Skip to main content

Κουφώματα – προϊόντα διέλασης αλουμινίου: Ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαινίσεις δίνουν ώθηση στην αγορά

Καλή συγκυρία για τον κλάδο των κουφωμάτων στο σύνολο της ευρωπαϊκής αγοράς, πολύ μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης της ελληνικής αγοράς

Η ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων, οι ανακαινίσεις και η αντικατάσταση συνολικά των πεπαλαιωμένων αρχιτεκτονικών υλικών στα οποία περιλαμβάνονται και τα κουφώματα αλουμινίου (προϊόντα διέλασης αλουμινίου) αποτελούν εφαλτήριο ανάπτυξης για τους κατασκευαστές του κλάδου.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη με θέμα «Ευρωπαϊκή Αγορά Κουφωμάτων – Τάσεις & Προοπτικές», που εκπόνησε η ΠΟΒΑΣ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αλουμινοσιδηροκατασκευαστών) σε συνεργασία με τον Δρ Στέλιο Λαμπρακόπουλο, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια εξαγωγών των προϊόντων του κλάδου στην Ευρώπη, αλλά και επέκτασης της δραστηριότητάς του στην ελληνική αγορά. Όπως συνοπτικά τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΒΑΣ, Θεόφιλος Παγιάτης, «διανύουμε μία καλή συγκυρία για τον κλάδο των κουφωμάτων, όπως δείχνουν τα στοιχεία σχετικής έρευνας για το σύνολο της ευρωπαϊκής αγοράς που δείχνει ότι τα περιθώρια ανάπτυξης της ελληνικής αγοράς είναι πολύ μεγάλα».

Μιλώντας στη «Ν», ο Δρ Στέλιος Λαμπρακόπουλος τόνισε πως στόχος της μελέτης είναι να παρουσιάσει μία εκτίμηση του όγκου της αγοράς των κουφωμάτων, τα μερίδια που καταλαμβάνουν τα διάφορα υλικά κατασκευής αρχιτεκτονικού προφίλ (αλουμίνιο, ξύλο, PVC, αλουμίνιο/ξύλο), τις ιδιαιτερότητες των διάφορων αγορών, καθώς και του δείκτη δραστηριότητας για την κάθε μία χώρα, που είναι ο αριθμός κουφωμάτων που πωλούνται και εγκαθίστανται (όγκος αγοράς) προς το απόθεμα κουφωμάτων που υπάρχει στη συγκεκριμένη χώρα.

Σε όλες τις χώρες με μικρό δείκτη δραστηριότητας υπάρχουν σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης της αγοράς. Ο συγκεκριμένος δείκτης ανέρχεται στο 0,67 για τη χώρα μας, από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη, γεγονός που επιβεβαιώνει τα περιθώρια ανάπτυξης πωλήσεων των προϊόντων κατασκευαστών αλουμινίου, λόγω αυξανόμενης εσωτερικής ζήτησης, λόγω της παλαιότητας του κτιριακού αποθέματος και παρά την εκπόνηση των προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας, τα οποία συνεχίζονται. Αντίστοιχα σε χαμηλά επίπεδα κινείται ο συγκεκριμένος δείκτης και σε άλλες χώρες όπως Βουλγαρία, Πορτογαλία, Ισπανία. Σε αυτό πλαίσιο αναφορικά με τις εξαγωγές του κλάδου ο κ. Λαμπρακόπουλος επισημαίνει πως τα ελληνικά κουφώματα αλουμινίου έχουν ζήτηση ειδικά στην Ευρώπη, διαθέτουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα λόγω υψηλής ποιότητας και προσιτής τιμής.

