Skip to main content

Ο Όμιλος Fourlis ανεβάζει τον πήχη των επιδόσεων

Στόχος η αύξηση του τζίρου και ο διπλασιασμός του περιθωρίου EBIT

Σε ισχυρή ανάπτυξη των μεγεθών του στοχεύει ο όμιλος Fourlis που συνοψίζεται σε αύξηση του τζίρου και διπλασιασμό του περιθωρίου EBIT. Η δημιουργία λειτουργικών ταμειακών ροών, που προκύπτει από την αυξημένη κερδοφορία του Ομίλου και την βελτίωση του κεφαλαίου κίνησης, δίνει τη δυνατότητα στον Όμιλο να ακολουθήσει το αναπτυξιακό του σχέδιο και να αποδώσει αξία στους μετόχους του, καθώς επίσης και να καθορίσει συγκεκριμένο guidance. Oι κεφαλαιουχικές δαπάνες του ομίλου για το 2024 υπολογίζονται στα 25-30 εκατ. ευρώ.

Όπως τόνισε η διοίκηση κατά την ενημέρωση των αναλυτών στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2023, ο όμιλος δρομολογεί το άνοιγμα τριών νέων ΙΚΕΑ σε Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης και Ελληνικό, την επέκταση των καταστημάτων Holland & Barrett καθώς και τη δημιουργία νέων shop in shop της συγκεκριμένης αλυσίδας στα ΑΒ Βασιλόπουλος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και την ανάπτυξη των Intersport.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, οι επιδόσεις από τη λιανική του Ομίλου αντικατοπτρίζουν ένα σταθερό επιχειρηματικό μοντέλο που οδηγεί σε κερδοφόρα ανάπτυξη μέσω της λειτουργικής μόχλευσης και της λειτουργικής αποτελεσματικότητας.

Το δίκτυο ΙΚΕΑ

Οι πωλήσεις των καταστημάτων ΙΚΕΑ στην Ελλάδα, που αντιπροσωπεύουν το 57% των πωλήσεων της λιανικής οικιακού εξοπλισμού και επίπλων, αυξήθηκαν κατά 10% το 2023 σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι πωλήσεις των καταστημάτων ΙΚΕΑ από τις διεθνείς αγορές, αυξήθηκαν κατά 14,3% σε ετήσια βάση το 2023. Η αύξηση των πωλήσεων, μαζί με το βελτιωμένο περιθώριο μικτού κέρδους και την αποτελεσματική λειτουργική μόχλευση, οδήγησε σε σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας της λιανικής οικιακού εξοπλισμού και επίπλων κατά το 2023.

Η αλυσίδα Intersport

Στην κατηγορία των αθλητικών ειδών με τα Intersport η αύξηση των εσόδων κατά τη διάρκεια του 2023 οφείλεται κυρίως στην Ελλάδα, που αντιπροσωπεύει περίπου το 60% των συνολικών εσόδων Λιανικής Αθλητικών Ειδών και στην Βουλγαρία. Και οι δύο χώρες ξεπέρασαν τις επιδόσεις της αγοράς και η άνοδος πωλήσεων που εμφάνισαν κατά το 2023 ήταν από τις καλύτερες ανάμεσα στις χώρες του Intersport Group. Συνολικά, οι πωλήσεις υποστηρίχθηκαν από ανακαίνιση του δικτύου καταστημάτων στην Ελλάδα, βελτίωση της γκάμας προϊόντων και αποτελεσματική διαχείριση κατηγορίας.

Στον τομέα ευεξίας και υγείας η διοίκηση του Ομίλου είναι σίγουρη για τις αυξανόμενες προοπτικές του τομέα και προετοιμάζεται ώστε να επωφεληθεί από αυτή την εξέλιξη. Ως εκ τούτου, η Διοίκηση παραμένει προσηλωμένη στο σχέδιό της να αναπτύξει περαιτέρω το δίκτυο φυσικών και ηλεκτρονικών καταστημάτων της σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία τα επόμενα χρόνια.

H Trade Estates

Αναφορικά με την Trade Estate εντός του 2024 ετοιμάζεται placement για τη μείωση της συμμετοχής της Fourlis στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης εταιρείας real estate και την απο-ενοποίηση της Trade Estates από τον Όμιλο Fourlis, μια στρατηγική κίνηση που θα δημιουργήσει περαιτέρω αξία για τους μετόχους.

Τα σημαντικά ορόσημα του ομίλου που ολοκληρώθηκαν εντός του 2023 περιλαμβάνουν την επιτυχή δημόσια προσφορά με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Trade Estates και την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ ολοκληρώθηκε και η εξαγορά του SMART PARK, του μεγαλύτερου πάρκου λιανικής στην Ελλάδα. Επιπλέον, βελτιστοποιήθηκε το δίκτυο καταστημάτων IKEA και Intersport. Πραγματοποιήθηκε η επέκταση στον κλάδο υγείας και ευεξίας με 6 νέα καταστήματα Holland & Barrett και την πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου. Επίσης ενισχύθηκαν οι υπηρεσίες logistics και αξιοποιούνται οι δεξιότητες του Ομίλου προς τη δημιουργία νέων συνεργασιών. Καθιερώθηκε η νέα συνεργασία με την InterIKEA για τη δημιουργία ενός νέου διεθνούς Κέντρου Διανομής στην Ελλάδα, γεγονός που επιβεβαίωσε την τεχνογνωσία του Ομίλου στα logistics και υποστηρίζοντας περαιτέρω τη μελλοντική του κερδοφορία. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες (capex) της Λιανικής του Ομίλου κατά το 2023 διαμορφώθηκαν σε 17,6 εκατ. ευρώ, ενώ 120,8 εκατ. ευρώ διατέθηκαν σε επενδύσεις της Trade Estates, με την πλειοψηφία να αποδίδεται στην εξαγορά του Smart Park, του μεγαλύτερου πάρκου λιανικής στην Ελλάδα.

Η αύξηση των πωλήσεων υποστηρίζεται τόσο από τον κλάδο ειδών οικιακού εξοπλισμού και επίπλων (καταστήματα ΙΚΕΑ), όσο και από τον κλάδο αθλητικών ειδών (καταστήματα INTERSPORT) και αποδίδεται σε στρατηγικές πρωτοβουλίες και στις αυξητικές τάσεις της αγοράς. Ο Όμιλος συνεχίζει να δίνει έμφαση στον έλεγχο των λειτουργικών εξόδων και στη βελτιστοποίηση των λειτουργιών του. Η αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων επηρέασε θετικά τα λειτουργικά έξοδα, ενισχύοντας τη θετική επίδραση της λειτουργικής μόχλευσης στη συνολική του κερδοφορία.