Skip to main content

Δρομολογείται η πώληση του 51% των ΕΛΠΕ

Από την έντυπη έκδοση 

Του Κώστα Δεληγιάννη
[email protected]

Επικρατέστερο σενάριο για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ αποτελεί αυτή τη στιγμή η από κοινού πώληση μετοχών του Δημοσίου με τον έτερο μεγαλομέτοχο του ομίλου, δηλαδή την Paneuropean, ώστε το συνολικό ποσοστό που θα αγοράσει ο νέος επενδυτής να ξεπερνά το 51%. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης στα μέλη της διαπαραταξιακής επιτροπής του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ (ΠΣΕΕΠ), σε συνάντηση που είχε μαζί τους την Πέμπτη 1η Μαρτίου, Μάλιστα, σύμφωνα με την ΠΣΕΕΠ, ο υπουργός δήλωσε πως η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης θα ολοκληρωθεί εντός του Ιουνίου.

Κύριο αντικείμενο της συνάντησης ήταν η πρόβλεψη 500 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνεται στον κρατικό προϋπολογισμό από την πώληση των μετοχών που συνεχίζει να κατέχει το Δημόσιο στα ΕΛΠΕ. Η συμμετοχή του Δημοσίου στη μετοχική σύνθεση του ομίλου είναι 35,5%, η οποία έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ για αξιοποίηση.

Μεγαλομέτοχος στον όμιλο είναι η Paneuropean του ομίλου Λάτση, η οποία κατέχει ποσοστό 45,5%. Έτσι, σύμφωνα με το παραπάνω σενάριο, το Δημόσιο με την Paneuropean θα προχωρήσουν στην παράλληλη εκχώρηση ενός ποσοστού μετοχών, ώστε το σύνολό τους να ανέλθει τουλάχιστον στο 51% της μετοχικής σύνθεσης του ομίλου. Επομένως, με αυτό τον τρόπο, ο ενδεχόμενος αγοραστής θα αποκτήσει πρόσβαση στο μάνατζμεντ.

Η από κοινού πώληση μετοχών από το Δημόσιο και την πλευρά Λάτση ουσιαστικά «φωτογραφιζόταν» στο συμπληρωματικό μνημόνιο, όπου γινόταν μνεία σε εναλλακτικούς τρόπους ιδιωτικοποίησης, στο πλαίσιο των οποίων το Δημόσιο θα εκχωρήσει μικρότερο ποσοστό από το 35,5%, υπό τον όρο όμως πως θα επέλθει ισοδύναμο αποτέλεσμα.

Οι ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις βρέθηκαν στην ατζέντα της συνάντησης που είχε τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου ο υπουργός Ενέργειας με τους εκπροσώπους των θεσμών, όπου -σύμφωνα με πληροφορίες- ο κ. Σταθάκης έθεσε επί τάπητος ένα εναλλακτικό σχέδιο για τα ΕΛΠΕ ώστε, αντί το ΤΑΙΠΕΔ να πουλήσει το χαρτοφυλάκιο που κατέχει, να εκδοθούν ισοδύναμης αξίας ομόλογα, μετατρέψιμα σε μετοχές. Με βάση, πάντως, την ΠΣΕΕΠ, για τα όσα διημείφθησαν στη συνάντησή τους με τον υπουργό, το εν λόγω σχέδιο έχει ουσιαστικά περάσει σε δεύτερη μοίρα αφού, όπως αναφέρθηκε στους εργαζομένους, προσαυξάνει έστω και προσωρινά το δημόσιο χρέος.

Τέλος, όπως αναφέρει το σωματείο, στη δεδομένη συγκυρία το λιγότερο πιθανό σενάριο είναι η πώληση των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ μέσω του χρηματιστηρίου. Κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη διαδικασία θα απέφερε τα μικρότερα έσοδα.