Skip to main content

Επαφές για το 22,74% της Elpedison

Από την έντυπη έκδοση

Σε εξέλιξη βρίσκονται ήδη οι διαπραγματεύσεις της Ελλάκτωρ με τους δύο άλλους μεγαλομετόχους της Elpedison, ΕΛΠΕ και Edison, για την εξαγορά του μεριδίου που ο κατασκευαστικός όμιλος κατέχει στην εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ρεύματος. Οι διαπραγματεύσεις αυτές έρχονται μετά τη γνωστοποίηση της Ελλάκτωρ (που κατέχει ποσοστό 22,74%) να αποχωρήσει από την Elpedison, εξέλιξη που ενεργοποίησε σχετική πρόβλεψη στο Shareholders Agreement, σύμφωνα με την οποία οι εταιρείες που ήδη δίνουν το παρών στη μετοχική σύνθεση της Elpedison έχουν δικαίωμα πρώτης προτίμησης για την εξαγορά του 22,74%. 

Η έκβαση των συνομιλιών αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στο καλοκαίρι. Σε κάθε περίπτωση, έως την ολοκλήρωση της χρονικής ισχύος του δικαιώματος πρώτης προτίμησης, ο κατασκευαστικός όμιλος δεν μπορεί να προχωρήσει σε συζητήσεις με τρίτη εταιρεία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ΕΛΠΕ και η ιταλική Edison (μέλος της γαλλικής EDF) κινούνται στην κατεύθυνση υποβολής οικονομικής πρότασης στην Ελλάκτωρ. Με αυτόν τον τρόπο τόσο τα ΕΛΠΕ όσο και η Edison φέρονται να επιδιώκουν να αποφύγουν το ενδεχόμενο εισόδου κάποιου ανταγωνιστή στην Elpedison, ενισχύοντας την παρουσία τους στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας. 

Μέσω κοινοπραξίας, στην οποία συμμετέχουν με 50% έκαστος, ο όμιλος των ΕΛΠΕ και η Edison ελέγχουν το 75,28% της Elpedison, ενώ ένα μικρό ποσοστό (1,48%) κατέχει η ΧΑΛΚΟΡ. Η Elpedison αποτελεί έναν από τους τρεις καθετοποιημένους ομίλους ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, διαθέτοντας δύο ιδιόκτητες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου, με καύσιμο φυσικό αέριο. Ήδη έχει εγκρίνει και έχει κάνει τις απαραίτητες αναθέσεις για ένα πρόγραμμα αναβάθμισης των εργοστασίων, ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ. 

Επίσης, δραστηριοποιείται και στην προμήθεια ρεύματος, όπου σύμφωνα με το δελτίο της Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας τον Μάρτιο κατείχε μερίδιο 3,73% στην εγχώρια λιανική, με συνέπεια να κατατάσσεται τρίτη μεταξύ των εναλλακτικών παρόχων. Η εταιρεία προμηθεύει επίσης και φυσικό αέριο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ έχει ήδη εισαγάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) μέσω του τερματικού σταθμού του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα. 

Από την άλλη πλευρά, η αποχώρηση της Ελλάκτωρ από την εταιρεία εντάσσεται στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσής της και επικέντρωσης στις βασικές της δραστηριότητες, στις οποίες δεν εντάσσεται η θερμοηλεκτρική παραγωγή.