Skip to main content

Τι σημαίνει για την αγορά το lockdown της σούβλας

Από την έντυπη έκδοση

Σε ρυθμούς καραντίνας θα κινηθεί το φετινό Πάσχα, με το εορταστικό τραπέζι να προσαρμόζεται στη νέα τάξη πραγμάτων που επιβάλλει η εξάπλωση της πανδημίας. Χωρίς το παραδοσιακό σούβλισμα του οβελία, αλλά με πολλά χειροποίητα εδέσματα, τα νοικοκυριά προετοιμάζονται για τον φετινό εορτασμό της Κυριακής του Πάσχα, ο οποίος θα έχει «πριβέ» οικογενειακό και κατ’ οίκον χαρακτήρα. Η μόνη συνήθεια που φέρεται να κρατάει φέτος τη δυναμική της και εν μέσω κορονοϊού είναι η νηστεία κατά τη Μ. Εβδομάδα.

Ο κορονοϊός πλήττει τις ελληνικές παραδόσεις με τις «παρενέργειες» στις αγοραστικές αλλά και τις διατροφικές συνήθειες του κοινού να είναι πολλές. Αρχής γενομένης με το «lockdown» της σούβλας από την πλειονότητα των καταναλωτών, με σχεδόν 7 στους 10 να δηλώνει ότι φέτος θα ψήσει το αρνί και το κατσίκι στο φούρνο.

Σημειώνεται ότι πέρυσι το Πάσχα το ποσοστό των καταναλωτών που σούβλισαν ανήλθε στο 58%, ενώ η επιλογή του ψησίματος στο φούρνο αφορούσε το 34%. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την αισθητή μείωση στη ζήτηση αμνοεριφίων, ενώ πέρα από τις μειωμένες ποσότητες σε σφάγια σηματοδοτεί και τη στροφή σε επιλογή διαφορετικών «κοπών» για τα είδη κρέατος από τους καταναλωτές.

Οι κτηνοτρόφοι επιδιώκουν να μην πωλούν ανά την Ελλάδα τα αρνιά γάλακτος κάτω από 5,5 ευρώ το κιλό και τα πιο βαριά κάτω από 4,80 ευρώ το κιλό, αφού τα κόστη είναι τεράστια για την εκτροφή την τελευταία δεκαετία και οι τιμές των ζωοτροφών.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική