Skip to main content

87η ΔΕΘ: Τι προσδοκούν να ακούσουν από τον πρωθυπουργό ΣΕΒΕ, ΣΒΕ και ΕΕΘ 

Η «Ν» καταγράφει τι ζητούν και περιμένουν να ακούσουν από τον πρωθυπουργό και τα κυβερνητικά στελέχη οι τοπικοί φορείς της πραγματικής οικονομίας

Ενίσχυση της βιομηχανίας και της εξωστρέφειας, στήριξη των ΜμΕ με μείωση του ΦΠΑ και δράσεις υλοποίησης των εξαγγελιών για τα μεγάλα έργα στη Βόρεια Ελλάδα ζητούν από την Κυβέρνηση οι τοπικοί πλουτοπαραγωγικοί φορείς.

Ενόψει της 87ης ΔΕΘ και των κυβερνητικών εξαγγελιών από το βήμα των εγκαινίων της η «Ν» καταγράφει τι ζητούν και περιμένουν να ακούσουν από τον πρωθυπουργό και τα κυβερνητικά στελέχη οι τοπικοί φορείς της πραγματικής οικονομίας.

Εξαγωγείς

«Ενίσχυση της εξωστρέφειας σημαίνει οικονομική ανάπτυξη» τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων ΣΕΒΕ, Σίμος Διαμαντίδης, και δηλώνει ότι πάνω σ’ αυτή τη βάση ο ΣΕΒΕ προσδοκά σε μία στενή συνεργασία και κοινές δράσεις με τη νέα κυβέρνηση ώστε οι εξαγωγικές επιχειρήσεις να νιώθουν την ασφάλεια και την υποστήριξη που χρειάζονται για να επιχειρούν με επιτυχία στις διεθνείς αγορές. Θέτει, δε, καταρχάς επί τάπητος τα θέματα των περιφερειακών και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων και της έλλειψης προσωπικού ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις της περιφέρειας

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ επισημαίνει ότι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για εστίαση σε όλες εκείνες τις δράσεις που θα βοηθήσουν ουσιαστικά τη Βόρεια Ελλάδα να αναπτυχθεί μακροπρόθεσμα «και αυτό περιμένουμε να ακούσουμε στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού. Δηλαδή πώς προχωράει το εξαιρετικά σημαντικό έργο του Thess INTEC, το οποίο θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την προσαρμογή των βορειοελλαδίτικων επιχειρήσεων στις τεχνολογικές καινοτομίες. Ακόμη περισσότερο, περιμένουμε με ανυπομονησία να ακούσουμε για το εμπορευματικό κέντρο Θεσσαλονίκης. Στον ΣΕΒΕ παρακολουθούμε στενά το εν λόγω ζήτημα διότι είμαστε βέβαιοι πως η υλοποίησή του θα αλλάξει τη θέση της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας στον διεθνή επιχειρηματικό χάρτη.

Και φυσικά, περιμένουμε να ακούσουμε το πώς η ΔΕΘ θα αναβαθμιστεί και θα αποκτήσει τον ρόλο που της αξίζει. Αυτόν του πρωταγωνιστή της επιχειρηματικής σκηνής».

Αυτό που πρέπει να καταστεί σαφές, επίσης – καταλήγει ο κ.Διαμαντίδης – είναι πως η κοινωνία και η επιχειρηματική κοινότητα της Βόρειας Ελλάδας δεν αρκείται στις εξαγγελίες, αλλά περιμένει έργα και δράσεις υλοποίησης των εν λόγω εξαγγελιών.

Βιομηχανία

«Η έμπρακτη υποστήριξη της βιομηχανίας θα πρέπει να τεθεί αρκετά ψηλά στην ατζέντα της νέας Κυβέρνησης» τονίζεται από πλευράς ΣΒΕ.

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τη βιομηχανία κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, όπως σημειώνει η πρόεδρος του Συνδέσμου, Λουκία Σαράντη, είναι απόλυτα θετικές, αλλά απομένει η κατάθεση του «Σχεδίου Δράσης» της Κυβέρνησης για την επίτευξή τους.

Η νέα κυβέρνηση – προσθέτει η κα. Σαράντη – θα πρέπει απαραίτητα να βοηθήσει τη βιομηχανία στην αντιμετώπιση εξωγενών κινδύνων, αλλά και στην αξιοποίηση νέων επιχειρηματικών ευκαιριών, που έχουν αμφότερα διαμορφωθεί μετά την υγειονομική κρίση.

Αδήριτη ανάγκη σύμφωνα με τον ΣΒΕ είναι η εφαρμογή συγκεκριμένης και στοχευμένης πολιτικής περιφερειακής ανάπτυξης για την έμπρακτη και βιώσιμη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων στη χώρα και την επίτευξη περιφερειακής σύγκλισης, με επαναφορά της βιομηχανίας στην πρωτοπορία της ανάπτυξης. Στην κατεύθυνση αυτή ο ΣΒΕ τονίζει την ανάγκη για μέτρα αντιμετώπισης των μεγάλων προκλήσεων όπως η ενεργειακή κρίση, ο υψηλός πληθωρισμός, η έλλειψη προσωπικού και ψηφιακός μετασχηματισμός-πράσινη μετάβαση και για συμπλήρωση των υποδομών στην περιφέρεια και επίλυση του μεγάλου προβλήματος της απονομής δικαιοσύνης, και ειδικά των υποθέσεων που αφορούν στην επιχειρηματικότητα και στην υλοποίηση επενδύσεων.

ΜμΕ

Πακέτο πολιτικών πρωτοβουλιών ενάντια στο κύμα πληθωρισμού-ανατιμήσεων τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, ότι αναμένει να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της 87ης ΔΕΘ.  Όπως προσθέτει χαρακτηριστικά, «αποτελεί ανάγκη, να εξεταστεί σοβαρά η μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες, ώστε αυτό να λειτουργήσει ως αντίβαρο στις αυξήσεις, αλλά και για να γίνουμε και πιο ανταγωνιστικοί απέναντι σε γειτονικές χώρες που έχουν πολύ χαμηλότερο ΦΠΑ, άρα και πιο ελκυστικές τιμές».

Πολύ σημαντικό θεωρεί επίσης ο πρόεδρος του ΕΕΘ το να βρεθεί τρόπος ρύθμισης όλων των χρεών προς το δημόσιο και δυνατότητα ένταξης όλων των επαγγελματιών σε αυτή, διότι η τελευταία ρύθμιση των 72 και 120 δόσεων είναι για πολύ λίγους, ενώ έχει ανάλογη ανάγκη πολύ μεγαλύτερος αριθμός επιχειρηματιών.