Skip to main content

Όλοι οι όροι για υπαγωγή στο «Ερευνώ – Καινοτομώ»

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι εν όψει της έναρξης υποβολής αιτήσεων στις 6 Ιουνίου

H σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων προς διεθνείς αγορές είναι ο στόχος του προγράμματος «Ερευνώ – Καινοτομώ», προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ.

Η υποβολή αιτήσεων αρχίζει στις 6 Ιουνίου και για την υλοποίηση των σχεδίων τους οι δυνητικοί δικαιούχοι, δηλαδή οι επιχειρήσεις και οι ερευνητικοί οργανισμοί, μπορούν να σχεδιάσουν το ερευνητικό τους έργο αξιοποιώντας ένα ευρύ φάσμα ενισχυόμενων δαπανών από τις κλασικές δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης: βιομηχανική έρευνα και πειραματική ανάπτυξη. Οι αιτήσεις χρηματοδότησης που θα υποβληθούν στο πλαίσιο της δράσης θα πρέπει να αφορούν έργα έρευνας και καινοτομίας και να εντάσσονται σε μία από τις τέσσερις ακόλουθες παρεμβάσεις:

  1. Έρευνα και Ανάπτυξη από Επιχειρήσεις.
  2. Συμπράξεις επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς.
  3. Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων.
  4. Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) για επιχειρήσεις.

Κωδικοποιημένα, η κάθε παρέμβαση αφορά:

  1. Έρευνα και Ανάπτυξη από Επιχειρήσεις: Η Παρέμβαση Ι απευθύνεται σε υφιστάμενες επιχειρήσεις που έχουν κατ’ ελάχιστον μία κλεισμένη πλήρη (ετήσια) διαχειριστική χρήση. Δυνητικοί δικαιούχοι είναι είτε μια μικρομεσαία επιχείρηση (μεμονωμένη ΜμΕ), είτε ομάδες επιχειρήσεων στις οποίες τουλάχιστον μία θα πρέπει απαραίτητα να είναι ΜμΕ. Επιπλέον, στην ομάδα επιχειρήσεων δύναται να συμμετέχει μία (ή περισσότερες) οντότητα/ες που ανήκει/ουν στην κατηγορία «Λοιποί φορείς που αντιμετωπίζονται ως επιχειρήσεις».
  2. Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς: Η Παρέμβαση ΙΙ αφορά συμπράξεις υφισταμένων επιχειρήσεων -που έχουν κατ’ ελάχιστον μία κλεισμένη πλήρη (ετήσια) διαχειριστική χρήση- με ερευνητικούς οργανισμούς, με κύριους αποδέκτες τις επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο της παρέμβασης, η σύμπραξη περιλαμβάνει τουλάχιστον μία μικρομεσαία επιχείρηση και τουλάχιστον έναν ερευνητικό οργανισμό. Επιπλέον, στη σύμπραξη δύναται να συμμετέχει μία (ή περισσότερες) οντότητα/ες που ανήκει/ουν στις κατηγορίες «Λοιποί Φορείς που αντιμετωπίζονται ως Ερευνητικοί Οργανισμοί» ή «Λοιποί φορείς που αντιμετωπίζονται ως επιχειρήσεις». Ειδικότερα, σε συμπράξεις δύο ή τριών ή τεσσάρων εταίρων – φορέων ο ένας εξ αυτών θα πρέπει απαραίτητα να είναι ΜμΕ, ενώ σε συμπράξεις άνω των τεσσάρων εταίρων – φορέων οι δύο εξ αυτών θα πρέπει απαραίτητα να είναι επιχειρήσεις και από αυτές τουλάχιστον μία θα πρέπει να είναι ΜμΕ.
  3. Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων: Δυνητικοί δικαιούχοι στην Παρέμβαση ΙΙΙ είναι υφιστάμενες μεμονωμένες ΜμΕ που έχουν κατ’ ελάχιστον μία κλεισμένη πλήρη (ετήσια) διαχειριστική χρήση.
  4. Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) για επιχειρήσεις: Δυνητικοί δικαιούχοι στην Παρέμβαση IV είναι μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις που έλαβαν τη Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) για έργα έρευνας και ανάπτυξης στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας Ευρώπη» (Horizon Europe) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά δεν έλαβαν χρηματοδότηση λόγω εξάντλησης του διαθέσιμου προϋπολογισμού.

Σε ποιους απευθύνεται

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε:

  1. επιχειρήσεις και «Λοιπούς φορείς που αντιμετωπίζονται ως επιχειρήσεις» και
  2. ερευνητικούς οργανισμούς και «Λοιπούς φορείς που αντιμετωπίζονται ως ερευνητικοί οργανισμοί».

