Skip to main content

ΣΕΒ: Αγωνία για την ανάδειξη του νέου προέδρου – Πολύ υψηλή η συμμετοχή

Σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις υπήρχε πάντα μια σιωπηρή συναίνεση των μελών σε έναν και μοναδικό υποψήφιο όμως φέτος για τη θέση του Προέδρου υποψηφιότητα έχουν θέσει ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος και η Ιουλία Τσέτη

Yψηλότερη από κάθε άλλη φορά είναι η συμμετοχή στην σημερινή διαδικασία για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΣΕΒ όπου για πρώτη φορά στην υπεραιωνόβια ιστορία του συνδέσμου θα αναμένεται το αποτέλεσμα της κάλπης για την ανάδειξη του προσώπου που θα ηγείται την επόμενη διετία στον κορυφαίο επιχειρηματικό φορέα της αγοράς.

Σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις υπήρχε πάντα μια σιωπηρή συναίνεση των μελών σε έναν και μοναδικό υποψήφιο όμως φέτος για τη θέση του Προέδρου υποψηφιότητα έχουν θέσει ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος και η Ιουλία Τσέτη.

Συγκεκριμένα σε 742 ανέρχονται τα ταμειακώς εντάξει μέλη που δικαιούνται να ψηφίσουν. Χθες εστάλη ένα email σε όλα τα μέλη που έχουν δικαίωμα ψήφου, σύμφωνα με το οποίο «λόγω μεγάλης συμμετοχής στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ 2024, σας ενημερώνουμε ότι η διεξαγωγή των εργασιών της Συνέλευσης θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Αλεξάντρα Τριάντη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών”.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μέγαρο παρευρίσκονται 450 μέλη του ΣΕΒ, ενώ 138 θα ψηφίσουν δια αντιπροσώπου.

Όμως η αγωνία δεν αφορά μόνο την εκλογή του νέου προέδρου, που θα διαδεχθεί τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο. Ο αριθμός των υποψηφίων που θα διεκδικήσουν τις 20 θέσεις του Δ.Σ. με βάση το ενιαίο ψηφοδέλτιο που επικυρώθηκε πρόσφατα είναι 31. Εκτός από τη μεγάλη «μάχη» για τη θέση του προέδρου, θα δοθούν και άλλες μικρότερου μεγέθους, όπως αυτές για μία θέση απλού μέλους στο Δ.Σ., καθώς έχουν καταμετρηθεί 24, υποψήφιοι για 14 συνολικά θέσεις.

Ειδικότερα, κατοχυρωμένη θεωρείται εκλογή των τριών αντιπροέδρων, του γ.γ. του συνδέσμου και του ταμία του Δ.Σ., διότι οι υποψήφιοι είναι όσες και οι διαθέσιμες θέσεις. Οι τρεις υποψήφιοι για τις ισάριθμες θέσεις αντιπροέδρων είναι Ευτύχης Βασιλάκης της Aegean Airlines, Ανδρέας Σιάμισιης από τη Helleniq Energy και Ράνια Αικατερινάρη από την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Μοναδική υποψηφιότητα για τη θέση της γενικής γραμματέωςτου Δ.Σ. είναι αυτή της Αλεξάνδρας Παπαλεξοπούλου από τον όμιλο TITAN, αδερφή του νυν προέδρου, Δημήτρη Παπαλεξόπουλου, και μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του ταμία του Δ.Σ. είναι Μάρκος Βερέμης από την Upstream. Για μέλη του Δ.Σ. έχουν καταθέσει υποψηφιότητα οι: Πέγκυ Αντωνάκου (Γκουγκλ Ελλάς Εφαρμογές Διαδικτύου), Κώστας Βαμβακάς (VK Premium), Δημήτρης Γιαννακόπουλος (ΒΙΑΝΕΞ), Πάρης Γραβουνιώτης (Χαρτοποιία Κομοτηνής), Καλλίνικος Καλλίνικος (Goldair Cargo), Νάγια Καλογεράκη (Coca Cola 3E/Coca Cola HBC), Γιάννης Καραγιάννης (Olympia Group), Νίκος Καυκάς (Καυκάς Β.), Ματίνα Κοίλιαρη (SABO), Εφη Κουτσουρέλη (Quest Συμμετοχών), Πόνος Κυριακόπουλος (Χρυσός Οδηγός), Πέτρος Μαντάς (ΠΑΣΕΒΙΠΕ), Φίλιππο Μιχάλη (ΝΝ), Κωνσταντίνος Νεμπής (ΟΤΕ), Λάμπρος Παπακωνσταντίνου (Ideal Holdings), Αριστοτέλης Παντελιάδης (ΜΕΤΡΟ), Μαρία Πασχαλίδου (Grantex), Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), Δημήτρης Σαμαράς (Σαμαράς & Συνεργάτες – Σύμβουλοι Μηχανικοί), Κυριάκος Σαμπατακάκης (Accenture), Μενέλαος Τασόπόυλος (Παπουτσάνης), Θεόδωρος Τρύφων (ELPEN), Ευάγγελος Χρυσάφης (METLEN Energy & Metals/Μυτιληναίος), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank).

