Skip to main content

Εργασία: Πόσοι Έλληνες θα παραιτούνταν, αν έπρεπε να γυρίσουν στο γραφείο

Η προσωπική ζωή το ίδιο σημαντική με τον μισθό, σύμφωνα με την έρευνα Workmonitor της Randstad

Η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής κατατάσσεται πλέον πολύ ψηλά στις προτεραιότητες  των νέων εργαζομένων, το ίδιο όσο και ο μισθός, σύμφωνα με την έρευνα Workmonitor της Randstad για το 2024.

Σύγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα που αποτυπώνει τις απόψεις των εργαζομένων στην Ελλάδα, όταν οι άνθρωποι σκέφτονται το επόμενο βήμα στην καριέρα τους, η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής (55%) κατατάσσεται αμέσως μετά από την υψηλότερη αμοιβή (56%) στη λίστα με τις προτεραιότητές τους.

Η πλειοψηφία (62%) θεωρεί την προσωπική ζωή πιο σημαντική από την επαγγελματική.

Στο πλαίσιο αυτό, σημαντικά είναι τα ευρήματα που αφορούν την σχέση εργαζομένων με την ευελιξία στην δουλειά.

την έρευνα Workmonitor της Randstad, που αποτυπώνει τις απόψεις των εργαζομένων στην Ελλάδα

Το 25% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι οι εργοδότες τους επιθυμούν να εργάζονται περισσότερες μέρες στο γραφείο, απ’ όσο πριν έξι μήνες, ενώ το 43% δεν νιώθει καμία πίεση για κάποια τέτοια αλλαγή.

Όταν ερωτήθηκαν πόσοι πιστεύουν ότι οι εργοδότες τους έχουν επιβάλει την επιστροφή στο γραφείο, το 31% δήλωσε ότι ο εργοδότης τους έχει γίνει πιο αυστηρός σχετικά με αυτό.

Παρά την ανησυχία, ότι θα χάσουν την εργασία τους – αυτό εκφράστηκε από το 46% συγκριτικά με το 51% του προηγούμενου έτους – η ευελιξία εξακολουθεί να  διαμορφώνει τις προτεραιότητες των εργαζομένων.

Δεν υπήρξε μεταβολή στο γεγονός ότι η προσωπική ζωή υπερτερεί της επαγγελματικής (62%), ενώ ένα σημαντικό ποσοστό δήλωσε ότι θα παραιτούνταν από μια θέση αν το εμπόδιζε να απολαύσει τη ζωή του (46%).

Αν και τα ποσοστά παρουσιάζουν μια ελαφριά μείωση σε σχέση με το 2023, οι ερωτηθέντες αναφέρουν ότι δεν θα δέχονταν μία θέση αν αυτή δεν προσέφερε ευελιξία στην τοποθεσία (26%) ή στο ωράριο (32%).

Η εργασία από το σπίτι δεν είναι διαπραγματεύσιμη για 3 στους 10 εργαζόμενους.

Ομοίως, το 29% θα σκεφτόταν να παραιτηθεί αν του ζητούσαν να εργαστεί περισσότερες μέρες από το γραφείο.

Οι εργαζόμενοι ενδιαφέρονται για τη διατήρηση της ισορροπίας προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, με περισσότερους από τους μισούς να δηλώνουν ότι δεν θα δέχονταν μια θέση αν αυτή επηρεαζόταν αρνητικά (55%), ποσοστό σχεδόν ίδιο με αυτό που δήλωσε ότι δεν θα δεχόταν μια θέση αν αυτή δεν προσέφερε σημαντικά υψηλότερη αμοιβή (56%).

Η ευελιξία στο ωράριο και την τοποθεσία της εργασίας είναι πιο σημαντικά για την γενιά Ζ (1997-2005) με το 36% να προτιμά την ευέλικτη τοποθεσία και το 47% το ευέλικτο ωράριο όταν αναζητούν εργασία.

Επίσης ένα σημαντικό ποσοστό των Millennials (35%) θεωρεί την τηλεργασία ως αδιαπραγμάτευτη παροχή.

Από την άλλη μεριά, λιγότερο από το ένα τέταρτο της γενιάς Χ (1965-1980) δήλωσε ότι θα απέρριπτε μια θέση εργασίας που δεν προσφέρει ευελιξία στην τοποθεσία (22%), ενώ ένα μεγαλύτερο ποσοστό δήλωσε το ίδιο για το ωράριο της εργασίας (26%).

Η έρευνα για το 2024 διεξήχθη από τις 23 Οκτωβρίου έως τις 11 Νοεμβρίου 2023, σε 753 εργαζόμενους στην Ελλάδα.