Skip to main content

Premia: Κλειδί για τα έσοδα οι νέες αναπτύξεις

Το κτίριο της ΑΑΔΕ (μακέτα)

Τέλος Μαΐου παραδίδεται στην ΑΑΔΕ το ανακατασκευασμένο Athens Heart και τέλος Ιουνίου το νέο κτίριο γραφείων

Στην έγκαιρη εκτέλεση του επενδυτικού της σχεδίου συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, έως τις αρχές του 2025, εστιάζει η Premia ΑΕΕΑΠ, παράλληλα με την αναζήτηση κατάλληλων ευκαιριών στις κατηγορίες ακινήτων που την ενδιαφέρουν.

Οι επενδύσεις – αναπτύξεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και πρόκειται να ολοκληρωθούν εντός της τρέχουσας οικονομικής χρήσης αφορούν την μετατροπή του πρώην εμπορικού κέντρου στην οδό Πειραιώς 180, Athens Heart, σε σύγχρονα γραφεία, τις φοιτητικές εστίες στην Ξάνθη, νέες αποθήκες (logistics) στον Ασπρόπυργο και το project Skyline.

Όπως είπε η διοίκηση της εταιρίας και συγκεκριμένα, οι Κώστας Μαρκάζος, διευθύνων σύμβουλος, Νικόλαος Μπαζιώτης Chief Financial Officer και Investment Officer, Κωνσταντίνος Πεχλιβανίδης, Chief Property Investment Officer και Παντελής Βουτυράκης Financial Planning & Analysis Manager, κατά την ενημέρωση χθες θεσμικών επενδυτών, εφόσον οι προαναφερόμενες αναπτύξεις ολοκληρωθούν τα ετήσια έσοδα της ΑΕΕΑΠ από 19 εκατ. το 2023 θα διαμορφωθούν σε περίπου 25 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα με εντατικό ρυθμό προχωρά η μετατροπή του πρώην εμπορικού κέντρου σε γραφεία ταυτόχρονα με την κατασκευή ενός ακόμα κτιρίου δίπλα, επένδυση συνολικού ύψους, 60 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το σύγχρονο γραφειακό συγκρότημα που θα στεγάσει τις κεντρικές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων – ΑΑΔΕ (περί τους 1.500 εργαζόμενους) έπειτα από συμφωνία που έχει συνάψει με την Premia.

Τα νέα γραφεία της ΑΑΔΕ

Τέλος Μαΐου παραδίδεται στην ΑΑΔΕ το ανακατασκευασμένο Athens Heart και τέλος Ιουνίου το νέο κτίριο γραφείων (περίπου 3.000 τ.μ.). Το σύνολο της ωφέλιμης εκμισθώσιμης επιφάνειας είναι 26.500 τ.μ. και το ετήσιο συνολικό μίσθωμα για την Premia θα είναι 4,382 εκατ. ευρώ.

Στο κέντρο της Ξάνθης βρίσκεται το ακίνητο (5.250 τ.μ.) που ανακαινίζει σε φοιτητική εστία με 102 επιπλωμένα διαμερίσματα επιφάνειας από 22 τ.μ. μέχρι 53 τ.μ. Τα συνολικά ετήσια μισθωτικά έσοδα προβλέπονται 300 χιλ. (θα προστεθούν και αυτά από τη μίσθωση του καταστήματος επιφάνειας 720 τ.μ. στο ισόγειο) με υπογεγραμμένη 20ετή μίσθωση με την εταιρεία Hamlet, η οποία ήδη διαχειρίζεται και τις υφιστάμενες τρεις φοιτητικές εστίες ιδιοκτησίας της ΑΕΕΑΠ, συνολικής δυναμικότητας 153 δωματίων σε Αθήνα, Πάτρα, και Θεσσαλονίκη.

Μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται να ολοκληρωθεί και η κατασκευή αποθηκών 11,3 χιλ. τ.μ. στον Ασπρόπυργο μισθωμένες στην Ιron Mountain, ενώ εντός του έτους θα κλείσει το Skyline. Το τελευταίο αφορά την αγορά  χαρτοφυλακίου ακινήτων αξίας περίπου 400 εκατ. ευρώ από την Alpha Βank και τη δημιουργία ενός νέου φορέα στον οποίο συμμετέχουν με ποσοστό 35% η προαναφερόμενη τράπεζα και με 65% εταιρία στη οποία 55% έχει η Dimand, 25% η Premia και 20% η EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης).

Η χρηματιστηριακή αποτίμηση

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικό με την χαμηλότερη, σε σχέση με την αξία ενεργητικού, αποτίμηση, που έχει στο Χρηματιστήριο η Premia, όπως και όλες οι ΑΕΕΑΠ, ο κ. Μαρκάζος σημείωσε πως η προσπάθεια της διοίκησης είναι η εταιρία να έχει την κατάλληλα στρατηγική ανάπτυξης. Εξήγησε ότι οι ΑΕΕΑΠ είναι εταιρίες στις οποίες επενδύουν μακροπρόθεσμα θεσμικοί και μεμονωμένοι επενδυτές που επιθυμούν να έχουν ένα σταθερό εισόδημα από μερίσματα, ενώ επανέλαβε ότι ως στόχος παραμένει η δημιουργία χαρτοφυλακίου ακινήτων αξίας 1 δις. ευρώ ώστε να καταστεί δυνατή η προσέλκυση ξένων θεσμικών επενδυτών.

Συνολικά για την αγορά των επαγγελματικών ακινήτων ο κ. Πεχλιβανίδης ανέφερε πως στην Ελλάδα η εικόνα είναι θετική καθώς εξακολουθεί να υπάρχει ζήτηση. Εκτίμησε πως η τάση αυτή θα συνεχιστεί κόντρα σε ότι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη: «Υπό κανονικές συνθήκες δεν αναμένουμε να αλλάξουν τα πράγματα ριζικά προς το χειρότερο».