Ι. Τσέτη (ΣΕΒ): «Πυρά» για τη λειτουργία του Συνδέσμου στη Γ.Σ.

Για έλλειψη διαφάνειας και διασύνδεσης του ΣΕΒ με την περιφέρεια, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα πανεπιστήμια έκανε λόγο νωρίτερα σήμερα η υποψήφια πρόεδρος του Συνδέσμου, Ιουλία Τσέτη, κατά την ομιλία της στη γενική συνέλευση των μελών του ΣΕΒ πριν την διεξαγωγή της ψηφοφορίας για την ανάδειξη νέας διοίκησης.

Υποψήφιοι για την προεδρία του Συνδέσμου είναι η ίδια η κα Τσέτη, Πρόεδρος & CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη και ο νυν αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

«Δεν δώσαμε τον λόγο, τον χώρο και τον χρόνο στις καθημερινές και βαθύτερες ανάγκες των εταιρειών μελών μας της Αττικής και της περιφέρειας, που δεν αποτελούσαν τον στενό πυρήνα του ΣΕΒ», τόνισε η κα Τσέτη και πρόσθεσε: «Κλείσαμε τα μάτια στο μείζον θέμα των ΒΙΠΕ αφήνοντας να λειτουργούν παράνομα πρακτικές μονοπωλίου, την στιγμή που Συνάδελφοί μας προσπαθούν να βρουν τρόπο για την επιβίωσή τους. Η εξωστρέφεια για όλους, δεν ήταν προτεραιότητα όταν αφήναμε εκτός επιχειρηματικών αποστολών, πολλές μικρότερες επιχειρήσεις. Δεν αξιοποιήσαμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό που τόσο προωθούμε, αλλά μείναμε κλεισμένοι σε παλαιού τύπου ολιγομελείς συνεδριάσεις. Καταφέραμε να είμαστε ένας ΣΕΒ «από τους μεγάλους για τους μεγάλους», υποβιβάζοντας την αξία και την δυναμική των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που μας πλησίαζαν για βοήθεια, αλλά έμειναν, εν πολλοίς, αναξιοποίητες και στο περιθώριο».

Η κα Τσέτη έθεσε το ερώτημα γιατί επί 117 χρόνια από την ίδρυση του Συνδέσμου δεν έγιναν εκλογές και «ποιοι πραγματικά ήταν οι λόγοι που επικρατούσε ένα καθεστώς προειλημμένων αποφάσεων από το Διοικητικό Συμβούλιο, οι οποίες απλώς επικυρώνονταν τυπικά από την Γενική Συνέλευση».

Επανέλαβε τις προτάσεις για επανίδρυση του Υπουργείου Βιομηχανίας & Ενέργειας, ενεργοποίηση εκ νέου, του Γραφείου του Συνδέσμου στις Βρυξέλλες, δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων μέσα στον ΣΕΒ σε συνεργασία με τις τράπεζες και καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και κατέληξε: «Όλοι μπορούμε να προχωρήσουμε σε ένα καλύτερο σημείο από αυτό που είμαστε σήμερα, Ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες, των οποίων οι επενδύσεις είναι σημαντικές για την τόνωση της Έρευνας και Ανάπτυξης προϊόντων και των επενδύσεων που χρειαζόμαστε ως οικονομία».