Skip to main content

ELVIAL: Νέες επενδύσεις 16 εκατ. ευρώ και “άνοιγμα” των αγορών των ΗΠΑ και Καναδά

Χάρη στο επενδυτικό πρόγραμμα των 28 εκατ. ευρώ που άρχισε το 2021, η δυναμικότητα της εταιρείας ανέρχεται πλέον σε 32.000 τόνους.

121 εκατ. ο τζίρος το 2023 - Εκτίμηση για 135-140 εκατ. το 2024

© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Νέο και μάλιστα διπλό επενδυτικό πρόγραμμα, συνολικού ύψους 16 εκατ. ευρώ, έχει στα σκαριά η βιομηχανία αλουμινίου ELVIAL για την επόμενη τετραετία. Από φέτος, επίσης, η εταιρία που είναι ήδη εξαγωγική κατά 75% «ανοίγει» και τις αγορές της Βόρειας Αμερικής (ΗΠΑ και Καναδά) με προοπτική-στόχο αυτές να της δίνουν το 10% του τζίρου της εντός τριετίας, ενώ επίσης προσβλέπει για τη φετινή χρήση σε άνοδο εργασιών.

Όπως γνωστοποίησαν σχετικά στο πλαίσιο επίσκεψης δημοσιογράφων στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Κιλκίς η πρόεδρος της εταιρείας, Τάνια Τζήκα, και η διευθύνουσα σύμβουλος, Ασημίνα Τζήκα, τα νέα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας αρθρώνονται σε δύο πυλώνες:

-Ο πρώτος αφορά τον Ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας στις υπηρεσίες της αλλά και smart εξοπλισμό με στόχο την εξέλιξη της παραγωγικής της μονάδας σε smart factory, με budget 8 εκατ. ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης σε τρία-τέσσερα χρόνια.

-Άλλα 8 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη δημιουργία δυο νέων Experience Centers της Elvial στη Θεσσαλονίκη και το Βελιγράδι (σ.σ. από 4 εκατ. ευρώ έκαστο) στο πρότυπο του αντίστοιχου Κέντρου που έχει θέσει σε λειτουργία στην Αττική από το 2022. Για το Κέντρο της Θεσσαλονίκης ήδη έχει αρχίσει η έρευνα για κατάλληλο ακίνητο στη δυτική Θεσσαλονίκη και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός διετίας και το Κέντρο του Βελιγραδίου θα ξεκινήσει στις αρχές του 2025 με προοπτική ολοκλήρωσης μετά από 1,5 έτος.

Στις βασικές προτεραιότητες της εταιρείας για το 2024 περιλαμβάνεται επίσης το “άνοιγμα” των αγορών της Βόρειας Αμερικής – τόσο των ΗΠΑ όσο και του Καναδά – μέσω συνεργασιών με ευρωπαίους κατασκευαστές κουφωμάτων αλουμινίου, για το οποίο η εταιρεία ήδη βρίσκεται σε σχετικές επαφές και έχει αρχίσει να λαμβάνει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις.

Παράλληλα θα δοθεί έμφαση φέτος στην αύξηση των πωλήσεών της και στην εγχώρια αγορά που κινείται ανοδικά και αναμένεται για φέτος το ποσοστό 75% των εξαγωγών του 2023 να διαμορφωθεί σε 70%.

Άνοδος εργασιών

Για το 2024 η Elvial προσβλέπει σε άνοδο των εργασιών της στο επίπεδο των 135-140 εκατ. ευρώ, έναντι 121 εκατ. του 2023, ενώ τα λειτουργικά κέρδη του 2023 (EBITDA) εκτιμάται ότι διαμορφώθηκαν στο επίπεδο των 19 εκατ. ευρώ και τα προ φόρων κέρδη σε 9,6 εκατ. ευρώ.

Ερωτηθείσα αν υπάρχει ενδιαφέρον της εταιρείας να μπει στο Χρηματιστήριο ή για στρατηγικό επενδυτή η κα.Ασημίνα Τζήκα τόνισε ότι η οικογένεια Τζήκα είναι στενά συναισθηματικά δεμένη με την εταιρεία και ότι στόχος είναι να αντέξει στον χρόνο η εταιρεία. Αν αυτό θα γίνει αυστηρά υπό οικογενειακό χαρακτήρα ή αν πρέπει να συνεργαστεί με κάτι που θα δώσει μεγάλη ώθηση (boost) στην εταιρεία, όπως πρόσθεσε η ίδια, δεν είναι σε θέση να το γνωρίζει και την όποια συνεργασία – αν υπάρξει – θα την έβλεπε μόνο με το ενδεχόμενο των συνεργειών που θα βοηθούσαν στο μεγάλωμα της εταιρείας. Σε ερώτηση, δε, για το αν βλέπει  να υπάρχουν περιθώρια πρόσθετης συγκέντρωσης στον κλάδο απάντησε αρνητικά, τονίζοντας περαιτέρω ότι «δεν μας ενδιαφέρει η ενοποίηση με κάποια άλλη εταιρεία. Έχουμε μοναδικά χαρακτηριστικά, οι άλλοι δεν έχουν τη δική μας τεχνολογία». Πρόσθεσε, πάντως, πως με το εξωτερικό υπάρχει περιθώριο με στόχο την παραγωγική εξάπλωση της εταιρείας αλλά και μόνο σε περίπτωση που καλύψει πρώτα η Elvial τη δική της δυναμικότητα.

Σημειωτέον ότι χάρη στο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα των 28 εκατ. ευρώ που άρχισε το 2021 και ολοκληρώθηκε το 2023 η δυναμικότητα της εταιρείας ανέρχεται πλέον σε 32.000 τόνους, με προβλεπόμενη κάλυψη 25.000 τόνων φέτος, κατά συνέπεια η εταιρεία έχει σημαντικά ακόμη περιθώρια ανάπτυξης των εργασιών της.