Skip to main content

Στα 400 εκατ. οι επενδύσεις της Dimand στη Θεσσαλονίκη

Με ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στο «Hub 26» η Παρευξείνια Τράπεζα

Στα 400 εκατ. ευρώ ανέρχεται το επενδυτικό budget της Dimand για τη Θεσσαλονίκη μέχρι τα τέλη του 2026 και η εταιρεία ήδη εξετάζει την περιοχή για πρόσθετες νέες επενδύσεις.

Τα παραπάνω γνωστοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Ανδριόπουλος, κατά τη χθεσινή υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Dimand και της Παρευξείνιας Τράπεζας (Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου – ΤΕΑΕΠ) για τη μετεγκατάσταση της Τράπεζας στο υπό κατασκευή βιοκλιματικό συγκρότημα “Hub 26” της Dimand στην περιοχή της δυτικής εισόδου της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το πέμπτο κτίριο του «Hub 26», του οποίου η κατασκευή θα αρχίσει άμεσα, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα κτίρια, εμβαδού 16.000- 17.000 τ.μ., θα παραδοθούν σε πολυεθνικές μεταξύ του Ιουνίου και του Σεπτεμβρίου της φετινής χρονιάς.

Το κτίριο «ΦΙΞ»

Επίσης στα τέλη του 2024 θα ξεκινήσει, σύμφωνα πάντοτε με τον CEO της Dimand, η ανάπλαση του εμβληματικού διατηρητέου βιομηχανικού συγκροτήματος του «ΦΙΞ» επίσης στη δυτική είσοδο της πόλης, ενώ έχει αρχίσει η κατεδάφιση κτιρίων και η εξυγίανση του εδάφους στο βιομηχανικό ακίνητο της Βαλκάν Εξπόρτ στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου, όπου όπως τονίστηκε βρέθηκαν και απομακρύνθηκαν πολλοί τόνοι αμιάντου. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η αξιοποίηση των περίπου 40 ακινήτων στη Θεσσαλονίκη από τα συνολικά 573 ακίνητα που περιλαμβάνονται στο Skyline Project που θα υλοποιήσει η Dimand σε συνεργασία με την Alpha Services & Holdings και την Premia Properties αλλά η εταιρεία παράλληλα ήδη διερευνά τη δυνατότητα για νέες επενδύσεις στην πόλη.

«Το γεγονός ότι επενδύουμε 400 εκατ. ευρώ στα επόμενα χρόνια είναι πολύ σημαντικό και ελπίζουμε ότι θα γίνει αφορμή ώστε και άλλες εταιρείες να δουν τη Θεσσαλονίκη ως επενδυτικό προορισμό» πρόσθεσε ο κ.Ανδριόπουλος. Κατά τον ίδιο, επίσης, η η υπ΄αριθμόν προτεραιότητα για την πόλη θα πρέπει να είναι η υλοποίηση των επενδύσεων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ,  ακολουθούμενη από την ανάπλαση του εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου της ΔΕΘ με «το όποιο master plan», ενώ έμφαση πρέπει να δοθεί επίσης στο παραλιακό της μέτωπο, το οποίο όπως υπογράμμισε αποτελεί μοναδικό πλεονέκτημα.

Παράλληλα ανέφερε ότι η Dimand με χαρά θα συνεργαζόταν σε projects με την Παρευξείνια Τράπεζα, ενώ επίσης διευκρίνισε ότι η Dimand δεν ενδιαφέρεται για την ανάπλαση της ΔΕΘ παρά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα περιλαμβάνει κάποιο στοιχείο development, όπως επίσης δεν ενδιαφέρεται ούτε για το Μουσείο Ολοκαυτώματος, καθώς είναι εταιρεία αναπτύξεων και όχι κατασκευαστική.

ΤΕΑΕΠ: Ρεκόρ κερδοφορίας

Από την ίδρυσή της το 1999 μέχρι σήμερα η ΤΕΑΕΠ, όπως τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρός της, Δρ. Σερχάτ Κοκσάλ, έχει χρηματοδοτήσει περισσότερα από 430 πρότζεκτ στα κράτη- μέλη της, μέσω δανειοδοτήσεων συνολικού ύψους 7,352 δισ. ευρώ. Η ΤΕΑΕΠ, κατά τον ίδιο, θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και τα επόμενα χρόνια, ενώ το 2023 εκτιμάται ότι σημειώθηκε ρεκόρ κερδών.

Το τίμημα για τις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της ΤΕΑΕΠ στο «Hub 26” ανέ5ρχεται σε 16 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκατ. καλύπτονται από το ελληνικό δημόσιο, βάσει της σχετικής δέσμευσής από την αρχή της λειτουργίας της ΤΕΑΕΠ, προκειμένου να εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Όπβως τόνισε σχετικά ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης/0, Στάθης Κωνσταντινίδης, η οικονομική αυτή συνεισφορά του κράτους αποτελεί μια κίνηση με την οποία η Ελλάδα, ως βασικός μέτοχος της Τράπεζας, αναγνωρίζει το έργο που έχει επιτελέσει η Τράπεζα επί 25 χρόνια και εκφράζει την εμπιστοσύνη της με ορίζοντα το μέλλον.

«Χρειαζόμαστε μία ισχυρή Παρευξείνια Τράπεζα στη Θεσσαλονίκη», τόνισε στο ίδιο μήκος κύματος από την πλευρά του, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο υπουργός Υγείας και πρώην υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.