Skip to main content

Νάτσης: Ο Έλληνας εκατομμυριούχος του Λονδίνου και οι βίλες στο Ελληνικό

Orilina Properties

Επί προσωπικού: Ο Τρύφωνας Νάτσης ελέγχει το 50,6% της Orilina, ενώ διαθέτει έμμεσο ποσοστό μετοχών και στη Lamda.

Μόλις πέντε χρόνια χρειάστηκαν για τον Τρύφωνα Νάτση, τον Έλληνα εκατομμυριούχο του Λονδίνου, προκειμένου να «χτίσει» το δικό του… βασίλειο στον κλάδο του ελληνικού real – estate.

Και όλα ξεκίνησαν, όταν ο Θεσσαλονικιός επιχειρηματίας, μετά την αποφοίτηση από το Αριστοτέλειο στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, πήρε τις βαλίτσες του και μετακόμισε στη βρετανική πρωτεύουσα, όπου έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα και γνώρισε ορισμένους από τους μετέπειτα συνεργάτες του.

Fast forward 2,5 δεκαετίες αργότερα: Το 2018 ο κ. Νάτσης κατεβαίνει στην Αθήνα και ιδρύει την Orilina Properties, η οποία μόλις τον Δεκέμβριο του 2023 περνά το κατώφλι του Χρηματιστηρίου.

Τρύφωνας Νάτσης

Σήμερα, η χρηματιστηριακή αξία της εισηγμένης ανέρχεται στα 125 εκατ. ευρώ και αποτελεί μία από τις βασικές εταιρείες του εγχώριου κλάδου.

Το «μπαμ» στο Ελληνικό

Το χαρτοφυλάκιο της Orilina αποτιμάται στα 144 εκατ. ευρώ, διαθέτοντας 16 ιδιόκτητα ακίνητα, μικτής επιφάνειας 70.134 τετραγωνικών μέτρων.

Ωστόσο, το μεγάλο «μπαμ» αναμένεται να γίνει στο Ελληνικό, όπου έχει λάβει οικοδομική άδεια για 20 πολυτελείς μεζονέτες με πισίνα και κήπο.

Η επένδυση εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 80 εκατ. ευρώ, ενώ μην ξεχνάμε και την άδεια για τη δημιουργία Private Club δίπλα στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά.

Εκ των ιδρυτών του Brevan

Μπορεί ο fund manager να έγινε γνωστός στην Ελλάδα μόλις τα τελευταία χρόνια, ωστόσο στο εξωτερικό έχει «χτίσει» ένα ισχυρό όνομα. Άλλωστε, ο ίδιος συγκαταλέγεται στους ιδρυτές του διάσημου hedge fund «Brevan Howard», το οποίο ειδικεύεται στα ψηφιακά assets. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο της εταιρείας ξεπερνά τα 20 δισ. δολάρια.

Πέραν της μεγάλης περιουσίας που απέκτησε, ο κ. Νάτσης δημιούργησε στο Λονδίνο και ένα ευρύ δίκτυο επαφών, το οποίο αξιοποίησε κατάλληλα την πρόσφατη εισαγωγή της Orilina στο Χρηματιστήριο.

Έτσι, σήμερα στο μετοχολόγιο της εισηγμένης ξεχωρίζουν ονόματα, όπως η ελβετική τράπεζα Pictet και ο Stuart Roden της Lansdowne Partner, με μερίδιο μετοχών 10,8% και 7,2% αντίστοιχα.

H επένδυση στη Lamda

Παράλληλα με την Orilina, η οποία αποτελεί ένα εξ ολοκλήρου προσωπικό εγχείρημα, ο κ. Νάτσης κατάφερε το 2020 να πείσει τους συνεργάτες του στο «Brevan Howard» να επενδύσουν και οι ίδιοι στην Ελλάδα, μέσω της απόκτησης του 6,3% στη Lamda Development.

Μέχρι πρότινος δε, το βρετανικό hegde fund είχε στην κατοχή του και ένα ποσοστό μειοψηφίας στην Πετρόπουλος ΑΕΒΕ, το οποίο πλέον έχει κατέλθει του ορίου του 5%.

Το σκούπισμα της προσφοράς

Σήμερα, ο κ. Νάτσης, μαζί με τη σύζυγό του, Δέσποινα Παντοπούλου, ελέγχουν το 50,6% του μετοχικού κεφαλαίου της Orilina, η οποία από την ημέρα εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο έχει απολέσει περίπου το 5% της αξίας της, λόγω και του ευρύτερου discount στο κλάδο.

Κάπως έτσι, τις τελευταίες ημέρες του Φεβρουαρίου, το ζεύγος προχώρησε σε «σκούπισμα» της προσφοράς, αποκτώντας επιπλέον 6.754 μετοχές της εταιρείας.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)