Skip to main content

Κερδισμένοι όσοι ξενοδόχοι άνοιξαν φέτος το Πάσχα

Από την έντυπη έκδοση

Των Λάμπρου Καραγεώργου και Βάσως Βεγίρη

Όσοι ξενοδόχοι αποφάσισαν να λειτουργήσουν φέτος τα ξενοδοχεία τους νωρίτερα για να υποδεχθούν εκδρομείς των εορτών του Πάσχα μάλλον βγήκαν κερδισμένοι, όπως δείχνουν τα στοιχεία από πολλούς και διαφορετικούς προορισμούς της χώρας. Παράλληλα, κάποιες περιοχές είχαν την τιμητική τους, κυρίως στην Πελοπόννησο, όπως η Καλαμάτα, η Μονεμβασιά και το Ναύπλιο, αλλά και της Δυτικής Ελλάδας, όπως η Ναύπακτος.

Το Ναύπλιο είχε για μία ακόμη χρονιά την τιμητική του, καθώς οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της ιστορικής πόλης έφτασαν για το τριήμερο του Πάσχα το 100%. Το Ναύπλιο έχει πάνω από 2.000 κλίνες και άλλες 8.000 έχει το Τολό. «Ωστόσο πολλές από τις μονάδες στο Τολό λειτουργούν μόνο το καλοκαίρι» σημείωσε στη «Ν» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ναυπλίου Παναγιώτης Μωριάτης. 

Ο ίδιος εξήγησε ότι το Ναύπλιο είναι ένας παραδοσιακός προορισμός και για το Πάσχα. Έτσι και φέτος οι πληρότητες κινήθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα μέχρι και το 100% το εορταστικό τριήμερο. Όμως, σύμφωνα με τον κ. Μωριάτη, συνολικά τη χειμερινή σεζόν η κίνηση στο Ναύπλιο ήταν υποτονική, όπως συμβαίνει τα τελευταία 5-6 χρόνια, λόγω κρίσης. Μπορεί να έχει πολλή κίνηση με μονοήμερους επισκέπτες, αλλά οι ξενοδόχοι δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τις πληρότητες, προσθέτει. Πάντως εκφράζει την αισιοδοξία του για το μέλλον, καθώς η θερινή σεζόν δείχνει μια αύξηση στις προκρατήσεις κατά 10% σε σχέση με πέρυσι. «Αν όλα εξελιχθούν ομαλά θα έχουμε μια καλή χρονιά» δηλώνει ο κ. Μωριάτης.

Πολύ ικανοποιημένοι δηλώνουν και οι ξενοδόχοι του Άργους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Άργους Μυκηνών Πέτρο Κουτσόπουλο, η κίνηση στα ξενοδοχεία της περιοχής ήταν πολύ καλή, με τις πληρότητες να κινούνται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα. «Δυστυχώς δεν είναι έτσι όλη τη χρόνια» πρόσθεσε ο κ. Κουτσόπουλος και συμπλήρωσε ότι η θερινή σεζόν μοιάζει να είναι πολύ καλή και ευχήθηκε οι εκτιμήσεις να επιβεβαιωθούν.

Εκτός από το Ναύπλιο «την παράσταση στο τριήμερο του Αγίου Πάσχα έκλεψαν η Μονεμβασιά και η Καλαμάτα» δήλωσε στη «Ν» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λακωνίας Δημήτρης Πολλάλης. «Η Μονεμβασιά είχε πληρότητες 100%, καθώς είναι ένας ενδιαφέρον προορισμός» πρόσθεσε ο κ. Πολλάλης, ενώ και η Καλαμάτα κέρδισε τους επισκέπτες. Αναφορικά με τον νομό Λακωνίας ενδιαφέρουσα κίνηση είχε η περιοχή της Σπάρτης και της Μάνης.

Τα Καλάβρυτα, ένας παραδοσιακά χειμερινός προορισμός, φαίνεται ότι δεν ευνοήθηκε ιδιαίτερα από το ότι το Πάσχα ήταν πολύ νωρίς. «Περιμέναμε εξ αυτού του λόγου κάτι παραπάνω, όμως τελικά οι πληρότητες έφτασαν μέχρι το 70-75%» αναφέρει στη «Ν» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καλαβρύτων Κώστας Δαφαλιάς. Πάντως ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πολύ καλή πορεία που κατέγραψε συνολικά η χειμερινή σεζόν για τους ξενοδόχους της περιοχής. «Ο χειμώνας ήταν αρκετά καλός, μας βοήθησε και το γεγονός ότι το χιονοδρομικό κέντρο ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν από τα Χριστούγεννα, με αποτέλεσμα η σεζόν να είναι καλύτερη από πέρυσι» σημείωσε ο κ. Δαφαλιάς. 

