Skip to main content

Συμφωνία για μείωση του κόστους προμήθειας λιγνίτη στη Μελίτη

Από την έντυπη έκδοση 

Του Κώστα Δεληγιάννη 
[email protected]

«Λευκός καπνός» προέκυψε τελικά στις διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με την ιδιοκτήτρια εταιρεία του λιγνιτωρυχείου της Αχλάδας, καθώς σύμφωνα με πηγές της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού χθες επήλθε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για μείωση της τιμής του λιγνίτη στα 16,5 ευρώ ανά τόνο για την πενταετία 2020-2024. Συγκριτικά το κόστος ανεφοδιασμού κινείται αυτή τη στιγμή στα επίπεδα των 23 ευρώ ανά τόνο. 

Υπενθυμίζεται πως το λιγνιτωρυχείο της Αχλάδας αποτελεί βασική πηγή ανεφοδιασμού με καύσιμο (κατά περίπου 70%) της μονάδας της Μελίτης στη Φλώρινα, η οποία μαζί με τις δύο μονάδες της Μεγαλόπολης περιλαμβάνεται στο υπό πώληση λιγνιτικό χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες, όσον αφορά τη συγκεκριμένη μονάδα, το υψηλό κόστος τροφοδοσίας αποτέλεσε έναν από τους βασικούς λόγους που για ορισμένους τουλάχιστον από τους υποψήφιους επενδυτές στον πρώτο διαγωνισμό ήταν οικονομικά ασύμφορη η διεκδίκηση της Μελίτης. 

Η μείωση του κόστους ανεφοδιασμού της μονάδας ήταν και μία από τις βασικές προτεραιότητες που είχε θέσει η διοίκηση της ΔΕΗ, στο πλαίσιο του δεύτερου διαγωνισμού. Μάλιστα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, είχε δηλώσει στις αρχές Μαρτίου πως δεν πρόκειται να προχωρήσει η πώληση αν δεν «κλειδώσει» η ελάττωση της τιμής του καυσίμου. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιχείρησης, στην περίπτωση που η τιμή μειωνόταν στα 18 ευρώ ανά τόνο, από τα 23, τότε το όφελος για τη συγκεκριμένη μονάδα θα άγγιζε ετησίως τα 10 εκατομμύρια. 

Σύμφωνα με πηγές της ΔΕΗ, η μείωση του κόστους επήλθε έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις με τον ιδιοκτήτη του ορυχείου, ενώ η συμφωνία θα αναρτηθεί άμεσα στο VDR (virtual data room), για την ενημέρωση των επενδυτών. Όπως συμπληρώνουν, με την εξέλιξη αυτή μειώνονται σε τέτοιον βαθμό τα λειτουργικά κόστη της Μελίτης, ώστε πλέον να καθίσταται κερδοφόρα. Το ίδιο, όπως προσθέτουν, ισχύει ήδη και για τις μονάδες της Μεγαλόπολης, με συνέπεια να αίρεται η ανάγκη για την ύπαρξη ενός μηχανισμού αντιστάθμισης κινδύνου. Με αυτόν τον τρόπο οι κύκλοι της επιχείρησης σχολιάζουν εμμέσως τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές από υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας – σύμφωνα με τις οποίες, όπως έγραψε χθες η «Ν», δεν πρόκειται να προστεθεί ένας τέτοιος μηχανισμός, ή κάποιο ισοδύναμο εναλλακτικό μέτρο, στη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών (SPA). 

Σε κάθε περίπτωση, η μόνη εκκρεμότητα που απομένει πλέον προς διευθέτηση είναι ο Μόνιμος Μηχανισμός Επάρκειας Ισχύος, τον οποίο έχει προκοινοποιήσει το ΥΠΕΝ στην Κομισιόν. Στην περίπτωση που υπάρξει κάποιο θετικό «σήμα» από τις Βρυξέλλες, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για ένα επιπλέον έσοδο για τις λιγνιτικές μονάδες (και επομένως και για τους ΑΗΣ Μελίτης και Μεγαλόπολης), με τη διεκδίκηση αποζημίωσης για τη διασφάλιση της ευστάθειας του συστήματος. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ, εξελίξεις για το θέμα αναμένονται έως το τέλος του μήνα.   

Σύσκεψη για τη Δ. Μακεδονία 
Την ίδια στιγμή, ο κ. Παναγιωτάκης και ανώτατα στελέχη της επιχείρησης συναντήθηκαν χθες με εκπροσώπους της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Κομισιόν, επιφορτισμένους με την παρακολούθηση και υποστήριξη της μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική περίοδο. Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχε και ο Δ. Μαυροματίδης, συντονιστής της ομάδας «Coal Platform» της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας, έγινε αναλυτική συζήτηση για την υφιστάμενη κατάσταση στη Δυτική Μακεδονία και τις προοπτικές ανάπτυξης, εν όψει της μείωσης της λιγνιτικής δραστηριότητας. Διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα της αντιμετώπισης των θεμάτων με οργανωμένο τρόπο, στο πλαίσιο απολύτως ξεκάθαρων αρχών και στόχων, και πάντοτε με θεσμική λειτουργία με πλήρη αποσαφήνιση των ρόλων και του χαρακτήρα όλων των εμπλεκομένων. 

Από πλευράς ΔΕΗ τονίστηκε η ιδιαίτερη σημασία της εμπλοκής της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Κομισιόν, δηλώθηκε η διάθεση και η ετοιμότητα για τη συμβολή στη χάραξη στρατηγικών στόχων με τη συμμετοχή όλων, ενώ έγινε αναφορά στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως η εγκατάσταση κινηματογραφικού στούντιο στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, η δημιουργία αγροκτήματος με σύγχρονες καλλιέργειες στον χώρο του Νότιου Πεδίου και τα έργα των φωτοβολταϊκών σταθμών. Συμφωνήθηκε η αποκατάσταση μόνιμης επικοινωνίας μέσω αντιπροσώπων και επανάληψης των συναντήσεων σε ανώτατο επίπεδο, με συγκεκριμένη ατζέντα όταν απαιτείται.