ευρώ – επιπλέον των υποχρεώσεων σε ανέγγυους πιστωτές (που μαζί με τους δεδουλευμένους τόκους έφθαναν τα 440 εκατ. ευρώ).

Οι παραπάνω αδυναμίες έχουν επιπτώσεις στο χαρτοφυλάκιο αντιπροσωπειών της εταιρείας, που είναι και το πιο ισχυρό της «χαρτί» στις διαπραγματεύσεις. Εξάλλου, αποτέλεσαν αιτία της πρόσφατης απόφασης της Nike να μην ανανεώσει συμβάσεις που έχει με τη Folli Follie (σταδιακά οι λήξεις αρχίζουν τον Μάιο του 2019 και τελειώνουν τον χειμώνα του 2022). Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρά τις δυσμενείς συνθήκες, με τις εισροές στο δίκτυο και τη ρευστότητα που εξασφαλίζεται, προς το παρόν η εταιρεία πληρώνει εργαζόμενους και διαχειρίζεται σε έναν βαθμό τρέχουσες υποχρεώσεις ευελπιστώντας σε συμφωνία με πιστωτές, ολοκλήρωση του έργου της PwC για αναδιατύπωση των οικονομικών καταστάσεων 2017 και προσφυγή εκ νέου στον Πτωχευτικό Κώδικα.

Δικαστικές εξελίξεις

Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι είναι η εξάντληση της ρευστότητας αλλά και το δικαστικό μέτωπο. Εξάλλου, δεν έπεισαν άλλη μια φορά τη Δικαιοσύνη τα επιχειρήματα της Folli Follie που είχε προσφύγει για την ακύρωση της απόφασης που έλαβε τον περασμένο Νοέμβριο η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες διά της επικεφαλής της, αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Άννας Ζαΐρη. Με την απόφαση δεσμεύονταν ακίνητα της εταιρείας και μελών του Δ.Σ. της που βρίσκονται στο επίκεντρο της εισαγγελικής έρευνας. Εξάλλου, η εν λόγω απόφαση ήρθε σε συνέχεια της δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που τηρούν τα συγκεκριμένα πρόσωπα, καθώς είναι σε εξέλιξη η έρευνα που διενεργεί ο οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών απέρριψε τις από 5.12.2018 αιτήσεις της εταιρείας για την άρση της απαγόρευσης εκποίησης ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας της, που βρίσκεται στον Άγιο Στέφανο Αττικής, το Νέο Ψυχικό, το Κορωπί, τη Σαντορίνη και τη Γλυφάδα. Η απαγόρευση εκποίησης ή με άλλο τρόπο μεταβίβασης της συγκεκριμένης ακίνητης περιουσίας είχε επιβληθεί με δύο διατάξεις της προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.