Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Χατζηλίδη
[email protected]
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, μέσα στην κρίση, και κέντρισε πολύ γρήγορα το ενδιαφέρον μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών αποδεικνύοντας ότι η καινοτομία μπορεί να είναι και ελληνική υπόθεση. Η Fieldscale είναι μία από τις start ups που κατάφεραν να εξελιχθούν μέσα σε δύσκολες συνθήκες, κερδίζοντας αμέσως την εμπιστοσύνη funds που την επέλεξαν για να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους.
Όλα ξεκίνησαν όταν το 2013 οι δύο ιδρυτές της, οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί Δρ Γιώργος Μπουζιανάς και Δρ Γιώργος Μπόντζιος, συνειδητοποίησαν, λίγο πριν τελειώσουν το διδακτορικό τους στο ΑΠΘ, ότι η δημιουργία της δικής τους επιχείρησης είναι ο καλύτερος δρόμος για την επαγγελματική τους εξέλιξη.
Είχαν, βέβαια, σκεφτεί να δημιουργήσουν -όπως και έκαναν- ένα πραγματικά καινοτόμο προϊόν, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της σύγχρονης βιομηχανίας: Πρόκειται για μία εφαρμογή προσομοίωσης (simulation app) που κάνει τη ζωή των κατασκευαστών οθονών αφής πιο εύκολη. «Η εφαρμογή Sense προβλέπει τη συμπεριφορά της οθόνης αφής πριν αυτή κατασκευαστεί. Ουσιαστικά, απλουστεύει την πολύπλοκη διαδικασία της προσομοίωσης, μεταφέροντας τη δοκιμή του προϊόντος από την πρακτική εφαρμογή στο εργαστήριο στην οθόνη του υπολογιστή. Έτσι, οι κατασκευαστές γλιτώνουν πολύ χρόνο και πολύ χρήμα από τις τελικές δοκιμές του προϊόντος στο εργαστήριο» αναφέρει ο CΤO της εταιρείας κ. Μπουζιανάς – ο έτερος συνιδρυτής κ. Μπόντζιος είναι ο CEO.
Όπως, πάντως, σημειώνει ο ίδιος, μία καινοτόμα ιδέα δεν είναι αρκετή, ακόμα κι αν γίνει πράξη, καθώς εξίσου σημαντικό είναι και το business κομμάτι. «Το κομμάτι της επιχειρηματικότητας ήταν αυτό που μας προβλημάτισε αρχικά, ίσως λόγω και της γενικότερης αρνητικής συγκυρίας στη χώρα. Η πορεία των πραγμάτων δείχνει ότι πετύχαμε να εξελιχθούμε από μία νεοφυή επιχείρηση σε μία συνεχώς ανερχόμενη εταιρεία νέας τεχνολογίας» υπογραμμίζει.
Άντληση κεφαλαίων
Η Fieldscale κατάφερε να αντλήσει κεφάλαια ύψους περίπου 1 εκατ. ευρώ από επενδυτές και συγκεκριμένα από το Openfund, το PJ Tech Catalyst αλλά και business angels, ενώ εδώ και 1,5 χρόνο έχει μπει στο μετοχικό της κεφάλαιο η Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο του προγράμματος NBG Business Seeds για την ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.
Η εταιρεία, που εδρεύει στην περιοχή Χαριλάου Θεσσαλονίκης, απασχολεί 30 εργαζόμενους και από το 2016 και μετά κατάφερε να διπλασιάσει τον ετήσιο κύκλο εργασιών της, ο οποίος πλέον πλησιάζει το 1 εκατ. ευρώ.
Την εφαρμογή της χρησιμοποιούν μεγάλες εταιρείες από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Αγγλία, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν που κατασκευάζουν οθόνες αφής, μεταξύ των οποίων και η αμερικανική Microchip. Επόμενος μεγάλος εξαγωγικός στόχος είναι η είσοδος στην μεγάλη αγορά της Κίνας, η οποία αποτελεί έναν από τους μεγάλους παίκτες στα προϊόντα τεχνολογίας.
Η χρονιά του cloud
Όπως αναφέρει ο κ. Μπουζιανάς, το 2019 μπορεί να αποδειχθεί έτος-ορόσημο για τη Fieldscale καθώς σύντομα η εταιρεία μπαίνει στην αγορά του cloud, διευρύνοντας έτσι τη δραστηριότητά της, ενώ φέτος εκτιμάται πως θα είναι η πρώτη χρονιά που η εταιρεία αναμένεται να κλείσει με καθαρή κερδοφορία.
Φιλοδοξία των ανθρώπων της εταιρείας είναι η Fieldscale στα επόμενα χρόνια να κατακτήσει ηγετική θέση διεθνώς στον χώρο των simulation apps παίρνοντας ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς των simulation software ανοίγοντας νέες δυνατότητες για τους μηχανικούς. Και μπροστά της υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρό γιατί η προσομοίωση βρίσκει εφαρμογή σε πολλούς τομείς της παγκόσμιας βιομηχανίας, όπως η αεροναυπηγική, η κατασκευή κινητών τηλεφώνων, κινητήρων και πολλών άλλων βιομηχανικών προϊόντων.