Skip to main content

Ευ. Μυτιληναίος προς Κομισιόν: Άμεση ανάγκη υιοθέτησης του Green Pool

Συνάντηση Ευρωπαίων βιομήχανων με την Κομισιόν- Τα θέματα που συζητήθηκαν

Όλα τα ανοιχτά μέτωπα της ενεργοβόρου βιομηχανίας, από τις τιμές ηλεκτρισμού και την υπερρύθμιση έως τα θέματα που άπτονται των δικτύων ηλεκτρισμού και το Green Pool τέθηκαν επί τάπητος κατά τη χθεσινή συνάντηση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Αντιπρόεδρο Μάρος Σέφκοβιτς με εκπροσώπους του κλάδου, ανώτατα στελέχη μεγάλων ενεργειακών ομίλων και θεσμικών φορέων.

Το παρόν στη συνάντηση έδωσε και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS, Ευάγγελος Μυτιληναίος, με την ιδιότητά του ως Πρόεδρος του ΔΣ της Eurometaux, του Συνδέσμου των Εταιρειών Μη Σιδηρούχων Μετάλλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η -πολύωρη- συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπήρχε πλήρης σύγκλιση απόψεων. Για παράδειγμα, για τις τιμές του ηλεκτρισμού, η ηγεσία της Κομισιόν υποστήριξε ότι «έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα», θέση την οποία αντέκρουσαν οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας που αντέτειναν ότι οι τιμές του φυσικού αερίου -που επηρεάζουν και τις τιμές του ηλεκτρισμού- είναι σχεδόν τριπλάσιες σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα.

Ζωηρή ήταν η συζήτηση για τα δίκτυα ηλεκτρισμού, με την κ. φον ντερ Λάιεν να επισημαίνει ότι ενώ το κόστος παραγωγής των ΑΠΕ έχει επιλυθεί, δεν ισχύει το ίδιο για το θέμα της ανάληψης του κόστους για την απαραίτητη επέκταση και αναβάθμιση των δικτύων που είναι πολλαπλάσιο, ενώ τα σχετικά έργα είναι εξαιρετικά χρονοβόρα.

Πηγές με γνώση της συζήτησης αναφέρουν ότι τονίστηκε ότι, αν και το θέμα των δικτύων έχει ανέβει στην ατζέντα των Βρυξελλών (όπως φάνηκε και από το Σχέδιο Δράσης για τα Δίκτυα που παρουσιάστηκε προ διημέρου), εντούτοις δεν υπάρχουν λύσεις άμεσου δράσεων, κάτι που είναι προβληματικό.

Το θέμα του Green Pool, δηλαδή του σχήματος στήριξης PPA που θα συνάπτει η ενεργοβόρος βιομηχανία με παραγωγούς ΑΠΕ που μπορεί να συμβάλλει τόσο στη μείωση και στην προβλεψιμότητα του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών, όσο και στο πρασίνισμα του αποτυπώματός του, αναδείχθηκε από τον κ. Μυτιληναίο, ο οποίος αφού τόνισε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η  ευρωπαϊκή βιομηχανία, επεσήμανε ως λύση το Green Pool και την άμεση ανάγκη υιοθέτησής του.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στη συμβολή της ελληνικής κυβέρνησης που έχει φέρει στο τραπέζι την εν λόγω λύση, την οποία αναμένουν πολλές πλέον κυβερνήσεις και επιχειρήσεις, προς υιοθέτηση και υλοποίηση. Οι θέσεις του υποστηρίχθηκαν και από άλλους παρισταμένους στη συνάντηση, με την Επιτροπή να δεσμεύεται ότι εξετάζει το θέμα και ότι υπάρχει στο τραπέζι.

Τέλος, αναφορικά με το θέμα της υπερρύθμισης, η πλευρά της βιομηχανίας έκανε λόγο για τις χιλιάδες κανονιστικές ρυθμίσεις στις οποίες οφείλουν να συμμορφώνονται (κάποιοι μάλιστα έκαναν λόγο για 14.500  ρυθμιστικά έγγραφα που πρέπει να διαχειρίζονται ετησίως, πράγμα που χαρακτήρισαν μη βιώσιμο). Η ηγεσία της Κομισιόν άκουσε το αίτημα και άφησε να εννοηθεί να το εξετάσει, προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης των ρυθμιστικών βαρών των βιομηχανιών, με τον σχετικό φάκελο μάλλον να περνά στα χέρια της επόμενης Επιτροπής.

Όταν άνοιξε περαιτέρω η συζήτηση για την πράσινη μετάβαση η Επιτροπή ανέφερε ότι πρόκειται για μακροπρόθεσμη επένδυση, καθώς έως το 2050 η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας θα τριπλασιαστεί σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.

Όλοι συμφώνησαν ότι αυτή τη στιγμή κατευθύνονται και ξοδεύονται πάρα πολλά λεφτά σε αυτή την προσπάθεια αλλά το κόστος είναι υπέρογκο, ενώ θα πάρει αρκετό χρόνο η διαδικασία. Στο τέλος της διαδρομής μπορεί να είναι καλύτερα τα πράγματα, ωστόσο, επισημάνθηκε ότι η βιομηχανία θα πρέπει να έχει ικανοποιητικό χρόνο αλλά και στήριξη για να μπορέσει να ανταποκριθεί και κυρίως να επιβιώσει στο μεσοδιάστημα, δηλ. στις δεκαετίες που θα μεσολαβήσουν. Γιατί στο μεταξύ, το κόστος των κλειστών εργοστασίων θα είναι πολύ μεγαλύτερο (με την ανεργία και τα επιδόματα για την αντιμετώπιση της, αλλά και την ύφεση που θα προκληθεί ως αποτέλεσμα) από το να χρηματοδοτηθούν λύσεις που θα συμβάλουν στην επιβίωση και στην ανάπτυξη.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν -μεταξύ άλλων- η Sopna Sury, πρόεδρος της Hydrogen Europe, ο Ken McKnight, πρόεδρος της Cembureau, o Jon Morrish, CEO για την Ευρώπη της Heidelberg Materials, o πρόεδρος της Eurelectric Leonhard Birnbaum, η πρόεδρος της Glass for Europe Joanna Arreguy, ο Διευθύνων Σύμβουλος της BASF Martin Brudermuller, η Γενική Διευθύντρια της ACEA Sigrid de Vries, o Γενικός Διευθυντής της Business Europe Markus Beyrer, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Gelsomina Vigliotti και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ArcelorMittal Europe Geert Van Poelvoorde.