Από την έντυπη έκδοση
Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]
Το σταθερό ωράριο γραφείου «9 – 5» τείνει να γίνει παρελθόν, καθώς οι ευέλικτες μορφές εργασίας επεκτείνονται και γίνονται η νέα κανονικότητα στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια αγορά εργασίας.
Πριν από λίγες εβδομάδες η PwC Ελλάδος ανακοίνωσε ότι θέτει στο επίκεντρο τους ανθρώπους της και υιοθετεί και στην Ελλάδα την πρωτοβουλία του δικτύου «Be Well, Work Well», δίνοντας στους 1.200 εργαζομένους της την ευκαιρία να αποκτήσουν μεγαλύτερο έλεγχο του προσωπικού τους χρόνου, καθώς βάσει προσωπικής επιλογής μπορούν πλέον να εργάζονται μακριά από το γραφείο. Ανάλογες πρακτικές έχει υιοθετήσει η Deloitte σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο, ενώ ένα καλό παράδειγμα είναι η skroutz.gr, η οποία εφαρμόζει τετραήμερη εργασία, προσφέρει δωρεάν γεύματα και δραστηριότητες για τους εργαζόμενούς της, δίνοντας έμφαση στην αποδοτικότητά τους και όχι στις πολλές ώρες εργασίας.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ευέλικτη εργασία θα μπορούσε να συνεισφέρει έως 10,4 τρισ. δολ. στην οικονομία, μέχρι το 2030, σύμφωνα με κοινωνικοοικονομική μελέτη για την αλλαγή των πρακτικών στον χώρο εργασίας, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Regus. Διαπιστώθηκε μάλιστα ότι μεταξύ 8% και 13% του συνόλου της απασχόλησης θα συσχετιστεί με ευέλικτους χώρους εργασίας στις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες, μέχρι το 2030. Επίσης οι περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους αναφέρουν πλέον στις δημοσκοπήσεις ότι ξοδεύουν ολοένα συχνότερα τη μισή εβδομάδα ή και περισσότερο εργαζόμενοι εκτός γραφείου. Έρευνα του IWG δείχνει ότι το 62% των επιχειρήσεων παγκοσμίως εφαρμόζει μια ευέλικτη πολιτική εργασίας, με ποσοστό 85% να διαπιστώνει αύξηση της παραγωγικότητας ως αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής.
Ολόκληρο το άρθρο στη «Ναυτεμπορική»