Skip to main content

Eurobank: Έμφαση στις δραστηριότητες του εξωτερικού

Παρουσιάστηκε και το νέο κτίριο διοίκησης της τράπεζας

Ιδιαίτερη έμφαση θα δώσει η Eurobank σε ό,τι αφορά τον προσανατολισμό της στο εξωτερικό καθώς προωθεί  την δημιουργία  αντιπροσωπειών στη Σαουδική Αραβία, στο Ντουμπάι, στο Αμπου Ντάμπι , στο Ισραήλ  και την Αίγυπτο.

Με κάποιες από τις χώρες αυτές οι συζητήσεις είναι ήδη προχωρημένες ενώ τον Ιούνιο ήδη θα ξεκινήσει η λειτουργία ενός τέτοιου γραφείου στην Ινδία. Η διοίκηση εξυπηρετώντας τους παραπάνω σχεδιασμούς θα ταξιδέψει στην περιοχή στο διάστημα 4 έως 8 Φεβρουαρίου.

Εν τω μεταξύ τέλος Φεβρουαρίου η τράπεζα αναμένει τις πρώτες εγκρίσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο την οποία και προτίθεται να συγχωνεύσει με τον Όμιλο. Δύο μήνες μετά αναμένεται να λάβει τις εγκρίσεις από τους θεσμούς (ΕΚΤ κλπ) και στη συνέχεια να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση.

Από αυτήν την δημόσια πρόταση θεωρεί πως minimum θα καταφέρει να αντλήσει ένα 60% έως 65% ενώ οι μέτοχοι μειοψηφίας εκτιμάται πως δεν θα μπλοκάρουν τη συγχώνευση και πως θα θελήσουν να αποχτήσουν την υπεραξία που θα προκύψει από αυτήν. Η συγχώνευση θα απαιτήσει και αυτή με τη σειρά της περίπου ένα δίμηνο.

Η Ελληνική Τράπεζα διαθέτει 15,2 δις. ευρώ καταθέσεις και 7,5 δις. ευρώ δάνεια. Αξίζει δε να σημειωθεί πως 400 εκατ. ευρώ είναι τα κέρδη που προσδοκούν το 2023 οι ελληνικές τράπεζες από την δραστηριότητά τους στο εξωτερικό όταν μόνον 400 εκατ. ευρώ είναι τα κέρδη της Ελληνικής Τράπεζας.

Το νέο κτίριο της Eurobank- Μια μεγάλη πράσινη επένδυση

Η τράπεζα παρουσίασε χθες το νέο της κτίριο διοίκησης. Το κτίριο αυτό βρίσκεται  στη συμβολή των οδών Ομήρου 2 και Σταδίου 12, απέναντι από την Παλαιά Βουλή, αποτελεί μέρος της επιχειρηματικής ιστορίας του κέντρου. Eκεί στεγάζονταν κάποτε τα κεντρικά γραφεία της Φοίνιξ Ασφαλιστική – εταιρεία που ιδρύθηκε το 1928.

Το αυτοτελές πολυώροφο κτίριο των 4.500 τ.μ. σε οικόπεδο 430 τ.μ. απέκτησε η Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ τον Ιούνιο του 2018. Το επενδυτικό πλάνο της Grivalia (η οποία απορροφήθηκε από τον όμιλο Eurobank το 2019) περιελάμβανε τη ριζική ανακατασκευή του κτιρίου και την ενεργειακή του αναβάθμιση, με σημείο αναφοράς την αισθητική αναβάθμιση των όψεων.

Στόχος ήταν να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο κτίριο υψηλών προδιαγραφών με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα βιωσιμότητας.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλο της τράπεζας κ. Σταύρος Ιωάννου η  Eurobank επιδιώκει να είναι δημιουργικά παρούσα στη δημόσια ζωή. Στο πλαίσιο αυτό, συμβάλλει αποφασιστικά στην αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και επενδύει στην ενίσχυση του ρόλου της περιοχής ως πόλο έλξης, εντός του οποίου εκσυγχρονίζονται και αξιοποιούνται εμβληματικά κτίρια ώστε να δημιουργηθούν νέοι, πράσινοι, επαγγελματικοί χώροι που στεγάζουν επιχειρηματική δραστηριότητα για κομβικούς κλάδους της οικονομίας.

Ας σημειωθεί  πως η τράπεζα έχει υπεραξίες από τα ακίνητά της ύψους 800 εκατ. ευρώ.