Skip to main content

Σφίγγει ακόμη περισσότερο ο κλοιός για τον όμιλο Folli Follie

Από την έντυπη έκδοση 

Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]

Από τη μία η κλεψύδρα των διαθεσίμων που αδειάζει απουσία βιώσιμης χρηματοδοτικής λύσης και από την άλλη οι εξελίξεις στο δικαστικό μέτωπο που εξανεμίζουν την όποια ρευστότητα υπάρχει στο ταμείο δημιουργούν ασφυκτικό κλοιό για τη Folli Follie. Ενδεικτική είναι, άλλωστε, η διαδικασία κατάσχεσης του ταμείου της εταιρείας για ποσό 1,8 εκατ. ευρώ, η οποία προχωρά κανονικά μετά την πρόσφατη απόρριψη του αιτήματός της για ανακοπή, το οποίο δημιούργησε νέα προβλήματα. Διότι, αν και αποδεικνύεται ότι η οικογένεια Κουτσολιούτσου διαθέτει οπλοστάσιο εργαλείων για την εξασφάλιση μετρητών, ακόμη και μετά τη δέσμευση ακινήτων και λογαριασμών από την Αρχή για το Ξέπλυμα Βρόμικου Χρήματος, αυτό εξαντλείται με εξελίξεις του παραπάνω τύπου (ενώ η δικαστική νίκη της ομάδας μικρομετόχων ανοίγει δρόμο σε διεκδικήσεις και σε άλλους).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία έχει εξασφαλίσει ρευστότητα περί τα 10 εκατ. ευρώ από τις πρόσφατες κινήσεις εκποίησης περιουσιακών στοιχείων, μεταξύ των οποίων η πώληση του ακινήτου που χρησιμοποιούσε η οικογένεια Κουτσολιούτσου στο Χονγκ Κονγκ, αλλά και από τη μερισματική απόδοση της συμμετοχής στην ελβετική Dufry. Στο ταμείο συνεισφέρουν σημαντικά και οι πωλήσεις του δικτύου φυσικών καταστημάτων και e-shops, όπως μεταφέρουν στελέχη της εταιρείας, που θεωρούν επαρκή τη ρευστότητα για τουλάχιστον ένα δίμηνο.

Το χρονικό αυτό περιθώριο συμπίπτει με το χρονοδιάγραμμα που έχει δοθεί από τη Folli Follie σε συνεννόηση με την PwC για τη δημοσίευση των αναδιατυπωμένων οικονομικών καταστάσεων του 2017. Αυτή η εξέλιξη θα αποτελέσει πρόκριμα για το επόμενο βήμα, που είναι η προσφυγή της εταιρείας στο άρθρο του πτωχευτικού κώδικα 106 β-δ, εάν βεβαίως μέχρι τότε έχει καταλήξει σε ένα οριστικό πλαίσιο συμφωνίας με τους ομολογιούχους, από το οποίο απέχουν σήμερα οι δύο πλευρές.

Οι ομολογιούχοι
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τρίτη, στο κτήριο 5 της οδού Ευελπίδων, εκδικάστηκε η αίτηση ανακοπής της Folli Follie κατά της αποφάσεως 2049/19 περί συντηρητικής κατάσχεσης του ταμείου της για το παραπάνω ποσό. Σε συνέχεια της απορριπτικής απόφασης, χθες έγιναν σχετικές ενέργειες από το νομικό επιτελεί  των μικρομετόχων, που φαίνεται μεν να βρήκε μέρος του συνολικού ποσού του 1,8 εκατ. ευρώ που θέλει να δεσμεύσει, αν και ελέγχεται το πόσο άμεσα θα πληρωθούν οι δικαιούχοι.

Σχετικά με την προσφυγή των μικρομετόχων, το δικαστήριο με απόφασή του δικαίωσε αίτημα ομάδας 56 ατόμων που έφτασε στις δικαστικές αίθουσες στις 23 Απριλίου έπειτα από συντονισμένες ενέργειες της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών. Αφορούσε συντηρητική κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων τόσο της Folli Follie όσο μετόχων και στελεχών της διοίκησης (συνολικά δέκα φυσικών προσώπων), μεταξύ των οποίων ο ορκωτός ελεγκτής που υπέγραψε τις (υπό επανέλεγχο) οικονομικές καταστάσεις του 2017 -ας ληφθεί υπ’ όψιν ότι οι επαγγελματίες του κλάδου είναι υποχρεωτικά ασφαλισμένοι για το δεκαπλάσιο της αμοιβής τους σε κάθε εταιρική χρήση που υπογράφουν (ν. 4449/2017). Η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, που επιδόθηκε στην ασφαλιστική AIG και τις τράπεζες, στρέφεται επίσης κατά των μελών της επιχειρηματικής οικογένειας Δημήτρη, Τζώρτζη και Καίτης Κουτσολιούτσου, καθώς επίσης και κατά των κ.κ. Εμμανουήλ Ζαχαρίου, Ειρήνης Νιώτη, Γιώργου Αλαβάνου, Φραγκίσκου Γρατσώνη και Ζαχαρία Μαντζαβίνου.