Για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν κατ’ ελάχιστον μία κλεισμένη πλήρη (ετήσια) διαχειριστική χρήση (εξαιρούνται του όρου οι επιχειρήσεις της Παρέμβασης ΙV), να έχουν συσταθεί νόμιμα και να λειτουργούν με έδρα στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε ως νομικά πρόσωπα (π.χ. Α.Ε., ΕΠΕ, Ο.Ε., Ε.Ε., ΙΚΕ, ΚοινΣΕπ) είτε ως ατομικές επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι εξαιρούνται οι προβληματικές επιχειρήσεις, καθώς και οι επιχειρήσεις για τις οποίες εκκρεμεί απόφαση ανάκτησης ενίσχυσης από την Ε.Ε.

Κάθε αυτοτελής επιχείρηση (σε επίπεδο ΑΦΜ) μπορεί να συμμετέχει ως δυνητικός δικαιούχος σε έως πέντε αιτήσεις χρηματοδότησης αθροιστικά στις Παρεμβάσεις Ι, ΙΙ και ΙΙΙ, καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, ενώ οι επιχειρήσεις πρέπει να συμμετέχουν υποχρεωτικά σε ποσοστό τουλάχιστον 30% στον προϋπολογισμό του έργου. Ωστόσο, δεν τίθεται περιορισμός στον αριθμό των προτάσεων στις οποίες συμμετέχει ένας ερευνητικός οργανισμός.

Για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, κάθε ερευνητικός φορέας συμμετέχει ως ενιαία οντότητα (δηλαδή σε επίπεδο ΑΦΜ) και εκπροσωπείται από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), για όσους φορείς διαθέτουν ΕΛΚΕ. Σε περίπτωση που σε ένα έργο συμμετέχουν διαφορετικά τμήματα σχολής του ίδιου ΑΕΙ (πανεπιστήμια) ή διαφορετικά ινστιτούτα του ίδιου ερευνητικού κέντρου ή διαφορετικοί τομείς του ίδιου ΑΕΙ ή διαφορετικά εργαστήρια του ίδιου ΑΕΙ ή ινστιτούτου, ως ερευνητικός οργανισμός-εταίρος δηλώνεται στο ΟΠΣΚΕ το αντίστοιχο πανεπιστήμιο ή ερευνητικό κέντρο με ενιαίο προϋπολογισμό υπολογιζόμενο σε επίπεδο ερευνητικού οργανισμού και με έναν τόπο υλοποίησης.

Μέγιστος προϋπολογισμός

Ο μέγιστος προϋπολογισμός των αιτήσεων χρηματοδότησης ανά παρέμβαση καθορίζεται ως εξής:

  • Παρέμβαση Ι – Έρευνα και Ανάπτυξη από Επιχειρήσεις: 800.000 ευρώ.
  • Παρέμβαση ΙΙ – Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς: 2.000.000 ευρώ.
  • Παρέμβαση ΙΙΙ – Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων: 2.000.000 ευρώ.
  • Παρέμβαση ΙV – Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) για επιχειρήσεις: στο όριο του εγκεκριμένου προϋπολογισμού από το πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη» (Horizon Europe).

Ο αιτούμενος προϋπολογισμός μιας επιχείρησης – δυνητικού δικαιούχου σε μία αίτηση χρηματοδότησης δεν δύναται να υπερβαίνει τα τρία πέμπτα (60%) του υψηλότερου κύκλου εργασιών που επετεύχθη σε μία από τις τρεις (ή λιγότερες εφόσον η επιχείρηση δεν διαθέτει τρεις) διαχειριστικές περιόδους, του έτους που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης. Του παραπάνω ορίου εξαιρούνται οι αιτήσεις χρηματοδότησης της Παρέμβασης IV: Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) για επιχειρήσεις.

Ποσοστό επιχορήγησης

Για τις Παρεμβάσεις I, II και III, η ένταση ενίσχυσης του έργου έρευνας και ανάπτυξης ενός δικαιούχου καθορίζεται από τον χαρακτηρισμό της κατηγορίας έρευνας και ανάπτυξης (βιομηχανική έρευνα, πειραματική ανάπτυξη) κάθε ενότητας εργασίας του έργου του και το μέγεθος της επιχείρησης (πολύ μικρή/μικρή, μεσαία ή μεγάλη). Τα όρια της ενίσχυσης κινούνται από 25% έως και 80%, ανάλογα με τις δαπάνες και το μέγεθος της επιχείρησης.

Για τους ερευνητικούς οργανισμούς, η χρηματοδότηση δεν υπόκειται στους κανόνες κρατικών ενισχύσεων και μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να ανέλθει στο 100%.

Επίσης, η ένταση ενίσχυσης καθορίζεται χωριστά για κάθε δικαιούχο ενίσχυσης στην περίπτωση συνεργατικών έργων.

Σε ό,τι αφορά την Παρέμβαση IV, η ένταση ενίσχυσης για την ενισχυόμενη επιχείρηση (συνολικά για το έργο έρευνας και ανάπτυξης) καθορίζεται στο 70%.