Skip to main content

Οι αλλαγές στο εταιρικό Δίκαιο σε αριθμούς

Τις αλλαγές που έχουν γίνει για τον περιορισμο των γραφειοκρατικών βαρών και την αυτοματοποίηση στη σύσταση και λειτουργία των εταιρειών στην Ελλάδα, παρουσιάζει σε αριθμούς το μηνιαίο δελτίο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Υπενθυμιζει δε ότι η κατάθεση νομοσχεδίου, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, περί εποπτείας και Γενικού Εμπορικού Μητρώου θα ολοκληρώσει την προσπάθεια. 

Οι κυριότερες αλλαγές είναι οι ακόλουθες: 

α) Η διαδικασία της σύστασης εταιρειών μπορεί να ολοκληρωθεί ακόμη και σε 8 λεπτά. H e-ΥΜΣ τέθηκε σε λειτουργία τον περασμένο Ιούλιο και σήμερα, είναι διαθέσιμη για όλες τις νομικές μορφές. Ο ελάχιστος χρόνος που έχει καταγραφεί είναι 8 λεπτά 39 δευτερόλεπτα. Κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της e-YMS, μέχρι τον Ιούλιο του 2019, η σύσταση είναι δωρεάν, ενώ στη συνέχεια το κόστος θα ανέρχεται στο 30% του κόστους σύστασης μέσω της φυσικής ΥΜΣ. Συγκεκριμένα θα είναι 15 ευρώ για τις προσωπικές εταιρείες (Ο.Ε., Ε.Ε.) και 21 ευρώ για τις κεφαλαιουχικές (Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε.). ΄’Εχουν μέχρι στιγμής συσταθεί μέσω της πλατφόρμας 2093 Ομόρρυθμες Εταιρείες (Ο.Ε.), 184 ετερόρρυθμες εταιρείες και 2.093 ιδιωτικές κεφαλαιουχικές. 

β) Νέος νόμος Ανωνύμων Εταιρειών: επιτάχυνση καταχώρισης του 80% των εταιρικών πράξεων. Ο ν.4548/2018 αντικατέστησε το ν.2190/1920, ο οποίος είχε τεθεί σε ισχύ σχεδόν 100 χρόνια πριν. Αυτός ο νόμος είχε υποστεί πληθώρα τροποποιήσεων με αποτέλεσμα να είναι ένας νόμος με άτακτα τοποθετημένες διατάξεις και σημεία στα οποία απουσίαζε η εσωτερική συνοχή, όπως σημειώνει το υπουργείο. Ο νέος νόμος στο σύνολό του προσπαθεί να αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες (συνεδριάσεις οργάνων μέσω τηλεδιάσκεψης, εξ αποστάσεως ψηφοφοριών, virtual general meeting), να ενισχύσει τη θέση των μετόχων, να απλοποιήσει τις εταιρικές διαδικασίες, καταργώντας τον έλεγχο νομιμότητας στο 80% των καταχωριστέων στο ΓΕΜΗ πράξεων, οι οποίες έχουν δηλωτικό χαρακτήρα.

γ) Εταιρικοί μετασχηματισμοί: Οι διατάξεις πέντε νομοθετημάτων κωδικοποιούνται, βελτιώνονται και ενοποιούνται σε ένα νόμο. Στην Ελλάδα δεν υπήρχε, μέχρι τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο, ενιαίο πλαίσιο που να ρυθμίζει τους εταιρικούς μετασχηματισμούς, γεγονός που δεν ικανοποιούσε τις ανάγκες της αγοράς και της επιχειρηματικότητας. Με το νέο νόμο επιχειρήθηκε η κάλυψη των νομοθετικών κενών και η διόρθωση ασαφειών, κυρίως για όσους μετασχηματισμούς δεν προβλέπονται ρητά, καθώς αυτό δημιουργεί, συχνά, προβλήματα στην εφαρμογή του νόμου από τη διοίκηση και τα δικαστήρια. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στο να εναρμονιστεί το εθνικό δίκαιο με το δίκαιο της ΕΕ. Με αυτόν τον τρόπο, διατάξεις που μέχρι σήμερα ήταν διάσπαρτες σε πέντε νομοθετήματα, τρία εταιρικού και δύο φορολογικού δικαίου, ενοποιούνται σε ένα ενιαίο, σύγχρονο νόμο.

naftemporiki.gr