Skip to main content

Τα 4 σενάρια της Energean για το κοίτασμα στο Ισραήλ

Όλες οι εκδοχές για τη μεταφορά του φυσικού αερίου του «Ολύμπου»

Τέσσερα διαφορετικά σενάρια για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή «Ολύμπου» στη θάλασσα του Ισραήλ (που εκτιμώνται σε 67 bcm)  εξετάζει η  Energean που θα οριστικοποιήσει και θα ανακοινώσει τον σχεδιασμό της για το εν λόγω θαλάσσιο μπλοκ έως τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στους αναλυτές στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των επίσημων αποτελεσμάτων της εταιρείας για το 2022, υπό  εξέταση βρίσκονται δυο βασικές επιλογές: Η πρώτη αφορά στη σύνδεση του κοιτάσματος με το FPSO με παράλληλη αύξηση της δυναμικότητάς του στα 8  bcm/έτος ώστε να καλυφθεί η ζήτηση για φυσικό αέριο στο Ισραήλ. Στο σενάριο αυτό, το φυσικό αέριο από την περιοχή «Ολύμπου» θα προτεραιοποιηθεί σε σχέση με αυτό από το κοίτασμα του Τανίν. Η δεύτερη επιλογή  είναι η αύξηση της δυναμικότητας του FPSO και η δημιουργία συστήματος αγωγών (πιθανότητα μαζί με στρατηγικό εταίρο για την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών), ώστε να εξαχθούν οι ποσότητες φυσικού αερίου του «Ολύμπου» είτε προς την Κύπρο, είτε προς την Αίγυπτο είτε προς αραβικές χώρες.

Το πρώτο σενάριο της αξιοποίησης του φυσικού αερίου του «Ολύμπου» για την αγορά του Ισραήλ συνδέεται με τον υφιστάμενο αγωγό φυσικού αερίου από το κοίτασμα Καρίς (όπου βρίσκεται το FPSO Energean Power) στο Ντορ, που αξιοποιείται στην παρούσα φάση για το φυσικό αέριο που παράγεται από το Καρίς.

Το δεύτερο σενάριο εξετάζει την εξαγωγή του φυσικού αερίου με αγωγό προς την Κύπρο, σενάριο που πιθανότατα φέρνει στο προσκήνιο το σχέδιο για ανάπτυξη υποδομής FNLG στο Βασιλικό το οποίο έχει τεθεί επί τάπητος. Οι εκτιμήσεις της Energean κάνουν λόγο για ποσότητα 0,5-1 bcm/έτος που θα μπορούσε να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες της Κύπρου. Ένα μέρος του φυσικού αερίου θα μπορούσε να «συνεχίσει» την πορεία του προς τις αγορές της Ευρώπης μεταφερόμενο δια θαλάσσης με τάνκερ LNG.

Η τρίτη εκδοχή αφορά στην μεταφορά του φυσικού αερίου από την περιοχή του Ολύμπου μέσω του Αραβικού Αγωγού Αερίου (Arab Gas Pipeline- AGP) που συνδέει την Ιορδανία με την Αίγυπτο και έχει δυναμικότητα  30 bcm/έτος, με συντελεστή αξιοποίησής της το 2022 να είναι γύρω στο 30%.

Και η τέταρτη εκδοχή αφορά τη μεταφορά του φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο και τους δυο Τερματικούς Σταθμούς της χώρας Ιντκου και Νταμιέτα, συνολικής χωρητικότητας 17 bcm/έτος και συντελεστή αξιοποίησης γύρω στο 60%.

Όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean Μαθιός Ρήγας, «στη συνέχεια του 2023 θα παρουσιάσουμε το σχέδιο ανάπτυξης για την Περιοχή Ολύμπου στην θάλασσα του Ισραήλ, και θα αυξήσουμε στα 8 δισεκ. κυβικά μέτρα τον χρόνο την δυναμικότητα του FPSO. Θα πετύχουμε παραγωγή ανάλογη με τις προβλέψεις που έχουμε δώσει  και θα επιτύχουμε τις αποδόσεις που έχουμε υποσχεθεί στους μετόχους μας».

Ο κ. Ρήγας τόνισε επίσης ότι κατά το 2022 η εταιρεία πραγματοποίησε πέντε γεωτρήσεις στα βαθιά νερά με αποτέλεσμα να  πετύχει αύξηση  κατά 20% των βεβαιωμένων αποθεμάτων φυσικού αερίου που ανέρχονται  σε 152 δισ. κυβικά μέτρα (BCM) ή σε 5,377 τρισεκ. κυβικά πόδια (TCF) φυσικού αερίου. Συμπεριλαμβανομένων και των αποθεμάτων σε πετρέλαιο, ο όμιλος Energean διαθέτει συνολικά 1,16 δισεκ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου βεβαιωμένα αποθέματα, τα οποία κατά 84% είναι σε φυσικό αέριο.

Αναφερόμενος στις πιο πρόσφατε εξελίξεις, ο ίδιος σημείωσε ότι «Η θετική τάση συνεχίστηκε και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023. Η παραγωγή από το Καρίς επιβεβαίωσε τις προσδοκίες μας και τον Φεβρουάριο παραδώσαμε το πρώτο εξαγωγικό φορτίου με ρευστούς υδρογονάνθρακες στην ιστορία του Ισραήλ. Στην Αίγυπτο, ξεκινήσαμε την παραγωγή από τα κοιτάσματα ΝΕΑ/ΝΙ, με τρεις νέες γεωτρήσεις να είναι προγραμματισμένο να παράξουν στη διάρκεια του έτους. Στην Ιταλία, είμαστε πλέον ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου. Τέλος,  στην Ελλάδα συνεχίζουμε την προσπάθειά μας να εξερευνήσουμε τους ανεκμετάλλευτους φυσικούς πόρους της χώρας».