Skip to main content

Ηχηρές αποκαλύψεις για το μέγα σκάνδαλο του FF Group

Από την έντυπη έκδοση

Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]

Πλασματικοί τζίροι, ανύπαρκτα καταστήματα, θυγατρικές-φαντάσματα, ψεύτικες επιταγές και κάλπικα δολάρια, στοιχεία που έχουν έρθει σταδιακά στο φως από πέρυσι τον Μάιο για το σκάνδαλο Folli Follie, καταφέρνουν ισχυρό πλήγμα στην εμπιστοσύνη, συντηρώντας αρνητική εικόνα στη διεθνή κοινότητα για την ελληνική αγορά. 

Από την έκθεση του αμερικανικού fund QCM, που χαρακτήρισε την υπόθεση ελληνική Parmalat -ιταλικό σκάνδαλο με πολλούς συνενόχους-, μέχρι το πόρισμα της Alvarez & Marsal, πέρυσι τον Σεπτέμβριο, και σήμερα την έρευνα του εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση και το πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η υπόθεση Folli Follie ανάγεται στο μεγαλύτερο επιχειρηματικό σκάνδαλο για την ελληνική αγορά.  

Τα στοιχεία που ήρθαν τις τελευταίες ημέρες στο φως της δημοσιότητας για μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου και συνεργάτες τους, σε συνέχεια των κλήσεων από την Εισαγγελία υπόπτων «εγκληματικής οργάνωσης», είναι αποκαλυπτικά. Η δικογραφία και το πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς λαμβανομένων υπ’ όψιν της δικανικής έρευνας της Alvarez & Marsal και της έκθεσης της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου (ΕΛΤΕ) αποκαλύπτουν ότι από το 2009 το Folli Follie Group APAC στην Ασία καταχώρησε περισσότερα από 355,3 εκατ. δολ. εικονικά χρηματικά διαθέσιμα.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, αποσπάσματα της οποίας δημοσίευσε το «Πρώτο Θέμα της Κυριακής», γινόταν πλαστογραφία τραπεζικών statements από υπαλλήλους της εταιρείας στο όνομα ελληνικής τράπεζας (εν αγνοία της). Με βάση τη δικογραφία, η δραστηριότητα και τα υπόλοιπα της FF Sourcing ήταν εικονικά και, ειδικότερα, στις 31/12/2017 καταχωρήθηκε από την FF Sourcing μεταφορά 255,2 εκατ. δολ. στην FF Origins, ενώ το πραγματικό υπόλοιπο του εν λόγω λογαριασμού ανερχόταν σε 500 δολ. Στον λογαριασμό της FF Sourcing σε γιεν είχαν καταχωρηθεί έξι συναλλαγές, αλλά το υπόλοιπο στις 31/12/2017 ήταν 600 δολάρια. Αναφέρεται επίσης ότι τα bank statements που δόθηκαν για την τεκμηρίωση εικονικών τραπεζικών υπολοίπων 290,2 εκατ. δολ. που κατείχε η FF Origins στις 31/12/2017 έχουν πλαστογραφηθεί. 

Όπως είχε αποκαλυφθεί από το πόρισμα της Alvarez & Marsal, η παράνομη δράση των εμπλεκόμενων στελεχών έλαβε χώρα σε τρεις περιόδους, με αφετηρία το 2001. Την περίοδο 2007-2015 γίνονταν έμμεσες εικονικές συναλλαγές και από το 2015 το σχέδιο αναβαθμίστηκε σε «merry-go-round» ή «γύρω-γύρω όλοι» με άμεσες εικονικές συναλλαγές. Μέχρι το 2017 καταχωρούνταν εικονικές συναλλαγές, μέσω των οποίων ο τζίρος του υπο-ομίλου της FF Group Sourcing Limited εκτιμάται ότι είχε αυξηθεί ψευδώς κατά 863 εκατ. δολ., ή περίπου 799 εκατ. ευρώ. Δηλαδή στις αγορές της Ασίας οι αληθινές πωλήσεις ήταν 132 εκατ. ευρώ, δηλαδή ο ενοποιημένος τζίρος του ομίλου μόνο το 2016 ήταν κατά 58% παραποιημένος.

Εν κατακλείδι, με τις συγκεκριμένες αποκαλύψεις κλωνίζεται η επενδυτική εμπιστοσύνη, τίθενται σε κίνδυνο οι θέσεις εργασίας, στερεύουν οι πηγές χρηματοδότησης και είναι ζητούμενο πώς το επιτελείο της Folli Follie θα καταφέρει να εξασφαλίσει συναίνεση των funds Oasis, Mercier Vanderlinden και Kyma Capital με τα οποία έχει κατ’ αρχήν συμφωνία στο term sheet, καθώς οι εξασφαλίσεις -ήτοι τα δεσμευμένα ακίνητα σε Άγιο Στέφανο, Σαντορίνη, Ψυχικό, Κηφισιά, καθώς και το Μινιόν, περιουσιακά στοιχεία στη Ρουμανία κ.ά.- δεν επαρκούν.