Στη Ναύπακτο, επίσης, η κίνηση ήταν αυξημένη και σε αυτό βοήθησαν και οι σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι οι οποίοι έφεραν πιο κοντά στα μεγάλα αστικά κέντρα την περιοχή της Ναυπακτίας και την Αιτωλοακαρνανία συνολικά ως προορισμό.
Αναφορικά με την Κέρκυρα, έναν παραδοσιακό προορισμό του Πάσχα, η κίνηση ήταν αρκούντως ικανοποιητική. Το νησί πλημμύρησε από τουρίστες, κυρίως Έλληνες, και όσοι ξενοδόχοι άνοιξαν, καθώς πολλά ξενοδοχεία δεν λειτουργούν ακόμη, είχαν πληρότητες σχεδόν 100%.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, δεδομένου ότι το Πάσχα ήταν φέτος νωρίς, πολλά ξενοδοχεία ήταν κλειστά. Η ακτοπλοϊκή κίνηση ήταν στα συνήθη για την εποχή επίπεδα, με πληρότητες στα πλοία κοντά στο 70%. «Το Πάσχα φέτος ήταν νωρίς, με αποτέλεσμα η κίνηση στα ξενοδοχεία του νόμου, όσα λειτουργούν, να ήταν η αναμενόμενη χωρίς κάτι το ιδιαίτερο», σημείωσε στη «Ν» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων Μανώλης Γιαννούλης.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Στη Χαλκιδική -όπως και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας- τα ξενοδοχεία που άνοιξαν φέτος για την πασχαλινή περίοδο ήταν πολύ λιγότερα από πέρυσι, λόγω του ότι το Πάσχα έπεσε φέτος νωρίς. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τουρισμού Χαλκιδικής Γιώργος Μπρουτζάς άνοιξαν δέκα ξενοδοχεία -ήταν διπλάσια το περσινό Πάσχα- τα οποία πάντως κατέγραψαν πληρότητες της τάξης του 80%-85%, με την πλειονότητα των πελατών να προέρχεται από Ελλάδα, αρκετούς Ισραηλινούς και λίγους Βαλκάνιους.

Στην Πιερία άνοιξαν αντίστοιχα περίπου 35 ξενοδοχεία από τα 400 συνολικά μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων του νομού, δηλαδή αρκετά λιγότερα από πέρυσι, και η κίνηση, όπως επισημαίνει η πρόεδρος της Ένωσης Ευαγγελία Ξυπτερά, ήταν «όχι εντυπωσιακή, αλλά καλή». Οι επισκέπτες, όπως αναφέρει ο γ.γ. της Ένωσης Ηρακλής Τσιπλακίδης, ήταν ως επί το πλείστον Έλληνες και Βαλκάνιοι και λίγοι από την υπόλοιπη Ευρώπη, με τις πληρότητες όσων ξενοδοχείων άνοιξαν -κυρίως στα παράλια- να κυμαίνονται μεταξύ 70% και 80%. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πασχαλινή περίοδος κρίνεται ως ένα καλό τεστ για τη φετινή θερινή περίοδο, κατά την οποία η Πιερία προσβλέπει σε αύξηση της τουριστικής της κίνησης χάρη και στο άνοιγμα νέων -για την περιοχή- αγορών, όπως η Βρετανία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Δανία και το Βέλγιο.

Στη Θεσσαλονίκη το Σαββατοκύριακο του Πάσχα ήταν ένα από τα λίγα του έτους που τα ξενοδοχεία δεν ήταν γεμάτα, καθώς η πόλη δεν θεωρείται πασχαλινός προορισμός. Υπήρχε κάποια κίνηση, αλλά όχι ιδιαίτερα μεγάλη, κυρίως από Βαλκάνιους. Για το καλοκαίρι, πάντως, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Ανδρέας Μανδρίνος, αν δεν υπάρξουν έκτακτες αρνητικές εξελίξεις από το «μέτωπο» των γειτόνων της χώρας μας, αναμένεται αύξηση της τουριστικής ροής προς τη συμπρωτεύουσα.

Κυρίως Βούλγαροι και Ρουμάνοι επισκέφθηκαν την Καβάλα, όπου η κίνηση το Πάσχα -σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της τοπικής Ένωσης Ξενοδόχων Αντώνη Μίτζαλη- ήταν ικανοποιητική, ενώ λιγότερα ξενοδοχεία από πέρυσι άνοιξαν -όπως ήταν αναμενόμενο- στη Θάσο, που δέχθηκε επί το πλείστον Βούλγαρους επισκέπτες. Και οι δυο περιοχές προσβλέπουν για το καλοκαίρι σε σημαντική αύξηση τουριστών, κρίνοντας και από τις μέχρι σήμερα προκρατήσεις.

Ευχάριστη έκπληξη η Ήπειρος

Δημοφιλή πασχαλινό προορισμό αποτέλεσε φέτος η Ήπειρος, με πλήθος Ελλήνων και Κυπρίων επισκεπτών, που κατέκλυσαν τα ξενοδοχεία και τους ξενώνες κυρίως στο Ζαγόρι, τα Τζουμέρκα και την Πρέβεζα (συγκεκριμένα την Πάργα), μαζί με τουρίστες από την Ευρώπη και το Ισραήλ, ενώ Κύπριους επισκέπτες δέχθηκαν -χάρη στη νέα αεροπορική σύνδεση με τη Λάρνακα- και τα Ιωάννινα.