Τα τελευταία χρόνια υπήρχαν σημαντικοί αριθμοί αύξησης των κουφωμάτων που πωλήθηκαν και εγκαταστάθηκαν στην αγορά Ε.Ε. Σε αυτό έχουν συντελέσει τα διάφορα επιδοτούμενα προγράμματα ανακαίνισης του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας. Για το 2023 η τάση είναι σταθερή στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., οπότε και το σύνολο της αγοράς αναμένεται ότι κινήθηκε στα επίπεδα του 2022. Η αγορά των χωρών της ΕΕ 28 (συμπεριλαμβάνεται και το Ηνωμένο Βασίλειο καθαρά για στατιστικούς λόγους) το 2022 έκλεισε με άνοδο 2,8%, κάτι που σημαίνει 84,2 εκατ. κουφώματα, ενώ η αγορά των χωρών Νορβηγίας, Ελβετίας και Τουρκίας έκλεισε με άνοδο 1.9% στα 25,7 εκατ. κουφώματα.

Για το 2022 δεν υπάρχουν στοιχεία για την Ρωσία και τη Ουκρανία, ούτε μπορεί να γίνει κάποια εκτίμηση.

Τα κουφώματα που πωλήθηκαν το 2021 συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Ουκρανίας ανήλθαν σε 137,3 εκατ. μονάδες.

Όσον αφορά το υλικό των αρχιτεκτονικών προφίλ που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των κουφωμάτων, περιλαμβάνονται το αλουμίνιο, το PVC, το ξύλο και το αλουμίνιο / ξύλο. Στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου έχει ένα προβάδισμα το αλουμίνιο ως υλικό κατασκευής προφίλ, στις κεντρικές ευρωπαϊκές χώρες το PVC υπερτερεί έναντι των άλλων υλικών, ενώ στις βόρειες χώρες το προβάδισμα λαμβάνει το ξύλο και ο συνδυασμός αλουμινίου/ξύλου.

Δεύτερος κύκλος προγράμματος «Εξοικονομώ»

Στο μεταξύ, υπεγράφη πρόσφατα από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Παπαθανάση, η απόφαση προκήρυξης για τον δεύτερο κύκλο του «Εξοικονομώ 2023». Το πρόγραμμα ανοίγει για υποβολή αιτήσεων από τις 7.2.2024 έως τις 29.3.2024, με προϋπολογισμό 110 εκατ. ευρώ, που κατευθύνονται, αποκλειστικά, σε ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά.

Ειδικότερα, όσον αφορά στους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής στον β΄ κύκλο, δυνητικοί δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο δικαίωμα (πλήρη κυριότητα, επικαρπία, ψιλή κυριότητα) σε επιλέξιμη κατοικία, δηλαδή μονοκατοικία ή διαμέρισμα που υφίσταται νόμιμα, χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, η οποία δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα και έχει καταταγεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Α΄ Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.

Για κάθε δυνητικό ωφελούμενο, το ατομικό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ και το οικογενειακό τις 10.000 ευρώ. Το μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης, διαμορφώνεται σε 75% στην περίπτωση της ιδιοκατοίκησης από τον αιτούντα και σε 65% στην περίπτωση δωρεάν παραχώρησης σε έτερο πρόσωπο ή ενοικίασης, αντιστοίχως.

Στο πλαίσιο του προγράμματος είναι επιλέξιμες παρεμβάσεις που αφορούν στις εξής 5 βασικές κατηγορίες δαπανών: Αντικατάσταση κουφωμάτων, τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης, αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης, σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smart home).

Προσεχώς αναμένεται να ανακοινωθούν οι αρχικοί πίνακες κατάταξης για τους αιτούντες από τον πρώτο κύκλο του «Εξοικονομώ 2023», οι οποίοι θα περιλαμβάνουν, ως καταρχήν επιλέξιμες, το σύνολο των 31.549 υποβληθεισών αιτήσεων, συνολικού προϋπολογισμού 422,1 εκατ. ευρώ.

Το «Εξοικονομώ 2023» επιδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη βελτίωση της ενεργειακής κλάσης των νοικοκυριών, από την εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας πάνω από 30% για κάθε δικαιούχο/κτίριο κατοικίας, μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες.