Skip to main content

Ιουλία Χαϊδά (ΣΕΜΜΘ) στη «Ν»: Προτεραιότητα το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των λατομείων μαρμάρου

Πρωτοβουλίες του ΣΕΜΜΘ για επίλυση χρόνιων προβλημάτων του κλάδου και οι στόχοι του 2024 για ανάδειξη του ελληνικού μαρμάρου

© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Tο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των λατομείων μαρμάρου, η προώθηση του brand Ελληνικό Μάρμαρο, η εκπαίδευση και η κατάρτιση του προσωπικού του κλάδου, η ενίσχυση της κουλτούρας υγείας και ασφάλειας στην εργασία και ο συντονισμός δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης αποτελούν μερικά από τα πεδία δράσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας-Θράκης (ΣΕΜΜΘ).

Όπως τονίζει στη «Ν» η Ιουλία Χαϊδά, πρόεδρος του ΣΕΜΜΘ για δύο διετίες μέχρι σήμερα και σε διεκδίκηση 3ης θητείας στις εκλογές του Συνδέσμου στις 28 Μαρτίου, Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ικτίνος Ελλάς ΑΕ, «ο ΣΕΜΜΘ έχοντας ως όραμα την ανοδική πορεία του κλάδου τα τελευταία χρόνια έχει προάγει τη συναίνεση και τη συνεργασία. Έχει επιδείξει σημαντικό και συστηματικό έργο και βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής για την επίτευξη διαχρονικών στόχων που θα στηρίξουν σημαντικά τον κλάδο».

Όπως συμπληρώνει η κ. Χαϊδά «απαιτείται η βούληση της πολιτείας για να δοθεί προτεραιότητα προς την κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων του κλάδου. Για να υλοποιηθεί αυτό, χρειάζεται οι αρμόδιοι φορείς να βοηθήσουν στην εύρεση λύσεων για τα προβλήματα και τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις. Στο πλαίσιο της προώθησης νομοθετικών ρυθμίσεων πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις του ΣΕΜΜΘ τόσο με την παλιά όσο και με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας για την επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης που διαρκεί από 3-5 χρόνια λόγω της τεράστιας γραφειοκρατίας αλλά και επί των ρυθμιστικών θεμάτων που αφορούν στο νομοθετικό πλαίσιο. Σήμερα έχουμε κατακτήσει ένα μικρό μέρος αυτών αλλά πλέον είμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη της πλειοψηφίας των διαχρονικών αιτημάτων μας για το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των λατομείων. Έχουμε ετοιμάσει νέες νομοθετικές ρυθμίσεις σε συνεργασία με εξειδικευμένο νομικό γραφείο για να υποβληθούν στο Υπουργείο έχοντας την αρχική θετική άποψη της ηγεσίας του».

Σύμφωνα με την κ. Χαϊδά, «σημαντικός στόχος της συνεχούς και συνεπούς προσπάθειας των τελευταίων ετών αποτελεί η συμπερίληψη του Ελληνικού Μαρμάρου στον κατάλογο εθνικών προϊόντων της χώρας, μέσα και από τη δημιουργία προτύπου απόδοσης Ελληνικού Σήματος, πέρα από το brand Greek Marble. Σε πρόσφατη συνάντηση με την ηγεσία της Enterprise Greece συμφωνήσαμε και την διοργάνωση στοχευμένων επιχειρηματικών αποστολών και εκδηλώσεων με αρχιτέκτονες του εξωτερικού όπως και τη διεξαγωγή συναντήσεων Β2Β στο εξωτερικό συνεχίζοντας απρόσκοπτα την άριστη συνεργασία μας για την επόμενη τριετία.

Τον Ιούνιο του 2024 θα πραγματοποιηθεί στη Δράμα εκδήλωση με θέμα το Ελληνικό Μάρμαρο σε συνδιοργάνωση με τον ΣΜΕ στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων Συνεισφοράς στη Βιώσιμη Αξιοποίηση Των Ορυκτών Πόρων. Κατόπιν το καλοκαίρι του 2025 θα γίνει στην Δράμα και για πρώτη φορά στην Ελλάδα διεθνές γεωλογικό συνέδριο που διοργανώνεται από την ΕΑΓΜΕ και τον Σύνδεσμο Μαρμάρου Μακεδονίας Θράκης – ΣΕΜΜΘ. Αξίζει να σημειωθεί πως τη διοργάνωση του Global Stone Congress 2025 διεκδίκησε και η Ιταλία, αλλά η ελληνική αίτηση διακρίθηκε από την επιτροπή αξιολόγησης. Επίσης θεωρούμε πολύ σημαντικό και ήδη βρισκόμαστε στην ανεύρεση του εργαστηρίου που θα διεξάγει μελέτη ανάλυσης του κύκλου ζωής (LCA) του ελληνικού μαρμάρου ώστε να αξιολογηθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του προϊόντος. Mε τον τρόπο αυτό το ελληνικό μάρμαρο μπορεί να γίνει ακόμα περισσότερο ανταγωνιστικό χρησιμοποιώντας την Περιβαλλοντική Δήλωση Προϊόντος.

Να σημειωθεί ότι στα τέλη του 2022 καταφέραμε να ξεκινήσουμε ένα σημαντικό κεφάλαιο που άνοιξε νέους ορίζοντες και προοπτικές για το περίφημο Ελληνικό Μάρμαρο. Ο κλάδος μας επιλέχτηκε ανάμεσα σε άλλους για την υποστήριξη του από την ελληνική πολιτεία, το Υπουργείο Εξωτερικών και συγκεκριμένα από την Enterprise Greece. Έχουμε πραγματοποιήσει αρκετές δράσεις, έκτος από τη δημιουργία branding, συμμετοχή σε εκθέσεις σε όλο τον κόσμο, DUBAI ( Η.Α.Ε.), XIAMEN (ΚΙΝΑ), VERONA (ΙΤΑΛΙΑ) , LAS VEGAS (Η.Π.Α) με ξεχωριστό περίπτερο του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΑΡΜΑΡΟΥ και με διαφημιστική προβολή του GREEK MARBLE στους χώρος των εκθέσεων. Επιπροσθέτως καταφέραμε να εντάξουμε νέες εκθέσεις (ΗΠΑ και ΚΙΝΑ) στη χρηματοδότηση της συμμετοχής των επιχειρήσεων μας από την Enterprise Greece».

Η ελληνική βιομηχανία μαρμάρου αποτελεί ουσιαστικό πυλώνα ανάπτυξης της χώρας και παρά το ευμετάβλητο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, αποδεικνύει ότι μπορεί σταθεί επάξια και να κινητοποιήσει επενδύσεις. 670 εταιρείες δραστηριοποιούνται στον κλάδο, απασχολεί άμεσα 6.500 εργαζόμενους ενώ η συνολική συμμετοχή στην απασχόληση ανέρχεται σε 18.000 εργαζόμενους. Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη αποτελεί την πλέον σημαντική περιοχή ανάπτυξης και επιχειρηματικής κινητικότητας του κλάδου. Στην ευρύτερη αυτή περιοχή εξορύσσεται το 72% της συνολικής ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής μαρμάρου. Στο δυναμικό του ΣΕΜΜΘ περιλαμβάνονται 80 επιχειρήσεις μικρές, μεσαίες, αλλά και οι μεγαλύτερες του κλάδου, που έχουν πραγματοποιήσει επενδύσεις και συγκαταλέγονται μεταξύ των σημαντικότερων της Ευρώπης. Οι επιχειρήσεις αυτές δραστηριοποιούνται συνήθως σε έναν ή περισσότερους από τους τομείς όπως λατομική δραστηριότητα, κοπή ή κατεργασία μαρμάρου, κατασκευή

καλλιτεχνημάτων, εμπόριο όγκων και προϊόντων μαρμάρου, τοποθέτηση & εφαρμογές μαρμάρου. Σύμφωνα με την κ. Χαϊδά, «Ένα από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου μας είναι η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού για αυτό και έχουμε κάνει ενέργειες σε επικοινωνία με στελέχη της Δ.ΥΠ.Α για ίδρυση επαγγελματικής σχολής στη Δράμα με ειδικότητες που χρειαζόμαστε έτσι ώστε να καλύψουμε τα κενά με καταρτισμένο προσωπικό. Η βιομηχανία μας είναι καθαρά εξωστρεφής και εξάγει το 76% της παραγωγής μαρμάρου σε περισσότερες από 100 χώρες, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην 5η θέση στις παγκόσμιες εξαγωγές μαρμάρων και στη 2η θέση στην Ε.Ε.».

Στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ο ΣΕΜΜΘ πέραν των χορηγιών σε σχολεία, στους Δήμους, στις κοινότητες όσο και σε οικογένειες που έχουν ανάγκη έχει συγκροτήσει ομάδες εργασίας όπως για παράδειγμα την ομάδα εργασίας της περιοχής του Βώλακα και αντίστοιχα της Θάσου με στόχο την επίλυση των προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας αλλά και της επιχειρηματικότητας. Επιπροσθέτως στα πλαίσια των δράσεων για την ενίσχυση της υγιεινής και της ασφάλειας στα λατομεία και τα εργοστάσια μαρμάρου διοργάνωσε ημερίδες σε συνεργασία με την Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας ΑΜΘ έτσι ώστε μέσα από την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας, με την συμμετοχή Τεχνικών Ασφαλείας και Στελεχών των εταιρειών μελών του Συνδέσμου και την παρέμβαση των αρμοδίων υπηρεσιών να προωθηθούν ενιαίες δράσεις και πρακτικέ