Skip to main content

Ρευστότητα σε μμε με εγγυημένα δάνεια 960 εκατ. ευρώ

Από την έντυπη έκδοση

Του Σταμάτη Ζησίμου
[email protected]

Δάνεια ύψους 500 εκατ. ευρώ φιλοδοξεί να χορηγήσει στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις το νέο Ταμείο Εγγυοδοσίας Επενδύσεων που ενεργοποιήθηκε χθες από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ). Την ίδια στιγμή, προ των θυρών είναι και η ενεργοποίηση του τρίτου κύκλου του προγράμματος εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ), μέσω του οποίου θα διατεθούν δάνεια κεφαλαίου κίνησης ύψους 460 εκατ. ευρώ σε πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επενδύσεων έχει προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ από πόρους που προέρχονται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ) και μέσω πέντε χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων εκτιμάται να χορηγηθούν περίπου 500 εκατ. ευρώ σε εγγυημένα επενδυτικά δάνεια και δάνεια κεφαλαίου κίνησης αναπτυξιακού σκοπού, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να προβούν σε επενδύσεις που θα αναβαθμίσουν την ανταγωνιστικότητά τους στις σύγχρονες οικονομικές συνθήκες.

Σημειώνεται ότι τη διαχείριση του Ταμείου στο ΕΤαΕ έχει αναθέσει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Με την εγγύηση του Ταμείου, οι συνεργαζόμενες τράπεζες θα παρέχουν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις χαμηλότοκα δάνεια, μειωμένων εξασφαλίσεων και μεγαλύτερης περιόδου αποπληρωμής. Η εγγύηση θα καλύπτει έως και το 80% των ζημιών κάθε δανείου.

Επιλέξιμες προς δανειοδότηση είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας, υπό την προϋπόθεση τήρησης των όρων του κανονισμού ήσσονος σημασίας (de minimis) E.E. 1407/2013, ενώ τα δάνεια θα είναι διαθέσιμα για εκταμίευση μέχρι και τις 31/12/2023. Τα αιτήματα των επιχειρήσεων υποβάλλονται αρχικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.ependyseis.gr και κατόπιν στις συνεργαζόμενες τράπεζες: Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Αttica Bank και ProCredit Bank.

Το «μικρό εγγυοδοτικό»

Σχετικά με την ενεργοποίηση του τρίτου κύκλου του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid-19, το αποκαλούμενο «μικρό εγγυοδοτικό», αναμένεται η έγκριση της Κομισιόν, κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει στο αμέσως επόμενο διάστημα. Το εν λόγω χρηματοδοτικό εργαλείο, που ουσιαστικά αποτελεί επέκταση των δύο προηγούμενων κύκλων του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid-19, συστάθηκε με στόχο να ενισχύσει τη ρευστότητα των πολύ μικρών επιχειρήσεων με τζίρο έως 200.000 ευρώ.

Το ύψος της εγγύησης ανέρχεται στο 80%, ενώ το ύψος του δανείου, το οποίο θα πρέπει να έχει εκταμιευθεί έως τις 31/12/2021, μπορεί να ανέλθει έως και τα 50.000 ευρώ. Τα δάνεια θα χορηγούνται από τις εμπορικές και συνεταιριστικές τράπεζες που θα συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο.

Σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος, το ποσό του αρχικού κεφαλαίου του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει ένα από τα παρακάτω (όποιο είναι μικρότερο):

α) τα 50.000 ευρώ,

β) το 25% του συνολικού κύκλου εργασιών της επιχείρησης κατά το έτος 2019,

γ) το ποσό που προκύπτει από τις ανάγκες ρευστότητας που πρέπει να καλύψει ο δικαιούχος από την ημερομηνία χορήγησης για τους επόμενους 18 μήνες.

Σημειώνεται ότι οι ανάγκες ρευστότητας θα πρέπει να καθορίζονται μέσω αυτοπιστοποίησης από τον δικαιούχο μέσω της υποβολής σχεδίου ρευστότητας.

Με βάση τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 651/2014, ως πολύ μικρή επιχείρηση ορίζεται η επιχείρηση που απασχολεί λιγότερους από δέκα εργαζόμενους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή/και το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ. Προκειμένου, ωστόσο, να ενισχυθούν οι πολύ μικρές επιχειρήσεις με την έννοια της ελληνικής πραγματικότητας, επιλέχθηκε το εύρος των επιχειρήσεων να περιοριστεί σε αυτές που το 2019 είχαν τζίρο έως 200.000 ευρώ.

«Νέο αναπτυξιακό εργαλείο»

Αναφερόμενος στο Ταμείο Εγγυοδοσίας Επενδύσεων, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι «ένα νέο, εξαιρετικά σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο ξεκινάει σήμερα (σ.σ.: χθες) από το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων. Χαμηλότοκα δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με την εγγύηση του νέου Ταμείου Εγγυοδοσίας Επενδύσεων, έτσι ώστε με το πέρας της πανδημίας να είμαστε έτοιμοι για να βάλουμε μπρος ξανά την ελληνική οικονομία».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης επεσήμανε πως «η κυβέρνηση συνεχίζει να υιοθετεί χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχουν επιπλέον ρευστότητα στην οικονομία και αυξάνουν σημαντικά τις προοπτικές μιας δυναμικής ανάκαμψης».